Prajitura zi si noapte

17 februarie 2019Diva in Bucatarie

Prajitura zi si noapte. Prajitura zi si noapte este una din cele mai simple si mai usor de pregatit. Este frumoasa prin prezenta celor doua blaturi colorate in contrast, pufoasa, aromata si delicioasa.

Prajitura zi si noapte este una din cele mai simple si mai usor de pregatit. Este frumoasa prin prezenta celor doua blaturi colorate in contrast, pufoasa, aromata si delicioasa.

Nu stiu de ce nu am facut aceasta prajitura pana acum. Poate pentru ca mi se parea prea banala, prea usor de pregatit. Mi-am spus ca o prajitura fara decor ar putea sa nu creeze emotie. Dar daca ne gandim la prajiturile de casa facute de mamele sau bunicile noastre, putine dintre acestea aveau decoruri extravagante. Eu cand ma gandesc la copilarie, la prajiturile pe care le mancam atunci ma incarc de emotie.

Sper ca voi reusi sa va transmit si voua acest sentiment, macar celor nascuti inainte de revolutie, cand fiecare bucata de prajitura era un motiv de bucurie in sine.

Pana la urma, incercam sa transmitem mai departe ceea ce am invatat si noi.

Nu imi aduc aminte daca prajitura aceasta am mancat-o prima oara pregatita de mama mea sau de una din matusile mele, la zilele de nastere din familie. Ma bucuram de intalnirile in familie, dar ca sa traversam Bucurestiul in vremurile comuniste, fara masina personala, era o adevarata nebunie. Dar, macar in week-end nu se circula pe scara troleibuzului si acest lucru era pentru mine, ca si copil, o mare bucurie. Imi era frica de aglomeratie, imbulzeala si oamenii atarnati de scarile mijloacelor de transport in comun.

Cert este ca in familia extinsa aceasta prajitura se afla pe mesele de sarbatoare. Este simpla, usor de pregatit, economica si foarte gustoasa.

Avem nevoie de doua blaturi simple, unul alb si unul colorat cu cacao, lipite intre ele cu gem. Asa era retetadin familie, asa am facut-o si eu. Dar o putem lipi si cu Nutella, crema de ciocolata, crema de vanilie, intr-un strat subtire, astfel incat sa nu fie vizibila.

Prajitura zi si noapte nu este o prajitura pe care ar sta in zilele noastre la sarbatori si alte evenimente, dar merge la fix pentru un desert in familie, cand avem musafiri, in pachetelul de scoala sau pur si simplu pentru propriul rasfat, langa o ceasca de cafea.

Este prea simpla, prea usor de pregatit ca sa nu ne bucuram de un desert oricand avem pofta de ceva bun.

De aceea va las mai jos ingredientele si modul de pregatire pentru prajitura Zi si Noapte in etape prezentate pas cu pas in imagini.

INGREDIENTE:

(tava 19*26 cm)

Pentru blat alb:

3 oua

100 g zahar

1/2 lingurita extract de vanilie

1 lingurita coaja rasa lamaie

20 ml apa rece

120 g faina

4 g praf de copt

Pentru blat cu cacao:

3 oua

100 g zahar

1/2 lingurita esenta portocala

30 ml apa

25 g pudra neagra de cacao

100 g faina

4 g praf de copt

Mai avem nevoie de:

5-6 linguri gem de caise

2 lingurite zahar pudra pentru tapetare

PREPARARE:

Pentru blatul alb cu vanilie mixam ouale cu zaharul timp de 5-6 minute la viteza mare, astfel incat sa se topeasca zaharul, iar ouale sa devina ca o crema ce si-a dublat volumul.

Pentru blatul alb adaugam apa si extractul de vanilie (sau esenta), continuam sa mixam, apoi incorporam faina amestecata cu praf de copt si coaja rasa de lamiae. Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

In acest timp continuam sa pregatim blatul cu cacao. Mixam ouale cu zahar ca si la blatul alb, adaugam apa si esenta de portocale (sau rom), apoi incorporam faina amestecata in prealabil cu praf de copt si pudra de cacao. Turnam aluatul in tava si il coacem 15 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

Lasam cele doua blaturi sa se raceasca, dar cand cel cu cacao este inca putin caldut putem sa lipim intre ele. Ungem blatul alb cu gem, in strat subtire, uniform, punem blatul cu cacao peste el si peste cele doua aranjam un funde de lemn gros. Le lasam astfel in jur de 30 minute.

Inainte sa portionam prajitura taiem marginile pentru a avea cuburi cat mai frumoase.

Eu ma satur mereu cu acestea. 🙂

Putem pudra la final prajitura cu putin zahar pudra, o putem unge cu crema de ciocolata neagra, dar, cum spuneam la inceput prajitura aceasta trebuie sa fie cat mai simpla.

Va doresc spor la prajiturit!

Pentru alte retete simple si delicioase va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube. 

Daca aveti cont de Instagram ma gasiti aici. 

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *