fbpx

RETETE RECENTE

TORT DE CIOCOLATA FARA FAINA

June 26, 2014 | CATEGORIA

tort-de-ciocolata-fara-faina-felie

Tort de ciocolata fara faina este unul din cele mai bune torturi cu gust intens de ciocolata, ce se face usor si rapid. Blatul de ciocolata este  aerat, pufos, delicios, fara faina.

Poate ca are o denumire improprie de tort, fiind doar un blat cu glazura de ciocolata, dar mi se pare ca i se potriveste de minune. Daca vreti puteti pune ca topping un ganache de ciocolata. Sigur va fi foarte apreciat.

Reteta acestui tort de ciocolat fara faina a fost gustata de foarte multe persoane si toate au declarat ca este super delicios.  Tot ce pot sa va spun este ca dupa a doua felie le-am promis tuturor ca il voi reface.

Un tort delicios in care nu am folosit deloc faina!!! Este bun! Ba nu … defapt este foarte, foarte bun!

Si sanatos. Un tort de ciocolata fara faina este un tort fara fara gluten. Cand l-am pregatit nici prin cap nu mi-a trecut ca aceasta reteta geniala poate veni si in ajutorul celor care au astfel de probleme.

Daca il decorati in viteza si puneti si o cupa de inghetata langa sau chiar pe el,  cand este inca putin caldut…. doamne ce nebunie!

Asa au spus si cei de la Rider’s Digest, cand l-am pregatit la un eveniment alaturi de cei care raspundeau de site-ul culinar al aceastora.

Apoi prietenii pe care i-am avut in vizita, sau cei carora le-am dus tortul cand am fost noi in vizita la ei.

Textura este cea care face totul. Faptul ca lipseste cu desavarsire faina, gustul de ciocolata este mult mai intens.

Nu este un tort ieftin. Ciocolata folosita este de cea mai buna calitate (nu cea de menaj), iar fulgii de migdale costa destul de mult.

Dar, parerea mea este ca daca apuci sa faci acest tort de ciocolata fara faina si te indragostesti de el, nu te mai uiti la bani.

Un lucru foarte important: blatul tortului se va lasa! Un blat fara faina nu sta umflat. Se vede si in poza de sus. Dar, credeti-ma pe cuvant cand va spun ca nimeni nu va lua in seama acest aspect cand va gusta din acest tort de ciocolata fara faina.

Am pregatit de-a lungul vremii foarte multe torturi cu ciocolata. Le-am pus pe toate intr-o colectie de retete pe care o puteti citi daca apasati aici, de unde va puteti inspira si voi.

Blatul, daca nu este copt prea mult o sa va duca cu gandul la brownie – reteta de negresa americana. Totul depinde de cuptor! Eu l-am copt putin prea mult in aceasta poza, caci am folosit cuptorul vecinei de casa si acesta se pare ca are puterea de coacere mai mare. In al meu se facea friptura. Asteptam musafiri si trebuia sa fiu gata cu toate la timp.

tort-de-ciocolata-fara-faina-0

Acest tort este perfect si pentru persoanele care au intoleranta la gluten.

Daca vreti sa pregatiti cel mai bun tort de ciocolata fara faina va las mai jos ingredientele si modul de preparare:

INGREDIENTE:

200 g ciocolata cu lapte

150 g ciocolata neagra

100 g unt

200 g nuca macinata

50 g migdale macinate

100 g fulgi de migdale

coaja rasa de la 1 portocala

150 g zahar

4 oua

Pentru topping:

100 g ciocolata cu lapte

100 g ciocolata neagra

1 lingurita  smantana pentru frisca de pus in bol

100 ml smantana frisca mixata

2 linguri cafea tare

10 g unt

ciocolata rasa pentru decor

PREPARARE:

Am topit la baine-marie ciocolata cu untul, apoi am luat de pe foc si am lasat sa se raceasca putin.

tort-de-ciocolata-fara-faina-1

Am incorporat galbenusurile cand ciocolata era usor calduta.

tort-de-ciocolata-fara-faina-2

Am adaugat apoi nuca si migdalele macinate, fulgii de migdale maruntiti usor, coaja rasa de portocale si un plic praf de copt.

tort-de-ciocolata-fara-faina-3

Am mixat albusurile cu zaharul pana am obtinut o spuma tare, ca pentru bezea, apoi le-am incorporat usor in compozitia de ciocolata. Am amestecat cu o spatula, pentru ca aerul din spuma de albusuri sa ramana in compozitie.

tort-de-ciocolata-fara-faina-4

Am turnat aluat intr-o forma cu diametrul de 24 cm tapetatata cu hartie de copt.

Am copt in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30-45 minute (depinde de puterea cuptorului vostru, asa ca va orientati sa treaca testul cu scobitoarea, dar sa ramana usor umed).

Am scos blatul copt si l-am lasat sa se raceasca in tava in primele 30 minute. Am avut grija sa il scoatem fara sa il rup si l-am mutat direct pe platou.

Pentru a nu murdari in urma decorarii am pus pe margine o folie de staniol (sau hartie de copt).

Am topit  ciocolata pentru decor la baine marie impreuna cu 1 lingurita smantana pentru frisca, unt si cafea. Am mixat putin dupa ce am luat de pe foc, am lasat  putin sa se raceasca apoi am amestecat cu smantana pentru frisca si am turnat peste tort. Puteti rade ciocolata pentru a finaliza decorul sau folositi decoruri de ciocolata dupa preferinte si imaginatie.

tort-de-ciocolata-fara-faina

 

Ttortul de ciocolata fara faina este absolut genial!

Sper ca il veti incerca si voi.

 

Comentarii

  • Mirela Carmen Tomescu

    SUPER TARE !!! Ca reteta zic…tortul este pufos si…sunt sigura ca si delicious !

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Teodora

    As putea pune ulei de cocos in locul untului? Cantitatea ramane aceeasi?

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *