Placinta greceasca cu branza tiropita
Placinta greceasca cu branza tiropita. Placinta greceasca cu branza. reteta tiropita. reteta Placinta greceasca cu branza tiropita. Placinta cu branza tiropita

Placinta greceasca cu branza feta – tiropita – este o placinta traditionala greceasca. Este perfecta la mic dejun, pe post de gustare sau chiar si o cina lejera.
La fel de populara este si spanakopita (placinta cu spanac si branza), iar eu am pregatit-o in doua variante, pe care le puteti vedea aici si aici.
Micul dejun poate fi doar o portie de placinta cu branza si o ceasca de cafea pentru mine sau cu un iaurt grecesc pentru copil.
Noi am mancat-o la mic dejun si pe post de gustare. Nu a prins pranzul. Chiar atat de buna a fost!
Placinta greceasca cu branza feta -tiropita – poate avea o prezentare simpla intr-o tava obisnuita patrata sau dreptunghiulara (aranjand straturi alternative de foi cu straturi de branza).
Poate fi prezentata ca un melc (asa cum am ales eu), o veti intalni sub forma de triunghiuri sau rulouri. Alegeti sa o pregatiti cum va place mai mult sau cum va simtiti inspirati.
Se pare ca acum cativa ani (mult inainte sa ma nasc eu) placinta greasca cu branza feta – tiropita – era facuta cu cu aluat de foietaj, iar branza era amestecata cu sos béchamel.
Intre timp, se pare ca au renuntat la aceste versiuni cu influente frantuzesti si, au revenit la retetele originale, cu foi subtiri de placinta si branza feta amestecata cu lapte pentru mai multa cremozitate.
Foile unse cu ulei de masline bun vor deveni crocante si delicioase. Eu am in casa ulei de masline grecesc (pentru care le multumesc prietenilor mei Dana si Serban), feta greceasca, asa ca pot spune ca sunt cu un picior in Grecia.
Daca nu am ajuns de ceva vreme in Grecia, macar cu ajutorul retetelor ma voi simti in vacanta.
Am pregatit de-a lungul timpului o multime de retete din bucataria greceasca, majoritatea fiind inspirate de vacantele petrecute cu prietenii nostri.
Daca vreti sa va inspirati, va las link catre colectia de retete grecesti aici. Daca place pastitsio, papoutsakia, soutzoukakia, feta cu legume, ardei umpluti cu feta, pita, dolmades, souvlaki si multe altele.
Sunt sigura ca o sa le pregatiti si veti avea impresia ca veti fi macar cateva secunde, imaginar, in Grecia.
Am mancat in anii trecuti placinta greceasca cu branza feta – tiropita – si pe post de cina. Obisnuiesc sa pregatesc seri tematice pentru ai mei sau cand avem musafiri.
Intr-o seara greceasca in care eram doar noi 4 am avut salata greceasca si aceasta delicioasa placinta greceasca cu branza feta. Cateva masline au completat tabloul, iar la desert am avut baklava.
Daca nu ma insel, cred ca seara greceasca a fost in prima saptamana dupa ce ne-am marit terasa. Nu am avut un vin grecesc, dar am scos un vin roze, lejer, perfect pentru a insotina cina de vara.
Avand in vedere ca am folosit branza feta nu am mai pus sare. Este o branza sarata.
Am folosit doar 8 foi din pachetul de foi de placinta, asa ca daca vreti sa dublati cantitatea de branza/lapte/oua veti putea folosi tot pachetul de foi.
Feta este o branza uscata, dar mixata cu lapte si ou iese cremoasa. Am pus gris in compozitia umpluturii pentru ca acesta sa aboarba lichidul.
Mi se pare ca este una din cele mai simple retete de placinta greceasca cu branza, o reteta cu care nu veti avea cum sa nu obtineti un rezultat delicios.
Va las acum lista de ingrediente si modul de prepaarre pentru placinta greceasca cu branza feta – tiropita.
INGREDIENTE:
(placinta melc in tava cu diametrul de 20-22 cm)
300 g branza feta
130 ml lapte
1 ou de marime medie
30 g gris
40 ml ulei masline
40 ml ulei de floarea soarelui
8 foi de placinta
PREPARARE:
pentru inceput am amestecat branza feta cu lapte cu ajutorul unui mixer vertical.
Am batut oul cu un varf cutit sare, apoi l-am pus peste branza si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.
Ultimul ingredient adaugat umpluturii a fost grisul. Am amestecat bine.
Apoi am scos foile din frigider si am pus pe masa de lucru 2 foi.
Am uns prima foaie de sus cu cele doua tipuri de ulei amestecate, am pus peste ele un alt rand de doua foi si am uns tot prima foaie de sus.
Ulei am folosit astfel incat sa nu fie prea mult, caci aluat
Am pus 3 linguri de umplutura intr-o margine, lasand 2 cm margine si cate 3 in fiecare latura.
Am strans foile in asa fel incat umplutura sa nu curga in momentul in care incep sa rulez. Foile fiind foarte lungi m-am oprit la jumatate cu rulatul.
Am taiat cu o foarfeca are de bucatarie, urmand si pentru a doua jumatate aceeasi procedura.
Am facut acelasi lucru si cu urmatoarele 4 foi. Cand am avut toate rulourile gata le-am pus intr-o tava rotunda, in asa fel incat sa umplu tava, iar rulourile sa fie cat mai lipite intre ele.
Am copt placinta greceasca cu branza feta in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 40 minute. In functie de cuptorul dvs, de puterea acestuia, veti coace pana se rumenesc foile.
Daca aveti o tava buna nu trebuie sa tapetati cu hartie de copt, dar trebuie sa va avertizez ca exista riscul ca placinta sa se lipeasca de fundul tavii, asa ca ori tapetati cu ulei si faina, ori puneti hartie de copt.
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina de Facebook este aici.
Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.