Shakshuka

20 iulie 2014Diva in Bucatarie
5/6Reviews

Shakshuka

shakshuka reteta diva in bucatarie A

Shakshuka

Shakshuka sau oua posate in sos de rosii. Reteta de shakshuka pentru mic dejun sau cina.

Ce este shakshuka? Cum se face shakshuka?

Aceasta reteta simpla, delicioasa si aromata este populara in Africa de Nord, Israel si in Orientul Mijlociu. 

Ce este shakshuka?

Este o reteta sanatoasa ce combina rosii, ceapa, condimente si oua posate.

Shakshuka este satioasa si hranitoare.

Daca ai gustat-o o singura data o sa vrei sa o refaci iar si iar.

Despre ingrediente:

  1. Ulei de masline pentru un gust autentic. Poti folosi si ulei de floarea soarelui.
  2. Condimente: chimion, boia de ardei, coriandru.
  3. Legume: ceapa, ardei si rosii. Se foloseste ceapa galbena. Este preferatul ardeiul gras pentru ca este dulce si carnos. Daca rosiile nu sunt in sezon poti folosi cuburi de rosii din conserva.
  4. Oua proaspete, daca se poate de tara sau bio.
  5. Ierburi proaspete: varianta originala are coriandru, dar daca nu iti place poti folosi patrunjel.
shakshuka reteta diva in bucatarie b

Gasesti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas:

Ingrediente:

2 linguri ulei de masline

1 ceapa galbena medie

1/2 ardei gras galben

1/2 ardei gras rosu

5 rosii medii spre mari  (bine coapte) sau 600 g cuburi de rosii

150 ml suc de rosii

1/4 lingurita scortisoara

3/4 lingurita chimion macinat

1/4 lingurita turmeric

1/4 lingurita boia picanta sau fulgi de ardei iute

sare dupa gust

piper proaspat macinat dupa gust

1 lingurita rasa zahar

5-6 oua

frunze de corinadru sau patrunjel pentru servit – reteta originala are coriandru

optional: branza telemea sau branza de capra

Cum se face shakshuka?

Pregatire legume

Pentru inceput am taiat ceapa.

Ardeii grasi i-am taiat in fasii sau cuburi mai mici.

Rosiile le-am curatat de coaja, apoi le-am taiat in cuburi. Am indepartat semintele.

Daca nu ai rosii zemoase si dulci poti sa folosesti cuburi de rosii pastrate in borcan sau conserva.

Pot fi inlocuite si cu suc gros de rosii. 

oua-in-sos-de-rosii-aromat-1

Calire legume

Pentru inceput am sotat ceapa in uleiul de masline incins.

Dupa 1 minut am adaugat ardeii.

Am presarat putina sare.

Am continuat sa le calesc in jur de 5 minute.

Optional poti adauga un catel de usturoi dat prin presa si lasi pe foc in jur de 30 secunde.

oua-la-capac-in-sos-de-rosii-aromat-2-shasusska

Cum se face sosul de rosii?

Se adauga rosiile taiate cuburi si sucul gros de rosii.

In acest moment am asezonat cu piper proaspat macinat, putina boia picanta, scortisoara, turmeric si chimion.

Dintre toate condimentele folosite, doar sarea, piperul si chimionul sunt obligatorii. 

Pentru ca rosiile erau destul de acidulate am echilibrat gustul cu o lingurita rasa de zahar. 

Am lasat sa fiarba la foc mic, cu capac, pana am obtinut un sos de consistenta medie spre groasa.

Sosul meu a fost gata in aproximativ 15 minute.

Adaugare oua

Cu ajutorul unei linguri am facut gauri in sos.

Am spart ouale si le-am pus in gaurile facute anterior.

oua-la-capac-in-sos-de-rosii-aromat-4-shasusska

Daca sosul s-a ingrosat prea tare poti adauga foarte putina apa.

Am gatit la foc mic, cu capac, pana cand ouale au avut consistenta dorita.

Albusul trebuie sa fie bine gatit, dar galbenusul inca moale.

Timpul de gatire poate fi de 5 pana la 8 minute, in functie de cat de tari vrei sa fie ouale.

Servire

Cu ce poti servi shakshuka?

Cel mai bine merge cu paine prajita. Poti sa o mamanci cu pitta sau orice tip de paine ai in casa.

Daca vrei poti sa pui alaturi salata verde, tabouleh, fatoush, salata de fasole boabe, vinete marinate, falafel. 

Mai multe retete de oua:

  1. Oua posate in iaurt – reteta turceasca
  2. Oua in sos de rosii – reteta italiana de uova in purgatorio
  3. Ciuperci portobello umplute cu oua si sunca
shakshuka reteta diva in bucatarie c

Print

Distribuie pe:

13 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *