fbpx

RETETE RECENTE

GUGULUF PUFOS CU MAC SI CREMA DE VANILIE

April 20, 2019 | CATEGORIA

Guguluf pufos cu mac si crema de vanilie, realizat cu aluat dospit, este acel cozonac in forma de coronita, extraordinar de gustos, aromat si frumos, ce poate fi vedeta meselor de sarbatori. Este un cozonac elegant, cu o umplutura delicioasa, absolut surprinzatoare, cu aluat fin, ce se rupe in fasii.

Seamana cu babka pregatita de bunica mea. In momentul in care am pus aluatul in tava parca vroiam sa fie langa mine, sa vada ce deliciu pregatesc pentru ai mei, sa simt cum se mandreste cu faptul ca sfaturile ei, chiar daca eram un copil, mi-au fost de folos.

Am ales o prezentare eleganta pentru prezentarea finala a acestui guguluf folosind o glazura din albus cu zahar pudra si multe flori naturale.

Am ales flori comestibile. Nu se folosesc niciodata in decorurile pentru deserturi (sau orice alt preparat final) flori care nu sunt comestibile. Este o regula foarte importanta si oricat de mult m-as simti tentata sa folosesc de exemplu oleandrul, glicina, lacramioarele, ce ar da foarte frumos in poze, nu le voi folosi pentru ca unele flori/plante pot fi toxice (mai ales cele specificate de mine).

Guguluful meu pufos cu umplutura de mac si crema de vanilie a fost decorat in ton cu sezonul.

Iubesc primavara mai mult decat orice alt anotimp.  Ce poate fi mai frumos decat sa aduci impreuna tot ceea ce iti este mai drag?

Un guguluf frumos, ca o coronita impletita cu flori de primavara poate fi vedeta pe masa de Pasti. Sper ca ideea mea de prezentare o sa va placa si o veti incerca si voi.

“Cu o prajitura se face primavara!”  Iata un slogan care se potriveste foarte bine retetei mele. De la decor, pana la florile care inconjoara cozonacelul meu, totul te invaluie in culori, mirosuri si arome ce te seduc.

Sarbatoarile Pascale sunt cele mai importante sarbatori la romani, iar faptul ca acestea sunt in anotimpul in care natura se intoarce la viata aducand cu ea multa bucurie si culoare, ne influenteaza obiceiurile si traditiile.

Reteta originala de guguluful (gugelhupf) era cu aluat dospit. Este cunoscut in bucataria germana, austriaca, ceha si franceza, dar a devenit popular si dincolo de granitele acestor tari.

In timp reteta a suferit transformari, asa ca vom gasi si retete de guguluf ce sunt checuri cu unt. Si eu am pregatit astfel de checuri, iar cele mai populare sunt: chec cu trei feluri de nuci, chec cu iaurt si portocale, chec de post cu cacao si nuci.

Pentru guguluful meu pufos cu crema de vanilie si mac am folosit o crema de vanilie clasica, cu lapte, zahar pudra cu aroma de vanilie Dr. Oetker, oua si amidon, cu un plus de aroma adus de o pastaie de vanilie Bourbon Dr. Oetker, peste care am intins macul fiert cu noua mea descoperire: zahar pudra cu aroma de citrice si de vanilie Dr. Oetker. Am observat ca multe din produsele de la raftul din supermarket anuntau campania din aceasta primavera prin care Dr. Oetker ofera sansa de a castiga o masina, dar si multe alte premii. Daca achizitionati ingredientele cu ambalaje promotionale si inscreti codul prin SMS la 1816 sau pe oetker.ro ai sanse ca in aceasta primavara sa te bucuri de cadouri.

Acum va las sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru guguluf pufos cu mac si crema de vanilie.

INGREDIENTE:

500 g faina

5 g sare

2 oua

100 g zahar

25 g drojdie proaspata de bere

150 ml lapte caldut

100 g unt topit si racit

1/2 lingurita esenta de portocale Dr. Oetker

Pentru umplutura cu mac:

150 ml lapte

150 g seminte de mac

30 g zahar pudra cu aroma de citrice Dr. Oetker

30 g zahar tos

Pentru crema de vanilie:

200 ml lapte

1 pastaie de vanilie Bourbon Dr. Oetker

2 galbenusuri

20 g zahar pudra cu aroma de vanilie Dr. Oetker

20 g zahar tos

20 g amidon

Pentru decor:

1 albus de ou

220 g zahar pudra

2-3 picaturi suc lamaie

1 cutie flori comestibile

Pentru uns forma:

2-3 linguri ulei

3 linguri faina

PREPARARE:

Mi-am pus ingredientele la indemana si le-am lasat la temperatura camerei, timp de o ora.

Cu putin timp inainte de a incepe prelucrarea gugulufului am topit untul (1 minut la cuptorul cu microunde, intr-un vas acoperit), apoi l-am lasat sa se racoreasca.

Am pus intr-un bol drojdia cu o lingura zahar si 1 lingura faina, apoi am adaugat 60 ml lapte caldut. Am lasat drojdia sa dospeasca in jur de 10 minute.

 

Am pus faina intr-un bol incapator, apoi am adaugat drojdia si am acoperit-o de faina. Intr-un bol am pus 2 oua intregi si am adaugat zaharul.

Partea buna la aceasta reteta este ca nu trebuie sa separam ouale.

Le-am mixat cateva minute bune, pana au devenit cremoase si s-a dizolvat zaharul.

 

Am pus ouale peste faina, am turnat laptele usor caldut si am amestecat usor, pana s-au incorporat.

Imi place mirosul de citrice in cozonaci, asa ca am adaugat si o lingurita esenta de portocale, apoi am incorporat treptat untul topit si racit.

 

Am inceput sa framant aluatul cateva minute bune (in jur de 10-15 minute), pana in momentul in care aluatul a devenit neted si nu s-a mai lipit de maini.

Cand am terminat de framantat am lasat aluatul in vas, acoperit cu o folie alimentara direct pe aluat, peste care am pus un prosop si l-am lasat sa creasca in jur de 60 minute (pana si-a dublat volumul).

In acest timp am pregatit cremele. Pentru  a pregati crema de vanilie am scos semintele din pastaia de vanilie si le-am pus in lapte. Am pus laptele la incalzit (mai putin 50 ml), la foc mic.

In acest timp am amestecat 2 galbenusuri cu un varf cutit sare, zahar si amidon, apoi le-am dizolvat cu laptele pastrat.

Am turnat laptele incalzit peste acestea, apoi am repus totul pe foc, lasand sa fiarba la foc mic pana s-a ingrosat si a devenit o budinca. In toata perioada de fierbere am amestecat in oala pentru a nu lasa crema sa se lipeasca de fundul oalei.

Am luat de pe foc si am pus o folie alimentara peste ea (folia trebuie pusa direct pe crema) si o lasam sa se raceasca.

Pregatim crema de mac. Incepem prin a macina macul intr-o rasnita (cea pentru cafea este foarte buna). Il punem la fiert cu laptele si cele doua feluri de zahar, la foc mic, pana cand se evapora laptele.

 

Luam si crema de mac de pe foc si o lasam sa se raceasca. Intindem aluatul crescut intr-o forma dreptunghiulara de aproximativ 50/25 cm.

Ungem aluatul cu crema de vanilie, iar peste aceasta intindem macul cat mai uniform.

 

Am tapetat forma de guguluf cu ulei si faina, iar conul l-am uns doar cu ulei si am lipit hartie de copt de jur imprejur.

Am rulat aluatul pe lungime si am obtinut un sul caruia i-am lipit bine capetele intre ele, apoi l-am asezat in forma de guguluf. Arata ca un inel.

Guguluful trebuie lasat sa dospeasca, asa ca am pus o folie (de data aceasta am folosit o folie speciala pe care mi-am adus-o din America, dar care seamana foarte bine cu o casca de dus – are elastic si sta umflata peste forma).

Guguluful se va umfla frumos inainte de a fi pus la copt, asa ca preincalzim cuptorul la 180°C (pe ventilatie). Coacem guguluful cu mac si crema de vanilie 45 de minute.

Nu trebuie sa schimbam tremperaturile pe parcursul coacerii, aluatul acesta este perfect, l-am verificat de cateva ori.

 

Il lasam primele 10 minute sa se raceasca in forma, apoi il scoatem si il lasam pe un gratar.

Pregatim glazura. Cernem zaharul pudra de doua ori, batem albusul cu furculita, apoi adaugam treptat zaharul pudra.

La final adaugam cateva picaturi suc de lamaie.

Am turnat glazura peste cozonacul cald, iar aceasta s-a prelins frumos pe falduri. A urmat partea cea mai frumoasa si am aranjat floricelele.

Nici nu va imaginati cat de lunga mi s-a parut asteptarea, pana s-a racit si am taiat prima felie.

Nu-i iasa ca este pufos, aerat si cu o umplutura frumoasa?

Guguluful acesta pufos, cu mac si crema de vanilie trebuie lasat sa se raceasca complet inainte de a fi taiat.

Daca va plac retetele mele, va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Iata cum am pregatit cozonacul zebra:

Sa aveti sarbatori frumoase si luminate!

 

 

 

Comentarii

  • Minunat! Mulumim pentru reteta minutios explicata! Sarbatori luminate! :-*

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *