Tort de ciocolata fara faina

26 iunie 2014Diva in Bucatarie

Tort de ciocolata fara faina. Tort de ciocolata fara faina si fara gluten. Tort de ciocolata. Reteta simpla tort de ciocolata fara faina!

Tort de ciocolata fara faina si fara gluten. Tort de ciocolata. Reteta simpla tort de ciocolata fara faina!

Tort de ciocolata fara faina este unul din cele mai bune torturi cu gust intens de ciocolata, ce se face usor si rapid. Blatul de ciocolata este  aerat, pufos, delicios, fara faina.

Poate ca are o denumire improprie de tort, fiind doar un blat cu glazura de ciocolata, dar mi se pare ca i se potriveste de minune.

Daca vreti puteti pune ca topping o crema de ciocolata. Sigur va fi foarte apreciat.

tort-de-ciocolata-fara-faina-felie

Reteta acestui tort de ciocolat fara faina a fost gustata de foarte multe persoane si toate au declarat ca este super delicios.  Tot ce pot sa va spun este ca dupa a doua felie le-am promis tuturor ca il voi reface.

Un tort delicios in care nu am folosit deloc faina!!! Este bun! Ba nu! As spune ca este foarte, foarte bun!

Si sanatos. Un tort de ciocolata fara faina este un tort fara fara gluten. Cand l-am pregatit nici prin cap nu mi-a trecut ca aceasta reteta geniala poate veni si in ajutorul celor care au astfel de probleme.

Daca il decorati in viteza si puneti si o cupa de inghetata langa sau chiar pe el,  cand este inca putin caldut…. doamne ce nebunie!

Asa au spus si cei de la Rider’s Digest, cand l-am pregatit la un eveniment alaturi de cei care raspundeau de site-ul culinar al aceastora.

Apoi prietenii pe care i-am avut in vizita, sau cei carora le-am dus tortul cand am fost noi in vizita la ei.

Textura este cea care face totul. Faptul ca lipseste cu desavarsire faina, gustul de ciocolata este mult mai intens.

Nu este un tort ieftin. Ciocolata folosita este de cea mai buna calitate (nu cea de menaj), iar fulgii de migdale costa destul de mult.

Dar, parerea mea este ca daca apuci sa faci acest tort de ciocolata fara faina si te indragostesti de el, nu te mai uiti la bani.

Un lucru foarte important: blatul tortului se va lasa! Un blat fara faina nu sta umflat.

Se vede si in poza de sus. Dar, credeti-ma pe cuvant cand va spun ca nimeni nu va lua in seama acest aspect cand va gusta din acest tort de ciocolata fara faina.

Am pregatit de-a lungul vremii foarte multe torturi cu ciocolata.

Le-am pus pe toate intr-o colectie de retete pe care o puteti citi daca apasati aici, de unde va puteti inspira si voi.

Blatul, daca nu este copt prea mult o sa va duca cu gandul la brownie – reteta de negresa americana.

Totul depinde de cuptor si de gusturi! Eu l-am copt putin prea mult in aceasta poza, caci am folosit cuptorul vecinei de casa si acesta se pare ca are puterea de coacere mai mare.

In al meu se facea friptura. Asteptam musafiri si trebuia sa fiu gata cu toate la timp.

tort-de-ciocolata-fara-faina-0

Acest tort este perfect si pentru persoanele care au intoleranta la gluten.

Daca vreti sa pregatiti cel mai bun tort de ciocolata fara faina va las mai jos ingredientele si modul de preparare:

INGREDIENTE:

200 g ciocolata cu lapte

200 g ciocolata neagra

180 g unt

200 g nuca macinata (nu foarte fin)

40 g pudra de cacao

coaja rasa de la 1 portocala

180 g zahar

5 oua

1/2 lingurita extract de portocala

1 lingurita extras de vanilie

1 lingura rom (alcool) sau 1/2 lingurita esenta rom

Pentru topping:

100 g ciocolata cu lapte

100 g ciocolata neagra

1 lingurita  smantana pentru frisca de pus in bol

150 ml smantana frisca mixata

2 linguri cafea tare

10 g unt

ciocolata rasa pentru decor

PREPARARE:

Am topit la baine-marie ciocolata cu untul, apoi am luat de pe foc si am lasat sa se raceasca putin.

tort-de-ciocolata-fara-faina-1

Am incorporat galbenusurile cand ciocolata era usor calduta.

tort-de-ciocolata-fara-faina-2

Am adaugat apoi pudra de cacao si nuca macinata, coaja rasa de portocale. extractul de vanilie si romul.

tort-de-ciocolata-fara-faina-3

Am mixat albusurile cu zaharul pana am obtinut o spuma tare, ca pentru bezea, apoi le-am incorporat usor in compozitia de ciocolata. Am amestecat cu o spatula, pentru ca aerul din spuma de albusuri sa ramana in compozitie.

tort-de-ciocolata-fara-faina-4

Am turnat aluat intr-o forma cu diametrul de 24 cm tapetatata cu hartie de copt.

Am copt in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 20-30 minute (depinde de puterea cuptorului vostru, asa ca va orientati sa treaca testul cu scobitoarea, dar sa ramana usor umed).

Am scos blatul copt si l-am lasat sa se raceasca in tava in primele 30 minute. Am avut grija sa il scot fara sa il rup si l-am mutat direct pe platou.

In varianta initiala (fara pudra de cacao) blatul era pufos si se lasa.

Acum a iesit mai dens si nu s-a lasat.

Parea mai greoi si m-am temut ca nu avea textura corecta, asa ca am ales sa il insiropez cand s-a racit.

O alegere foarte inspirata! Am facut un sirop din 80 ml apa fierbinte, 80 ml cafea foarte tare, 2 linguri de zahar, extract de vanilie si 1 lingura rom dulce (alcool).

Am intepat blatul foarte des cu un tester metalic de aluat (sau scobitoare), apoi am turnat siropul uniform peste blat.

L-am lasat 15 minute, apoi l-am decorat.

In aceasta poza am folosit doar ciocolata cu lapte si ciocolata neagra.

Am topit  ciocolata pentru decor la baine marie impreuna cu 1 lingurita smantana pentru frisca, unt si cafea. Am mixat putin dupa ce am luat de pe foc, am lasat  putin sa se raceasca apoi am amestecat cu smantana pentru frisca si am turnat peste tort. Puteti rade ciocolata pentru a finaliza decorul sau folositi decoruri de ciocolata dupa preferinte si imaginatie.

tort-de-ciocolata-fara-faina

Daca vreti puteti o alege o glazura din ganache de ciocolata alba cu fistic (200 g ciocolata alba, 100 ml smantana pentru frisca si 2 lingurite generoase de pasta de fistic). Decorati pe margine cu fistic tocat la cutit si trandafiri uscati pentru ceai sau cocktail.

Tortul de ciocolata fara faina este absolut genial!

Sper ca il veti incerca si voi.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *