fbpx

RETETE RECENTE

CIORBA DE CARTOFI CU ROSII SI LEUSTEAN

May 22, 2013 | CATEGORIA

 

O ciorba simpla de cartofi cu suc de rosii si leustean este buna si gustoasa, se face usor cu ingrediente simple, la indemana oricui.

Este un fel de ciorba taraneasca de cartofi,  cu ingrediente simple. Este un preparat ieftin, spornic. Este o ciorba de cartofi de post / vegana, dietetica, aromata si savuroasa.

Mai multe retete de supe/ciorbe de post gasiti in aceasta postare. Toate retetele de mancare, supe, aperitive sau dulciuri de post le veti gasi in aceasta postare – cred ca este cea mai mare colectie de retete de post pregatita de un blogger pana in acest moment.
In aceasta ciorba de cartofi cu rosii si leustean, reteta de post / vegana, am folosit legume ce dau gust oricarei retete de supe/ciorbe: ceapa, morcovi, telina, ardei kapia si un catel de usturoi.

Folosesc mereu pentru supe sau ciorbe piperul sub forma de boabe, nu macinat. Parerea mea este ca acestea aduc gust, praful isi pierde aroma in toata cantitatea de lichid. Acesta poate fi pus in farfurie, daca mai simtiti nevoia.

Am acrit ciorba de cartofi cu rosii si leustean cu bors. Acesta se fierbe in prealabil. Puteti sa inlocuiti borsul cu zeama de corcoduse fierte (pastrate in congelator) sau bulion de corcoduse sau suc de lamaie. Daca renuntati la acestea si va multumiti cu sucul rosiilor, ciorba este dulceaga, are un gust asemanator unei supe. Probabil ardelenii vor alege sucul de lamaie pentru acrire. Orice veti pune va garantez ca veti avea o ciorba savuroasa, perfecta pentru pranz.

Timpul alocat pentru gatirea acestei ciorbe de cartofi cu suc de rosii si leustean este mic. Cartofii se fierb rapid. In 35-40 de minute va puteti aseza la masa. Este o ciorba tare buna! Acum cateva zile cineva m-a rugat sa propun si felul doi cand postez o reteta de ciorba/ supa de post. Ei bine, azi voi avea ca felul doi cea mai buna reteta de spaghetti cu sos marinara.

Mai multe retete de supe/ ciorbe de cartofi gasiti in aceasta postare. Retete de cartofi de post gasiti daca dati click pe aceasta postare.

ciorba-de-cartofi-cu-rosii

Daca vreti sa vedeti cum se pregateste cea mai gustoasa reteta de ciorba de cartofi de post/ vegana va invit sa vedeti lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de cartofi cu rosii si leustean:

INGREDIENTE:
(pentru 4 persoane)

600-650 g cartofi
1 morcov mediu-mare
1 felie medie telina
1 ardei kapia rosu mic
1 ceapa medie-mare
2 crengi leustean proaspat sau 1 lingurita varfuita de leustean uscat
400 g pulpa de rosii – poate fi si din conserva
1 l supa de legume calda (sau apa)
500 ml bors / zeama de corcoduse acre/ suc de la 1 lamaie mica
2 linguri ulei
sare
1/2 lingurita boabe de piper + 1 catel usturoi

PREPARARE:

Am inceput pregatirea ciorbei de cartofi cu rosii si leustea, reteta simpla, de post/ vegana cu curatarea legumelor, apoi le-am tocat sau ras (morcovul il rad in aceasta reteta).

Am calit ceapa tocata marunt apoi am pus morcovul ras fin, ardeiul si telina tocate cubulete mici si le-am calim impreuna pana s-au inmuiat.

ciorba-de-cartofi-cu-rosii-si-lestean-1

Am stins cu jumatate din cantitatea de lichid (supa legume sau apa) si am lasat sa fiarba la foc mic-mediu in jur de 10 minute, apoi am turnat restul de apa, am adaugat catelul de usturoi si boabele de piper si am pus cartofii taiati cuburi de marime medie. Am fiert la foc mic spre mediu cu capacul usor ridicat. In 20 de minte cartofii se fierb, asa ca dupa 10 minute urmeaza acrirea ciorbei si adaugarea ingredientelor ce dau gust si aroma.

ciorba-de-cartofi-cu-rosii-si-lestean-2

Cand cartofii au fost aproape fierti am adaugat rosiile fara coaja si seminte tocate marunt, borsul fiert in prealabil, sare si frunzele de leustean. Cei care prefera bulionul de corcoduse sau zeama de la lamaie pot inlocui borsul aceastea. Am fiert inca 10 minute apoi am luat ciorba de pe foc am mancat-o fierbinte cu frunze proaspete de leustean tocat marunt. Leusteanul verde poate fi inlocuit de patrunjel verde. Dar, daca nu aveti leustean proaspat puteti pune leustean uscat. Aveti nevoie de 1 lingurita varfuita.

ciorba-de-cartofi-cu-rosii-si-lestean-3

O ciorba simpla de cartofi cu suc de rosii si leustean poate fi o sugestie pbuna pentru pranz.

Este tare buna!

Sa aveti pofta!!!

Comentarii

  • Ce-mi place leușteanul și abia aștept să-l folosesc la mâncăruri! E încă micuț, dar crește vioi în grădină. Aici nu este leuștean, dar mi-am luat de acasă semințe.

    • diva in bucatarie

      cat pe ce sa ma ofer sa iti trimit seminte sau uscat… 🙂

  • Am facut si eu nu demult. O ciorba usoara de vara, super buna!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Laura!

  • Ce bine arata, ciorbica asta a ta, Cristina! I-as mai adauga o lingura de smantana :D. Eu mi-am luat o plantuta de leustean din gradina din Romania cand am fost ultima data si acum ca a devenit o tufa viguroasa o sa incep sa il folosesc si eu mai des.

  • Wow ce bine arata!!!As servi si eu o portie!!!

    • divainbucatarie

      Sigur….

  • Imi place foarte mult!

  • cristi

    Imi place cum gandesti,,,iar leusteanul la final a fost cireasa de pe tort 😉 continua sa gatesti cu asa splendoare, dar nu uita sa imparti si cu noi :*

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Camelia

    Va rugam sa ne spuneti si noua secretul leusteanului… Vad ca il puneti in ciorba ca pe cireasa de pe tort, dar il puneti cu frunza intreaga atunci cand serviti ciorba si il mancati? Sau numai il aratati la ciorba si nu il mancati? Se fierbe in ciorba cu lujer cu tot sau numai frunzele intregi sau maruntite??? Nu stiu nimic despre leustean si am cautat in retetele voastre; tot nu mam dumirit 🙁

    • Eu folosesc leusteanul asa cum il arat, doar pentru gustul din ciorba – da fierb exact asa cum arat in poza. Nu ajunge in farfurie cand folosesc 1-2 crengute tinerele. 🙂 Daca as folosi leustean uscat (cel din comert) acesta evident ca ramane si este mancat odata cu ciorba.

  • Simona doru

    Acum am terminat de facut aceasta delicioasă ciorbita! E divina,perfecta,multumesc pt inspiratie!

  • Nu stiu sa gatesc dar nevoia si pofta astazi m-a invatat si,am facut si eu adineaurea, e buna si va mult ca ati pus reteta gratis pe site vostru!

  • Bianca

    Buna, cu ce as putea inlocui bors sau zeama acra, din moment ce nu am? Otet? Sau ce ati sugera?
    Multumesc, arata foarte delicious.

  • Ioana

    Este extraordinar de buna aceasta ciorbita, e printre preferatele noastre. Multumesc pentru reteta, draga Cristina. Tot ce am incercat de pe site-ul tau a iesit grozav. Iti multumesc!

  • Bolocan Marius

    am mai facut,….azi fac din nou,….este o delicatesa…mercii de reteta…

  • Andrei

    Superba. Cred ca o sa termin postul Nașterii Domnului cu retete de la voi, multumesc.

  • Iacob Cerbu

    Mulțumesc pentru reteta oferită pe Gustul meu

  • Itai

    Buna, e nevoie se acoperi supa cind se incalzeste? Hi, do you have to cover the soup when it is boiling?thanks,

  • Diana

    Eu am pregatit 2 oua si o sa fac doua zdrente cand e aproape gata ! Delicioasa !!

  • Letitia Gugonea

    Vă spune cineva cu experienta:
    La ciorba si borsuri,care sunt acră de regulă se pune leustean uscat sau proaspăt tăiat,.tijele acelea se taie si ele si se mănâncă in ciorba.Contin multe vitamine .Ciorba care v-am spus că este acră se a creste cu :borș,sare de lămâie,corcodușe verzi sau zeama de lămâie. În ciorba acră puteți pune si pătrunjel dupa caz dar,mirosul leusteanului este mai tare se potriveste cu gustul acru de ciorba sau borș si atenuează pe cel de pătrunjel.
    Supa este totdeauna dulce la gust si in ea se pune numai pătrunjel la sfarsit care se potriveste cu gustul dulce de supa.
    Leusteanul mărarul si patrunjelul nu se pun la orice mâncare.Mararul se pune la varza,la mâncarea de mazare la cartofii noi prăjițila si la mâncarea de cartofi,câteodată si unele ciorba acre.

  • Dinu

    Nimeni nu pomeneste de frunze de dafin, de radacina de patrunjel, de rozmarin, de ghimbir, de gulii sau dovlecel, doua ciuperci…

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *