fbpx

RETETE RECENTE

CHEC APERITIV CU SPARANGHEL SI SUNCA

March 21, 2019 | CATEGORIA

Chec aperitiv cu sparanghel si sunca este propunerea mea pentru a sarbatori primavara. Zilele trecute am avut 25° Celsius in Bucuresti, asa ca am considerat ca este momentul potrivit sa ma bucur de  o zi frmuoasa cu o reteta delicioasa, pe care aveam de gand sa o pregatesc ca propunere pentru Sarbatorile Pascale.

Eu am inceput deja sa ma gandesc la meniul pentru Pasti, caci as vrea ii rasfat pe ai mei cu preparate noi. O parte dintre acestea le veti vedea si voi, caci printre retetele noi de post voi strecura si sugestii noi pentru cea mai frumoasa sarbatoare a primaverii, retete pe care am de gand sa le experimentez pentru ca atunci cand ma voi apuca de gatit sa stiu exact de ce am nevoie si cat timp imi vor lua pentru a le face. Vreau sa ma bucur de sarbatori, nu sa stau prizoniera in bucatarie gatind zeci de ore pentru 2-3 mese.

Imi place sparanghelul, si cred ca se observa acest lucru. Am pregatit cateva retete cu el si mai am inca multe de facut, dar daca vreti sa le incercati le veti gasi pe toate in postarea in care explic cum se pregateste sparanghelul: fiert, prajit sau la cuptor. In finalul acestei postari aveti pozele retetelor pregatite pana acum. Dati click pe ele si ajungeti la reteta dorita.

Sparanghelul are un gust bun si, din fericire, are si efecte bune asupra sanatatii.  Am citit undeva ca Ludovic al XIV-lea a cerut sa se construiasca solarii speciale pentru a putea avea sparanghel pe tot parcursul anului.

Sparanghelul este una din legumele verzi cu importante proprietati anticancerigene, este bogat in potasiu, vitamina K, are proprietati antiimbatranire si amelioreaza durerile si inflamatiile din corp.

Dar, cand iti place o leguma, o consumi indiferent de beneficiile ei. Si mie chiar imi place sparanghelul. Din pacate l-am descoperit doar acum aproximativ 16 ani, in Germania, dar i-am declarat toata dragostea mea din acel moment. Imi place mai mult acesta verde. dar il consul si pe cel alb in supa crema.

Se pregateste foarte usor, in combinatii delicioase cu branzeturi, sunca, sosuri sau supe-crema.

Inainte sa pregatim sparanghelul acesta trebuie sa fie curatat corect: se indeparteaza partea lemnoasa. Dupa ce eliminam partea lemnoasa a unei bucati, aliniem toate tijele din buchetel si le taiem la aceeasi lungime. Solzisorii pot fi indepartati cu un cutit special pentru legume, dar varful ramane intact. Cand spalam tijele sub jet de apa insistam asupra varfului, fara sa il rupem.

Checul aperitiv cu sparanghel si sunca mi-a iesit foarte galben. Ouale mele sunt de la gaini crescute liber, de un vecin de pe o strada laturalnica. Am mare noroc ca pot sa iau oua atat de bune si atat de frumoase. Am pus chiar o poza cu ele pe Instagram azi. Pe acest cont postez de multe ori in avans poze cu retetele mele.

 

Acum va las sa descoperiti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru checul aperitiv cu sparanghel si sunca.

INGREDIENTE:

(pentru o tava 26*12 cm)

8 fire subtiri sparanghel

1 lingurita zahar

3 oua

sare

piper proaspat macinat

120 ml lapte

80 g smantana grasa

20 ml ulei de masline

220 g faina

1 plic praf de copt

100 g cascaval

20 g parmezan ras fin

70 g sunca slaba (gen sunca Praga)

PREPARARE:

Punem apa la fiert cu sare si 1 lingurita zahar. Curatam sparanghelul de solzisori cu ustensila de curatat legume, dar varful il lasam necuratat. Il fierbem timp de 8 minute, apoi il scurgem si il punem in apa cu gheata pret de 10 secunde. Restul de sparanghel din legatura l-am lasat la fiert inca 3 minute, pentru a le manca cu o portie de paste. Scoatem din apa fierbinte cele 8 fire de spanghel necesare pentru chec si le lasam pe un servet de hartie sa se raceasca. Timpul de fierbere corect pentru sparanghelul verde este de 10-14 minute, dar acesta continua sa sa gateasca in cuptor.

 

In acest timp pregatim aluatul. Spargem ouale intr-un bol, presaram sare si piper si le mixam bine. Adaugam uleiul, laptele si smantana si amestecam.

 

Incorporam faina amestecata cu praf de copt, apoi omogenizam compozitia. Taiem cascavalul cubulete mici si le punem in aluat impreuna cu parmezanul ras.

 

Taiem sunca in cuburi potrivite, apoi sparanghelul in bucati cu o lungime de 1-2 cm. Le punem si pe acestea in aluat si amestecam usor cu o lingura sau o spatula.

 

Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si il coacem 45 de minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

 

Verificam cu o scobitoare daca checul este copt, apoi il lasam sa se raceasca pe un gratar.

Cand s-a racit il putem felia.

Va invit sa va abonati la canalul de You Tube, unde voi posta curand retete noi, simple si delicioase.

Daca aveti cont de Instagram va astept aici. 🙂

In cazul in care va place sa impartasiti experientele din bucatarie va invit pe facebook in Grupul Gatesc Cu Prietenii

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *