Biscuiti din untura de porc cu gem

14 decembrie 2016Diva in Bucatarie

Biscuiti din untura de porc. Reteta de biscuiti din untura de porc. Biscuiti cu untura. Cum faci biscuiti cu untura

Biscuiti din untura de porc cu gem – gustul dulce al copilariei

Acesti biscuiti din untura de porc cu gem sunt printre cele mai fragede si gustoase deserturi din copilaria mea.

Reteta foarte simpla si foarte usor de pregatit- un deliciu pe care il pregateam adesea in  perioada sarbatorilor de iarna, dar si oricand ne era pofta de ceva bun, fie primavara, fie toamna.

Originea retetei

Reteta acestor biscuiti din untura de porc cu gem este cea folosita de mamele sau bunicile noastre, fiind transmisa din generatie in generatie.

Inperioada taierii porcului, cand se fac jumari, ramane mereu si untura, un ingredient valoros folosit atat pentru dulciuri, cat si pentru gatit.

Daca nu aveti untura de porc in casa o puteti cumpara untura si din supermarket – rezultatul va fi la fel de bun.

Amintiri din copilarie

pentru mine acesti biscuiti sunt plini de nostalgie. Mama ii facea adesea si folosea doar gem de prune – simplu, dar incredibil de gustos.

Cand am mai crescut am inceput sa adaug si cate un sfert de miez de nuca sau aluna de padure, dar nu de la inceput ca sa nu se arda.

Le puneam cand intorceam tava , dupa 5 minute, caci pe vremea aceea aveam cuptor pe gaz ce cocea mai tare.

Verisoara mea ne trimitea mereu cate o punga de alune si nuci culese din gradina sau padure, ca sa avem pentru dulciuri.

Alte retete delicioase cu untura:

De ce sa alegem untura de porc

  1. Untura de porc este mai sanatoasa decat multe produse din comert, mai ales unele tipuri de uleiuri rafinate
  2. Pana in anii 1990 untura era considerata cea mai buna optiune de gatit
  3. In perioada comunista, cand uleiul era rationalizat, untura era nelipsita din bucatarii
  4. In Ardeal, se mananca untura pe paine si in ziua de azi.

Consumata in cantitati moderate aceasta nu este daunatoare, ba este chiar o alegere buna in bucatarie.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru biscuiti din untura de porc cu gem:

INGREDIENTE:

250 g untura porc

500 g faina

180 g zahar pudra

2 plicuri zahar vanilat

1 lingurita extract natural de vanilie sau esenta vanilie

1 varf cutit sare

1 ou + 1 galbenus

gem de caise, visine sau prune

zahar pudra pentru tapetare

Cum faci biscuiti cu untura de porc

Am mixat untura cu un varf cutit sare pana incepe sa devina ca o crema, apoi adm adaugat cele 2 tipuri de zahar. In momentul in care s-a omogenizat compozitia am incorporat oul si galbenusul.

Am turnat extractul de vanilie si am mixat pana s-a omogenizat compozitia.

biscuiti-din-untura-de-porc-cu-gem-1biscuiti-din-untura-de-porc-cu-gem-2

Am adaugat faina si am incorporat-o usor, framantand aluatul cu mana.

Din aluatul obtinut am realizat 2 snururi cu diametrul de aproximativ 5-6 cm, pe care le-am invelit intr-o folie alimentara si le-am pus in frigider pentru 60 minute  sau cat este nevoie ca aluatul sa fie tare.

Doar cand a fost tare l-am taiat in rondele.

biscuiti-din-untura-de-porc-cu-gem-3biscuiti-din-untura-de-porc-cu-gem-4

Am modelat fiecare bucata de aluat intre palme pana am obtinut o bila. Am aranjat bilele direct pe hartia de copt cu putina distanta intre ele, apoi am facut o adancitura in mijlocul fiecaruia. Gaurile vor fi umplute cu gem, dupa preferinta.

biscuiti-din-untura-de-porc-cu-gem-5biscuiti-din-untura-de-porc-cu-gem-6

Am copt biscuitii din untura cu gem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 10-15 minute (in functie de puterea cuptorului din dotare), apoi i-am scos pe un gratar si i-am lasat sa se racesca. I-am pudrat cu zahar doar cand au fost complet raciti.

Sunt atat de buni acesti biscuiti din  untura de porc cu gem!

Daca va plac si voua si ii incercati va astept pozele la office@divainbucatarie.ro. Daca ii dati un share va multumesc!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube!

Multumesc mult, Cristinapentru poze si feed-back!

Iata si biscuitii pregatiti de Hanciarec Elvira

Print

Distribuie pe:

19 răspunsuri

      1. Astăzi am făcut și eu, doar că nu aveam destulă untură și am completat cu unt . Delicioși ! Mulțumim! ❤️🤗

  1. sunt super buni biscuitii si fragezi, dar au crepat 🙁 oare de ce?
    nu au crepat in cuptor ci in momentul in care am facut adancitura… oare trebuia sa scot aluatul din frigider cu ceva timp inainte sau a fost prea tare compozitia?
    multumesc frumos pt un eventual raspuns 😘

  2. Mulțumesc Diva pt publicarea rezultatului încercării rețetei tale. Chiar intenționez să îi fac și de Sf. Valentin, ziua îndrăgostiților, cu forma de inimioară și cu un gem roșu
    O să fie fain de tot. Rețeta este excepțională. 😘 ❤️ 🍀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *