Friptura de curcan la cuptor cu aroma de lamaie si rozmarin

28 martie 2013Diva in Bucatarie

Friptura de curcan la cuptor cu aroma de lamaie si rozmarin. Friptura de curcan – Pulpa de curcan pregatita la cuptor cu aroma de rozmarin si lamaie este o reteta foarte simpla si foarte buna. Carnea este frageda, gustoasa si aromata.

Friptura de curcanPulpa de curcan pregatita la cuptor cu aroma de rozmarin si lamaie este o reteta foarte simpla si foarte buna. Carnea este frageda, gustoasa si aromata.

O vom pregati de cate ori vom avea ocazia, in ciuda faptului ca ne consuma mult timp pregatirea ei. „Secretul” acestei fripturi este untul aromat bagat sub pielea curcanului si gatitul la temperatura mica.

Cu aceasta reteta i-am asteptat la pranzul de duminica pe prietenii mei Andreea si Stefan. Stefan gateste extraordinar de bine si m-a surprins placut de fiecare data cand ne-a chemat la masa. Nu stiu cum s-a nimerit sa fim amandoi pasionati de gatit. S-or fi aliniat planetele, caci suntem nascuti in aceeasi zi.

Ideea este ca de data aceasta l-am impresionat eu pe el si mi-a spus ca nu a mancat un curcan mai bun ca acesta.

friptura-de-curcan-la-cuptor-cu-aroma-de-lamaie-si-rozmarin-01

Imi place carnea de curcan. Se spune ca este mai buna si mai sanatoasa decat cea de pui. A fost o vreme in care am gatit mult cu carne de curcan cumparat de la tarani. La un moment dat am avut si noi o ” mica” ferma cu 200 de pui si 50 de curcani. Am incercat sa crestem pasari doar cu cereale si verdeturi, dar multe nu au rezistat, sau cel putin asa ne spunea cel care le ingrijea. „ferma” noastra era destul de departe de casa si nu aveam un control total asupra a ceea ce se intampla acolo. Nu cred ca mureau atat de multe, stiu sigur ca o parte le lua acesta fie pentru consum propriu, fie pentru a le vinde, dar nu ii puteam spune nimic pentru ca nu aveam cum sa dovedim acest lucru si oricum nu am fi gasit pe altcineva sa vina sa le dea de mancare dimineata, sa le dea drumul sa se plimbe ziua prin gradina si sa le bage seara in casuta construita pentru ele.

Dar, pana la urma, o parte destul de mare din pasaretul acesta a ajuns sa fie gatita, iar retetele de pui sau curcan sunt postate aici.

Cu curcan din productia proprie am facut si friptura cu tarhon si sos de portocale, ciorba de potroace cu tacamuri de curcan, un sandwich mega-delicios cu carnea pregatita la crock-pot, dar si salata dietetica.

Pe blog gasiti multe retete pregatite cu carne de curcan  si pentru ca aceasta carne ii placea copilului cand era mic, iar eu cautam sa gatesc special pentru el tot ce isi dorea si ii placea.

Iata cum se face friptura de curcan cu aroma de lamaie si rozmarin – lista de ingrediente si mod de preparare prezentat pas cu pas.

INGREDIENTE:

3 pulpe inferioare curcan
120-150 g unt
2 crengute mari de rozmarin
coaja rasa de la 1 lamaie mare
sare
piper
1 ardei gras
2 cepe medii

Pentru tava:
1 pahar de vin
200 ml ulei
4 -5 catei de usturoi
3 crengute de rozmarin maricele
cateva boabe de piper

Pentru garnitura:
500 g ciuperci champignon
morcovi

PREPARARE:

Frecam untul cu rozmarinul tocat marunt, coaja de lamiae, putin piper paroaspat macinat si un praf de sare.

friptura-de-curcan-la-cuptor-cu-aroma-de-lamaie-si-rozmarin-1

Incercam sa bagam crema de unt sub pielita de pe pulpe, apoi o lipim pe cat posibil de carne.

friptura-de-curcan-la-cuptor-cu-aroma-de-lamaie-si-rozmarin-2

Punem pulpele in tava, turnam vinul si ulei cat ne ne ajunga la jumatatea pulpelor. Aruncam printre acestea catei de usturoi, boabe de piper, felii de ardei verde si ceapa taiata in 6 sau 8, iar pe pulpe presaram ace de rozmarin, sare si piper. In poza de mai jos veti remarca diferenta de culoare intre pulpa de curcan crescuta de noi si cele din comert care sunt mult mai albicioase.

friptura-de-curcan-la-cuptor-cu-aroma-de-lamaie-si-rozmarin-3

Acoperim tava cu o folie de staniol si o dam la cuptorul preincalzit la 170°C timp de o ora si 20 minute, avand grija ca la 20-25 de minute sa stropim pulpele cu sosul din tava. Dupa acest interval adaugam ciupercile si morcovii taiati fasii subtiri, intoarcem pulpele, le mai lasam acoperite pana incepe sa desprinda carnea de pe os.

friptura-de-curcan-la-cuptor-cu-aroma-de-lamaie-si-rozmarin-4

Cand carnea incepe sa se desprinda de pe os luam folia si o lasam in cuptor pana se rumeneste frumos pe ambele parti.

Friptura aceasta este super gustoasa!!!

Daca v-a placut reteta sper ca o veti incerca si voi.

Ma gasiti si pe canalul de You Tube, cu retete foarte simple, usor de pregatit.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Sigur e gustos si sanatos! In plus, imi aminteste de copilarie. O voi face si eu in curand, multumesc pentru inspiratie!

  2. Vreau sa incerc aceasta reteta dar as vrea sa folosesc si pieptul de curcan si pulpele si nu as vrea sa folosesc vin . Cu ce se poate inlocui vinul? Apa? Chicken broth? Nu obisnuiesc sa gatesc cu vin ! Va rog sa ma ajutati! Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *