Tort de ciocolata cu portocale
Tort de ciocolata cu portocale
Tort de ciocolata cu portocale, un desert rafinat si plin de savoare
Daca esti in cautarea unui desert festiv, sofisticat si aromat, reteta de tort de ciocolata cu portocale este alegerea perfecta!
Combinatia de ciocolata cu portocale este clasica si nu ai cum sa dai gres cu aceasta.
Nu exista iarna in care sa nu pregatesc ceva cu ciocolata si portocale.
Daca vrei sa iesi din tipar poti sa faci blatul intr-o forma de brad sau chiar patrat.
In functie de forma folosita si materialul acesteia timpul de coacere poate fi diferit.
Chiar si cuptoarele coc in functie de branduri cu puteri diferite, asa ca aveti grija ca la final blatul sa treaca testul cu scobitoarea, dar sa fie usor umeda.
Nu il coaceti excesiv. Testeaza dupa 15 minute si adaugi inca 5 minute doar in cazul in care batul este foarte umed.
Daca se intampla sa fie prea copt, il poti insiropa.
Sfaturi:
- Alege ciocolata neagra de calitate pentru un gust intens si delicios
- Portocalele trebuie sa fie bio, cu coaja netratata. Acestea dau aroma deosebita.
- Poti folosi si pudra de coaja de portocale din comert.
Ingredientele folosite sunt simple.
Untul trebuie sa fie gras, cu minim 80% grasime.
Am folosit zahar tos, dar merge si zahar brun. Cred ca ar iesi mult mai bine cu zahar brun.
Faina alba trebuie cernuta in prealabil.
Iti recomand sa nu pui praf de copt mai mult decat am indicat in reteta.
Ce poti folosi ca decor?
- Felii de portocala confiata sau proaspata
- Ciocolata rasa
- Frunze de menta
Mai multe retete de tort de ciocolata:
Cu ce poti sa il asociezi?
Eu am ales sa il servesc cu Feteasca Neagra demidulce de la Beciul Domnesc.
Este un vin care te seduce de la primul pahar! Vinul rosu visiniu si demidulce are arome de prune uscate si mure bine coapte, cu note de scortisoara.
Va recomand sa il serviti la o temperatura de 15-16°.
Acest tort de ciocolata cu portocale se face usor, iar rezultatul final este pur si simplu spectaculos.
Cum faci tort de ciocolata cu portocale?
Iti las pentru inceput reteta in format video.
Mai jos gasesti explicatiile scrise.
Ingrediente
- 2 blaturi cu diametrul de 22 cm Crema de portocale Crema de ciocolata Decor
Instrucțiuni
- Am cantarit bolul in care voi pregati compozitia pentru ca la final aceasta va impartita in doua. Am folosit portocale bio am ras prin razatoarea mica coaja de la doua bucati. Am topit ciocolata cu cafeaua. Am oprit focul si am adaugat extractul de vanilie si o lingura coaja rasa de portocale si am lasat sa se raceasca.
- Intr-un bol incapator am mixat ouale cu zahar pana cand compozitia si-a dublat volumul si a devenit cremoasa. Am adaugat uleiul, apoi iaurtul. Am adaugat ciocolata cu cafea si am mixat.
- Separat am amestecat faina cu sare, praf de copt si cacao. Am incorporat faina si am omogezita. Am impartit aluatul in doua tavi cu diametrul de 22 cm si am copt blaturile pe rand.
- In acest timp am pregatit crema de portocale. Am adus smantana la punctul de fierbere, am pus-o peste ciocolata alba si am lasat-o 4 minute, Am amestecat si am lasat-o sa se tempereze. Am stors sucul de portocale pana am obtinut 180ml. Am amestecat 3 galbenusuri cu o lingura coaja rasa de portocale, amidon, zahar pudra si sucul de portocale, Am lasat la foc mic pana cand compozitia s-a ingrosat. Am oprit focul si am adaugat untul, apoi am lasat sa se raceasca putin. Am pus 150 g din crema de portocale peste ciocolata alba si am mixat bine. La final am incorporat crema mascarpone. Am pus crema in frigider.
- Pentru crema de ciocolata am adus smantana pentru frisca la punctul de fierbere, apoi am turnat-o peste ciocolata neagra. Am lasat-o 5 minute, apoi am amestecat pana cand s-a topit. Am lasat-o sa se tempereze. Cand aceasta s-a racit am adaugat zahar pudra si mascarpone.
- Intre timp s-au copt balturile si s-au racit. Am indepertat crusta blaturilor, apoi am montat tortul Peste primul blat am pus crema de portocale. Am acoperito-o cu un strat gros de aproximativ 1 cm de crema de ciocolata.
- Am pus peste aceasta al doilea blat, apoi am imbracat tortul cu restul de crema, acoperind si marginile laterale. L-am last peste 6 ore in frigider, apoi l-am decorat cu cicocolata rasa si coaja de portocale confiata.
Notă
Tortul de ciocolata cu portocale este spectaculos ca aspect și delicios ca gust. Asociaza-l cu un vin bun si ii vei impresiona pe toti!
L-am facut in weekend. Ff bun!
Multumesc!