RETETE RECENTE

PRAJITURA CU RICOTTA SI VISINE

November 16, 2017 | CATEGORIA

Prajitura cu ricotta si visine este foarte gustoasa si foarte usor de facut. Ce care imi urmaresc blogul au observat probabil ca am o slabiciune pentru deserturile cu branza, pe care le recomand in special pentru sarbatori. Atunci cand avem meniuri grele, o prajitura cu branza poate fi un desert mai potrivit, mai usor.

Acum, cand s-a facut destul de frig afara si cuptoarele incep sa lucreze mai mult ca niciodata, ar fi pacat sa nu incercam variante noi si delicioase de prajituri. Inspiratia mea pentru aceasta prajitura a venit in timp ce eram la cumparaturi in Selgros si fiul meu m-a sunat sa imi spuna ca are pofta de ceva dulce cu branza. Si lui nu ii rezist!  La raionul de branzeturi se aranjau pe rafturi cutiile de ricotta, asa ca nu aveam cum sa ratez marfa proaspat primita si am pus doua cutii in cos, apoi pasii m-au purtat catre etajerele cu compot si l-am luat pe cel care mi s-a parut ca are visinele mai mari.  Menta proaspata am cumparat pentru o limonada, dar am folosit-o pe post de decor. Iata cum am ajuns iar la concluzia ca “nimic nu este intamplator”!

Prajitura mea cu ricotta si visine aduce o nota de prospetime, combina ingrediente dulci si acrisoare, iar gandul ma duce inapoi la vara, la zilele calduroase. Dar, fiul meu a spus ca lui i se pare ca am pus in ea culorile Craciunului (verde, alb si rosu).

Probabil ca el isi face deja planuri pentru sarbatori, chiar daca liste de cadouri nu mai scrie de cativa ani.

Acum, daca ma gandesc mai bine, chiar o voi reface de Craciun, caci nu am pus in ea ingrediente complicate si nici nu mi-a luat mult timp sa o pregatesc. Iata cat de usor se poate realiza:

INGREDIENTE:

(pentru o tava 27*23 cm)

Pentru blat:

3 oua

20 ml ulei

100 ml lapte

180 g zahar

1 plic zahar vanilat

180 g faina

1 plic praf de copt

Pentru stratul de ricotta si visine:

500 g ricotta

2 oua + 1 galbenus

80 g zahar

1 plic zahar vanilat

1 lingurita pasta de vanilie

35 g gris

1 lingura rasa amidon

200-230 g visine din compot (fara samburi)

Pentru decor:

100 g ciocolata alba topita

3 linguri lapte

1/2 lingurita pudra de ceai verde matcha

2 picaturi colorant alimentar verde

2-3 picaturi esenta menta

frunze de menta

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim blatul prajiturii. Punem zaharul tos si cel vanilat intr-un bol, apoi turnam laptele si uleiul. Mixam in jur de 2 minute.

 

In alt bol mixam ouale cu putina sare pana cand acestea isi dubleaza volumul si devin o spuma.

 

Turnam laptele cu zahar peste oua, amestecam, apoi incorporam faina amestecata cu praf de copt.

 

Punem aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 12-15 minute. Daca impinge aluatul cu degetul acesta trebuie sa isi revina usor, fara sa lase urme, altfel stratul de branza se va afunda si vom obtine valuri.

 

In momentul in care punem blatul la copt incepem sa pregatim stratul de ricotta, amestecand branza cu pasta de vanilie, oua, gris, amidon si cele doua tipuri de zahar.

 

Acoperim cat mai uniform blatul cu ricotta, aranjam visinele scurse bine (putem folosi visine proaspete in sezon) si continuam sa coacem in jur de 25 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

 

Cand prajitura este gata o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca pe un gratar. Inainte de taia cuburi sau patratele indepartam hartia de copt, apoi o decoram cu ciocolata alba topita cu putin lapte. Pentru a-i da putina culoare decorului putem adauga pudra de ceai verde (matcha) si 1-2 picaturi colorant alimentar verde. Si, daca vrem si putina aroma, adaugam esenta de menta.

 

Prajitura cu ricotta si visine este delicioasa, rapida, usor de pregatit. Sper sa o incercati si sa imi trimiteti poze, iar daca veti distribui reteta eu va multumesc anticipat.

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *