fbpx

RETETE RECENTE

COZONAC DE POST CU CREMA DE NUCI SI RAHAT

March 3, 2017 | CATEGORIA

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-A

Cozonacul de post cu o crema super delicioasa cu nuci si rahat te cucereste de la prima felie. Este super-super bun! Cozonacul meu de post este foarte pufos, aromat, dulce si a crescut atat de mult incat ultima bucata de impletitura s-a rupt iesind cu mult peste tava.

Daca va ganditi doar ca un cozonac bun are nevoie de oua, unt si lapte, va spun ca va inselati, iar eu am aici dovada ca putem pregati unul foarte bun, atat de bun incat toata lumea ar crede ca are in compozitie ingrediente de dulce.

Este poate mai savoros decat cozonacii de dulce pe care i-am probat uneori cumparati din cofetarii cu pretentii. Asta ca sa nu ii aduc in discutie de cei gata ambalati.

Toata lumea cauta de 2 ori pe an retete de post. Cozonacii de post au si ei cautare, iar eu va propun o reteta extraordinar de gustoasa. Daca dati click aici veti fi directionati catre toate retetele de post pregatite de mine  si aveti de unde alege. Am pregatit peste 300 retete grupate pe categorii: aperitive, supe, mancare, deserturi.

Cozonacul meu de post cu crema de nuci si rahat merita toata atentia, laudele (si nu mi-au murit laudatorii 🙂  ) si cateva poze ce il pot face sa se simta vedeta.

Stiu ca pentru unii pare greu de crezut ca amestecand apa cu faina, ulei si niste arome poti obtine un aluat gustos. Dar se poate. Nu este o simpla paine dulce.

Gustul este completat de o crema ce pare a fi la prima vedere de “ciocolata”. Am pus si rahat, pentru a ma asigura ca va fi si pe placul baietilor mei.

Nici cu gandul nu ajungeti la cozonacul meu. Sunt tare mandra de reteta aceasta. Si este reteta de cozonac pufos de post marca divainbucatarie 100%.

Partea buna este ca ramane la fel de proaspat si pufos si a doua zi. Mai mult nu a rezistat.

Alte retete de cozonaci pufosi apreciati gasesti daca dai un click pe oricare dintre titlurile de mai jos, caci veti fi directionati direct la reteta dorita.

1. cozonac de post cu dovleac si scortisoara

  2. cozonac zebra

3. cozonac insiropat

4. cozonac cu crema de nuci

5. cozonac evantai

Fara lapte, oua sau unt puteti face un cozonac delicios, extraordinar de gustos, ce va fi apreciat de toata lumea. Dovada este aceasta reteta.

Iata de ce aveti nevoie si cum am pregatit cel mai bun cozonac de post cu crema de nuci si rahat:

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

600 g faina

30 g drojdie proaspata (sau 1 plic 7 g drojdie uscata)

180 g zahar

250 ml  apa sau lapte de orez (lapte vegetal cu gust neutru si culoare deschisa)

120 ml ulei

coaja rasa de la 1 portocala bio

1 lingurita esenta rom

1 lingurita pasta de vanilie sau extract de vanilie natural sau esenta naturala de vanilie

1 varf cutit sare

Pentru crema de nuci si rahat:

40 g nuca macinata fin

30 g alune de padure macinate fin

30 g fulgi de migdale zdrobiti

30 g cacao

1/2 lingurita pudra de scortisoara

100 g zahar

150 ml apa

1/2 lingurita esenta rom

3 cuburi mari de rahat (100-120 g)

Pentru uns:

2 linguri gem caise+2 linguri apa

zahar

PREPARARE:

Am dizolvat drojdia in 50 ml apa sau lapte caldut (din cantitatea indicata de 250 ml) cu 1 lingura zahar. Cand aceasta creste suficient de mult, cat sa iasa din ceasca,  am turnat-o peste faina si am amestecat. Am pus restul de apa sau lapte de orez la fiert cu zahar, un varf cutit sare si coaja rasa de portocale pana s-a dizolvat zaharul. Am luat de pe foc si am adaugat pasta de vanilie. Daca nu aveti pasta de vanilie adaugati semintele dintr-o pastaie de vanilie inainte sa puneti apa/ laptele pe foc sau puteti pune in apa /lapte, dupa ce luati de pe foc, extract natural de vanilie sau esenta naturala de vanilie. Sunt ingrediente mai scumpe, este adevarat, dar aromele acestora sunt naturale si vor asigura gustul perfect.

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-1cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-2

Am lasat sa se raceasca siropul (sau laptele) pana ramane foarte putin caldut, apoi l-am turnat peste faina treptat, avand grija sa framant putin de fiecare data. Am adaugat esenta de rom si am framantat aluatul pana nu s-a mai lipit de maini (am avut nevoie de 15-20 minute). Am lasat aluatul sa creasca in loc cald, acoperind vasul cu un prosop. Dupa 45-60 minute isi va volumul mai mult decat dublu.

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-3cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-4

In acest timp am pus nucile, alunele, fulgii de migdale, cacao, pudra de scortisoara si zaharul la fiert in 150 ml apa. Cand compozitia a devenit o crema groasa, iar dunga facuta cu o lingura pe fundul vasului nu se acopera rapid inseamna ca se poate lua de pe foc vasul si se lasa sa se raceasca.

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-5cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-6

Am adaugat romul cand crema de nuci s-a racit. Am taiat rahatul in cuburi mici. Am impartit aluatul crescut in 2 bucati, le-am intins in doua dreptunghiuri (50*15 cm) si le-am uns cu crema. Peste crema presaram rahat, apoi rulam fiecare bucata de aluat. Impletim rulourile, apoi mutam cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt. Il lasam inca 30 minute sa creasca, apoi il ungem cu gem dizolvat cu apa si presaram perle de zahar.

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-7cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-8

Coacem cozonacul de post cu crema de nuci si rahat in cuptorul preincalzit la 180°C timp  de 45 minute, avand grija sa il rotim dupa 20 minute pentru a se coace uniform si sa il acoperim (imediat dupa ce l-am rotit) pentru a nu se rumeni prea tare in partea de sus.

Lasam cozonacul sa se raceasca in tava primele 10 minute, apoi il scoatem si il lasam pe un gratar. Il putem felia cand s-a racit complet.

Va asigur ca reteta este una din cele mai simple si mai usor de pregatit, asa ca va astept impresiile si pozele.

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-B

Daca ii dati un share va multumesc anticipat! 🙂

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *