Tarta cu praz si 3 feluri de branza
Tarta cu praz. Tarta cu praz si branza. Reteta de tarta cu praz si branzeturi. Cum faci tarta cu praz si branzeturi

Tarta cu praz si 3 feluri de branza – reteta simpla si gustoasa de tarta cu praz si branzeturi cremoase, cu blat fraged si aroma delicata.
Este o reteta sarata usor de preparat si plina de gust.Â
Daca iubesti tartele sarate, aceasta tarta cu praz si 3 feluri de branza este exact ceea ce trebuie sa incerci!
Este o reteta simpla, savuroasa si potrivita pentru orice moment al zilei – de la un pranz usor pana la o cina relaxata in familie.
Textura frageda a aluatului, alaturi de umplutura cremoasa de branzeturi si prazul usor dulceag, fac din aceasta tarta o alegere ideala chiar si pentru cei mai pretentiosi gurmanzi.
Sfaturi utile pentru o tarta reusita
- Nu exagera cu lichidele din umplutura – prea multa smantana poate face tarta moale.
- Daca vrei un gust mai intens, adauga cateva cubulete de branza cu mucegai albastru.
- Pentru o nota rustica, poti folosi faina integrala la blat.
- Daca iti place crocant, presara putin parmezan ras deasupra inainte de coacere.
Daca iti plac tartele sarate incearca si retetele acestea
Aceasta tarta cu praz si 3 feluri de branza este dovada ca mancarurile simple pot fi deosebit de gustoase.
Ingrediente simple, gust rafinat
Aceasta tarta se pregateste din ingrediente pe care probabil le ai deja in bucatarie. Ai nevoie de:
- faina si unt rece pentru blat,
- oua si smantana pentru umplutura,
- praz, care adauga o aroma fina,
- trei tipuri de branza – de exemplu, telemea, branza de vaci si cascaval (sau feta, mozzarella si parmezan, dupa preferinte).
Rezultatul este o tarta echilibrata, aromata si usor de personalizat in functie de gusturi sau ce ai prin frigider.
Blatul fraged, umplutura fina si echilibrul aromelor fac din ea o reteta ideala pentru orice ocazie.
Fie ca o pregatesti pentru familie, musafiri sau pur si simplu pentru tine, rezultatul te va cuceri de la prima felie.

INGREDIENTE:
Pentru blat cu diametrul de 24 cm:
250g faina
10g drojdie proaspata
2 linguri lapte
1 galbenus de ou si 1 ou intreg
125g unt rece
1Â lingurita rasa sare
piper dupa gust
Pentru umplutura:
½ kg de praz tanar
3 felii mari kaizer
100 g branza telemea de vaca rasa
100 g cascaval ras
50 g gorgonzola
2 oua
2 linguri smantana
1 lingura cu varf amidon
PREPARARE:
Cum pregatim blatul pentru o tarta perfecta. Secretul unui aluat fraged si crocant
Blatul este baza oricarei tarte reusite. Pentru a obtine un aluat fraged, sfaramicios, dar totusi suficient de rezistent sa sustina umplutura.
Este important sa folosesti unt rece si faina cernuta. Framanta rapid aluatul, fara a-l incalzi prea mult – poti folosi chiar un robot de bucatarie pentru a evita topirea untului.
Dupa ce ai format aluatul, inveleste-l in folie alimentara si lasa-l la frigider cel putin 30 de minute. Acest pas ajuta glutenul sa se relaxeze si previne micsorarea tartei in timpul coacerii.
Umplutura cremoasa de praz si branzeturi
Prazul – ingredientul care aduce finete
Pentru inceput calesti baconul. Il scoti apoi din tigaie.Â

Prazul, usor dulce si delicat, se potriveste perfect in tarte. Este important sa-l calesti putin inainte de a-l adauga in umplutura, pentru a-i indeparta gustul crud si a-l face mai fraged. Il vei sota in tigaia unde ai calit baconul.

Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Coacerea partiala – un pas esential
Pentru ca tarta sa aiba o baza crocanta si sa nu se inmoaie de la umplutura, este indicat sa o coci partial (blind baking).
Intinde aluatul in forma de tarta, acopera-l cu hartie de copt si adauga boabe de orez sau fasole pentru a preveni umflarea.
Coace-l 10–15 minute la 180°C, apoi lasa-l sa se racoreasca usor inainte de a turna umplutura.
Pui prazul si baconul si bagi 5 minute la cuptor.

Branzeturile – echilibrul dintre gust si textura
Cele trei feluri de branza aduc consistenta si profunzime. Alege una mai sarata, una care se topeste frumos (cascaval, mozzarella sau parmezan) si una cu gust deosebit.
Astfel, tarta va avea un gust bogat si o textura cremoasa, fara a deveni greoaie.
Amesteca branzeturile cu smantana, oua si amidon.Â

Toarna totul peste aluatul copt partial si niveleaza frumos.

Coacerea si servirea
Tarta se mai coace la 180°C, timp de aproximativ 30–35 de minute, pana cand umplutura devine aurie si usor rumenita pe margini.
Las-o sa se raceasca putin inainte de a o taia – astfel, umplutura se va aseza frumos si feliile vor fi perfecte.
Poti servi aceasta tarta calda sau la temperatura camerei, alaturi de o salata verde sau cateva rosii cherry.
Este excelenta si a doua zi, incalzita usor in cuptor.

Pofta Buna!
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube.




















Super bine arata
Multumesc!
Wow!O alta reteta de tarta, atractiva! Am facut si eu quiche-ul cu praz si bacon, a avut mare succes intre membrii familiei, dar nu m-am incumetat sa fac poza, desi arata bine. Poate data viitoare,caci sigur voi mai face!Succes in continuare,urmaresc cu mare atentie toate retetele aparute!
Aura, eu iti astept pozele. Bucuria mea este sa primesc de la voi un feedback, dovada ca v-a placut ce ati incercat. Multumesc!