fbpx

RETETE RECENTE

ARDEI COPTI LA BORCAN IN SUC PROPRIU

September 2, 2019 | CATEGORIA

Reteta de ardei copti la borcan in suc propriu pentru iarna este o conserva 100% naturala, fara conservanti, perfecta pentru persoanele care vor sa pastreze ardeii copti dar nu au suficient spatiu in congelator.

Partea buna ca este aceasta reteta de ardei copti la borcan, in suc propriu, se face foarte usor.

Ardeii i-am copt pe gratar, pentru ca nu se compara nimic cu aroma lasata de fum. Puteti sa ii faceti si pe flacara aragazului, dar nu in cuptor si in niciun caz in cuptorul cu microunde.

Probabil exista persoane care vor sa iasa in evidenta si recomanda sa folositi vinete sau ardei gatiti in cuptor. Mi se par atat de fazi, mucilaginosi si fara gust, incat as avea convingerea ca as arunca banii pe geam, in acelasi timp cu ardeii si munca mea.

Operatiunea de coacere nu dureaza mult. Partea de curatare a ardeilor necesita atentie si rabdare. Pentru ca trebuie sa indepartati coaja arsa, corul si semintele fara sa folositi apa, eventual va spalati mana din cand in cand si continuati curatarea lor. Apoi, aveti nevoie de putina rabdare sa se scurga. Lichidul pe care acestia il vor lasa va fi folosit pentru umplerea borcanelor.

Reteta de ardei copti la borcan in suc propriu o folosesc gospodinele de foarte multi ani. Cred ca era metoda cea mai folosita de bunicile noastre, care nu aveau congelatoare uriase si reuseau sa puna in pivnita, beci sau camari rafturi intregi cu conserve pentru iarna. Se mandreau cu munca si bunatile lor. Nasa mea avea 2 camari (una in casa, una langa bucataria de vara) si un beci. Imi placea sa ma uit la borcanele aranjate pe culori si tipuri de conserve. In beci intram mai rar, ma temeam de intuneric si de racoarea de acolo, dar fratele meu alegea mereu sa se ascunda acolo stiind ca eu nu am curaj sa cobor singura.

Daca vreti sa vedeti si alte metode de pastrarea ardeilor copti pentru iarna va invit sa vedeti si urmatoarele postari

  1.  pasta picanta de ardei kapia
  2. ardei kapia la congelator
  3.  ardei pentru umplut – la congelator
  4.  ardei umpluti cu varza
  5.  se pot pastra in otet, la rece, dupa metoda de conservare prezentata aici

Ardei copti la borcan in suc propriu pot fi folositi pentru salata de ardei copti alaturi de o salata de vinete, fripturi sau iahnie de fasole, in diverse retete de mancare sau tocanite, dar si in aperitive precum Hummus cu ardei copt, salata de vienet cu ardei copt, pasta de ardei cu nuci – muhammara, crema de branza cu ardei copt, rulada de pui cu ardei si multe, multe alte retete.

O prietena m-a intrebat de ce mai pun conserve cand se gasesc in magazine de toate si tot timpul anului.

Aleg varianta conservelor facute in casa pentru ca stiu sigur ca sunt naturale 100%. In al doilea rand, fapt ce nu este deloc de neglijat, aspectul financiar este la fel de important, caci ardeii sunt la un pret mult mai mic acum decat in mijlocul iernii. Acum am ardei romanesti, in mijlocul iernii gasesc doar ardei kapia turcesti sau mai stiu eu de unde importati. Si atunci? De ce sa nu am eu conservele mele naturale, la un pret rezonabil?

Va las acum sa vedeti cat de usor se pregatesc, asa ca aveti o lista de ingrediente si metoda de preparare a ardeilor copti in suc propriu pentru iarna, explicata pas cu pas mai jos:

INGREDIENTE:

1.7 kg ardei kapia sau ardei gras – am umplut un borcan de 600 ml si unul de 250 ml

sare de muraturi

PREPARARE:

Asa cum spuneam in introducere am copt ardeii pe gratar. I-am pus apoi intr-un vas incapator si am presarat sare pe fiecare strat de ardei in parte. Am acoperit cu un capac, apoi am lasat ardeii in jur de 15 minute. Dupa acest inreval i-am putut curata foarte usor.

I-am curatat  de coji, cotoare si seminte, incercand sa nu ii spal, folosindu-ma doar de maini. Mi-am spalat mainile cand se lipeau semintele si cojile prea tare.

I-am pus intr-o strecuratoare si i-am lasat cateva ore sa se scurga lichidul din acestia. Acesta este important pentru conserva noastra, asa ca nu il aruncam. Intre timp am sterilizat borcanele.

Am pus apoi ardeii intregi sau fasii, apasandu-i cat mai tare cu mana sau cu o lingura/ lingurita. Intre straturile de ardei am presarat foarte putina sare speciala pentru muraturi (cat am prins intre doua degete). In borcanul mare am pus de doua ori, in cel mic o singura data. Am reusit sa indes toti ardeii in 2 borcane: unul mare de 600 ml si unul mai mic de 250 ml. Am pus lichidul pastrat peste ardei, dar sa fie sub gatul borcanului.

Am sigilat borcanele cu capace ce s-au inchis foarte bine, apoi le-am sterilizat la bain-marie 30 minute.

Simplu, natural si tare bun!

Sper ca veti incerca si voi reteta, caci este tare buna, iar ardeii pusi anul trecut au rezistat perfect pana in luna aprilie, cand am facut salata de vinete de post, iar ardeii i-am mancat pe post de salata cu aceasta.

 

Comentarii

  • Maria

    Cind griliati ardeii puneți-i în o punga de plastic și închideți punga sa stae ardeii înăuntru. Ii lăsați sa se răcească și apoi se curata foarte ușor

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *