Cartofi inabusiti cu usturoi

22 martie 2019Diva in Bucatarie

Cartofi inabusiti cu usturoi.

Cartofi inabusiti cu usturoi

Acesti cartofi inabusiti cu usturoi, un fel de cartofi taranesti (cartofi rantaliti cu ceapa si usturoi), sunt deliciosi si se pregatesc usor. Reprezinta varianta mai sanatoasa a cartofilor prajiti, acestia fiind gatiti la abur.

Ceapa si usturoiul (in mod special acesta) au un rol esential, acestia asigurand gustul deosebit, plin de savoare si arome placute.

Cartofii inabusiti cu usturoi se pot manca simpli, mai ales in perioada de post, cand toata lumea cauta idei noi de retete fara carne. Eu am pregatit o colectie cu retete de post, toate fiind adunate intr-o colectie  ce depaseste 300 de retete. O puteti vedea aici. 

Colectia este realizata respectand mai mult postul ortodox, in cel catolic fiind admis consumul de oua, lapte, branza.

Cartofii sunt legume preferate de romani, acestia fiind in topul celor consumate, asa ca le-am dedicat o categorie speciala. In ceea ce priveste retetele de post cu cartofi, am pregatit si pentru acestia o colectie.

Daca vreti sa va inspirati, o puteti urmari accesand acest link. 

Cartofii inabusiti cu usturoi se pregatesc foarte usor. Timpul de gatire depinde de tipul cartofului, dar diferenta de timp nu este foarte mare.

Cartofi Inabusiti La Tigaie cu usturoi diva in bucatarie

Pana sa se mute sotul meu la mine ii pregateam foarte des. Am incercat sa aduc in meniu nostru si retetele mamei lui, asa ca acesti cartofi i-am facut din ce in ce mai rar, iar in ultimii 2-3 ani cred ca i-am pregatit de maxim 9-10 ori.

Cartofii inabusiti cu usturoi, desi sunt un fel modest de mancare, as spune ca sunt unii din cei mai savurosi. Eu obisnuiesc sa presar marar pe ei, dar pentru sotul meu pun putina boia, iar fiul meu ii vrea simpli.

Cred ca fiul meu avea 7-8 ani cand a vrut sa ma impresioneze si  mi-a spus despre acesti cartofi,  folosind un ton foarte serios,  ca sunt „simplitatea ridicata la rand de arta”.

Sigur auzise expresia la noi, folosita in alt context, dar mi-a placut atat de mult cum mi-a spus-o ca imi venea sa il pup si sa rad in acelasi timp.

Dar, i-am multumit folosind acelasi ton serios ca al lui. Nu vroiam sa stric momentul in care vroia sa para ca vorbeste ca de la adult la adult, ca este luat in seama ca un „om mare”.

Dar, adevarul era ca lui nu ii placea sa vada prea multa verdeata in farfurie, iar de boia se temea sa nu fie picanta.

Daca va plac cartofii taranesti sigur veti iubi si cartofii inabusiti cu usturoi. Fie simpli (in perioada postului), fie pe post de garnitura langa o friptura, cartofii acestia sunt un adevarat rasfat pentru papilele gustative.

Va las acum sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru cartofii inabusiti cu usturoi.

Ingrediente cartofi inabusiti cu usturoi:

800 g cartofi

100 ml ulei

200 ml apa

1/2 lingurita sare

1 ceapa medie tocata

3 catei mari de usturoi pisati

optional: 1/4 legatura marar

Mod de preparare cartofi inabusiti cu usturoi: 

Am curatat cartofii de coaja, i-am spalat bine si i-am taiat in jumatate, apoi fiecare jumatate in 2 sau 3 felii groase (depinde de marimea cartofilor).

Cu cat sunt mai groase feliile, cu atat exista certitudinea ca vor ramane intregi. I-am uscat cu un prosop inainte de a-i pune in tigaie.

Intr-o tigaie foarte mare (diametrul de 24-26 cm) incingem uleiul.

Trebuie sa fie ulei doar pe fundul acesteia, in strat de 1 mm, nu mai mult. In tigaia mea am turnat 100 ml ulei.

Cand s-a incins uleiul am pus cartofii si i-am calit la foc mediu in jur de 2 minute, amestecand continuu in tigaie. Am turnat apa peste cartofi si am presarat putina sare.

Am pus capacul si i-am lasat la foc mediu, amestecand usor, din cand in cand, in jur de 15 minute sau pana este absorbita apa. In acest timp am tocat ceapa si am dat usturoiul prin presa.

Am pus ceapa peste cartofi, apoi am lasat sa gateasca ceapa fara capac.

In acest moment cartofii se pot rupe, asa ca i-am rotit cu grija pana s-au rumenit.

In acest moment este indicat sa se adauge sare, dupa gust.

Am amestecat foarte usor pentru ca ceapa calita sa ajunga pe toti cartofii.

Cu un minut inainte sa opresc focul am pus usturoiul dat prin presa si am amestecatpentru ultima oara in tigaie.

Am luat de pe foc si am presarat putin marar tocat.

Se poate pune patrunjel in locul mararului.

Si acum va urez pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Mai jos aveti reteta de cartofi taranesti cu ceapa si slanina.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *