fbpx

RETETE RECENTE

CHIFTELUTE DIN DOVLECEI CU TELEMEA

August 17, 2010 | CATEGORIA

Chiftelute din dovlecei cu telemea – chiftelute din dovlecei cu branza – crocante la exterior si moi la interior, cu gust deosebit, reteta preferata de copilul meu in aceasta perioada.

Puteti inlocui branza telemea cu feta, dar daca nu va place branza sarata puteti incerca o combinatie de telemea + gouda, telemea + mozzarella (cea de pizza)/ cascaval.

Noua ne place foarte tare constrastul dintre dulceata dovlecelului si gustul sarat al branzei.

Chiftelutele acestea nu contin faina in compozitie. Acestea le ajuta sa ramana atat de moi la interior, sucul legumelor nu se imbiba de faina devenind ceva cleios.

Am preferat sa le imbrac in faina in strat subtire, apoi au fost tapetate de un strat de pesmet ce va deveni auriu, crocant si va da un aspect si un gust bun chiftelutelor din dovlecei cu telemea dupa ce au fost prajite.

Dovleceii au foarte multa apa. De aceea prefer sa ii combin cu branza si alte legume.

Reteta de chiftelute din dovlecei cu telemea este simpla, rapida, ieftina. Se face foarte usor.

Am pregatit-o pentru Harry prima oara cand avea aproape 3 ani. Ii explicase mamei vecina ei (dna Kiriazim) cum sa le faca. Dansa folosea orice fel de branza avea in casa, chiar si branza dulce de vaci.

De atunci le pregatim mereu. Le-am facut de curand pentru Harry si Vlad, prietenul lui de la gradinita. S-au jucat toata dimineata, iar la pranz le-am oferit o portie de lasagna cu pui si ciuperci si aceste chiftelute.

Cand a venit Geanina, mama lui Vlad, sa il ia acasa, am poftit-o sa guste si ea din chiftelute, caci Vlad fusese foarte incantat. I-au placut si ei, asa ca sper sa va placa si voua la fel de mult.

Daca va plac dovleceii si ii consumati mai ales vara, in plin sezon, va invit sa incercati si dovlecei pane, mancare din dovlecei cu pui, ciorba cu dovlei a la grec si multe altele pe care le-am strans intr-o colectie de retete cu dovlecei. 

Iata de ce aveti nevoie pentru a pregati chiftleute din dovlecei cu telemea si modul de preparare.

INGREDIENTE:

400 g dovlecel ras
2 morcovi
100g telemea
2 oua
1 ceapa
2 catei de usturoi
o mana de marar
faina si pesmet pentru tapetare
ulei pentru prajit

PREPARARE:

In primul rand radem dovlecelul (prin razatoarea mare) il saram si il punem deoparte pentru 10 minute. Dam prin razatoare morcovii si branza, apoi tocam marunt ceapa, usturoiul si mararul. Cand trec cele 10 minute stoarcem bine dovlecelul de apa pe care o lasa. Il punem intr-un castron si adaugam toate ingredientele tocate.

Pentru ca dovleceii sa se lege punem si cele 2 oua intregi si amestecam bine. Este momentul in care punem piper si sare (avem grija sa nu punem multa sare pentru ca dovleceii au fost sarati la inceput, iar telemeaua, la randul ei, este sarata). Luam o lingura din compozitie si o modelam o bila pe care o turtim apoi. Este indicat sa avem mainile umezite cand modelam chiftelutele. Le tavalim prin faina si apoi prin pesmet. Le prajim in ulei foarte bine incins.

Acest tip de chiftelute sunt adorate de copii, dar in aceeasi masura si de cei mari. Le putem servi calde sau reci, simple, cu smantana sau mujdei de usturoi, in fuctie de gusturi.

Pofta buna!

Comentarii

  • jasmine

    Acum vreau sa le fac si eu! Dar m-ar interesa daca se pot face la cuptor?!

    • diva in bucatarie

      Poti sa le faci si la cuptor, dar sa stii ca vor fi ceva mai uscate… Toata umezeala legumelor se va evapora la caldura cuptorului.

  • Mihaela

    Ma intreb daca se pot folosi dovleceii tip zucchini?! Multumesc!

    • diva in bucatarie

      SIGUR!!

  • yuky

    Eu pun folie de aluminiu si ele nu se usuca la cuptor si cred eu ca este mult mai sanatos decat prajite in ulei.

    • diana

      asa e sunt mai sanatoase,chiar daca sunt un pic mai uscate eu le servesc alaturi de sos tzatziki……..un deliciu,crede-ma

  • boby

    Se por face fara branza?copilul meu e alergic la lapte!

  • diva in bucatarie

    Super delicioase!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *