Tort cu ciocolata alba si zmeura
Tort cu ciocolata alba si zmeura
Tort cu ciocolata alba si zmeura
Un tort cu ciocolata alba si zmeura este alegerea perfecta pentru a impresiona la orice ocazie speciala.
Este un desert spectaculos, elegant si rafinat.
Reteta de tort cu ciocolata alba si zmeura este simpla si usoara.
Prezentarea este frumoasa, iar desertul este delicios.
L-am pregatit special pentru a aniversa 14 ani de la prima postare pe divainbucatarie.ro.
Pe 6 august 2010 am postat prima oara o reteta, fara sa imi imaginez unde va duce acest lucru.
Din fericire, doar lucruri frumoase s-au intamplat in acesti ani.
Am adunat 3290 retete si articole utile. Retetele au fost apreciate si incercate de voi si au devenit preferatele voastre.
O parte din cei care m-au urmarit constant in acesti ani mi-au devenit prieteni si le multumesc pentru sustinere.
La indemnul lor retetele mele au ajuns si pe canalul de YouTube, Instagram sau TikTok.
Acest tort cu ciocolata alba si zmeura este dedicatia mea pentru voi, cei care imi urmariti blogul.
Poate fi vedeta pentru sarbatori sau alte evenimente din viata voastra, dar si pentru simplu rasfat al celor dragi.
Las aici si alte retete de torturi aniversare:
- Tort cu mousse de afine si curd de mango
- Tort Raffaello
- Prajitura cu piscotori, crema mascarpone si cafea
- cheesecake fara coacere cu limete, soc si prosecco
Iti las cateva motive pentru care vei indragi acest tort:
- Blatul are textura moale si aerata.
- Straturile moi, umede umplute cu o crema usoara de mascarpone, frisca si ciocolata alba sunt echilibrate de gustul acrisor al zmeurei.
- Daca nu ai fructe poti sa folosesti gem facut in casa
- Ingredientele sunt simple. Le poti cumpara din orice supermarket.
- Daca ai pastrat albusuri in congelator le poti folosi pentru blaturi.
- Crema se face usor, amestecand ingredientele pe rand.
- Ciocolata sze poate topi la microunde. Nu ai nevoie de bain-marie.
Sfaturi:
- Lasa ingredientele la temperatura camerei minim 30 minute inainte sa le folosesti
- Taie blatul cu un cutit mare, bine ascutit, cu lama subtire, astfel incat sa ramana plate deasupra.
- Daca vrei sa nu murdaresti platoul cand decorezi tortul, poti pune sub marginea blatului staniol sau hartie de copt.
- Pentru un aspect mai frumos poti folosi fructe si flori comestibile.
Cum sa faci cel mai bun tort cu ciocolata alba si zmeura
Daca ti se pare ca este un tort complicat, ei bine vei descoperi ca se face foarte usor, fara etape complicate.
Iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare.
Ingrediente
- Blat -1 blat de 20 cm + 1 blat de 18 cm Crema mascarpone cu ciocolata alba Insertie de zmeura Sirop Pentru decor
Instrucțiuni
- Pentru inceput am pregatit blaturile. Am amestecat faina 000 cu praful de copt, 1 g sare si faina de migdale.
- Am adaugat 20 g zahar, laptele si untul topit si racit la temperatura camerei. am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.
- In alt bol am mixat albusurile cu 2 g sare si zahar pana am obtinut o spuma tare, dar nu ca pentru bezea. Este suficient sa stea bine pe paletele mixerului.
- Am incorporat treptat albusurile in compozitia de faina. Prima transa am amestecat-o cu mixerul. Urmatoarele transe le-am adaugat amestecand cu miscari largi, de jos in sus, folosind o spatula sau o lingura. Compozitia trebuie sa ramana aerata.
- Am impartit aluatul in doua forme tapetate cu hartie de copt. In forma cu diametrul de 20 cm am pus 500 g aluat, iar in cea de 18 cm 250 g aluat. Pot fi coapte in acelasi timp sau pe rand. Pentru forma de 20 cm timpul de coacere a fost de 30 minute, iar blatul cu diametrul de 18 cm a trecut tescutul cu scobitoarea in 18 minute. Le-am lasat sa se raceasca pe un gratar. Cat timp s-au copt blaturile am pregatit siropul. Am fiert apa cu zaharul in jur de 3 minute, la foc mediu. Cand zaharul s-a topit am luat de pe foc, am adaugat romul si esenta de portocala, apoi am pus ibricul la racit in apa cu gheata.
- Pentru a pregati crema de zmeura am amestecat fructele cu zahar si suc de lamaie intr-o oala mica. Am pus vasul pe foc. Cand zaharul s-a topit am adaugat amidonul, am amestecat cu grija, sa nu faca cocoloase, pana s-a dizolvat. Am repus vasul pe foc si am mai lasat cateva minute, pana cand am obtinut o consistenta groasa. In momentul in care lingura lasa urme ce nu se acopera de crema este gata. Am pus vasul la racit in baie de apa foarte rece cu gheata, apoi in congelator pentru 10 minute.
- In acest timp am pregatit crema cu ciocolata alba. Am rupt ciocolata in cuburi mici, apoi am pus-o intr-o oala mica. Am adaugat 50 ml smantana pentru frisca si am pus-o la microunde pentru un minut. Ciocolata era topita, asa ca am amestecat rapid pentru a se omogeniza compozitia, apoi am lasat-o sa se raceasca. Intr-un bol mare am mixat mascarpone cu zahar pudra si 50 ml smantana pentru frisca. Am incorporat restul de smantana in cateva transe, mixand dupa fiecare in parte pana cand crema era tare. Am adaugat ciocolata alba racita si am mixat rapid, apoi am pus crema in frigider.
- Am taiat blatul de 20 cm in jumatate. Partea de jos a blatului am pus-o pe un platou. Pentru ca asamblarea sa mearga usor si rapid am folosit forma in care l-am copt. Am insiropat blatul, apoi am pus un strat de crema de mascarpone cu ciocolata alba. peste acesta. Am intins 1/3 din crema de zmeura, lasand o margine de 1 cm neacoperita. Am presarat 2 linguri fulgi de migdale zdrobiti in mana, apoi am acoperit cu un strat subtire de crema.
- Am continuat cu blatul mic, insiropat in prealabil, apoi am repetat operatiunea cu crema de ciocolata, 1/3 de zmeura si iar crema. A urmat jumatatea de blat de 20 cm ce a fost insiropat, apoi acoperit de crema de ciocolata alba. Am avut grija sa pastrez crema si pentru decorul final. In acest moment am pus totul in frigider si l-am lasat peste noapte. Daca te grabesti, poti sa il tii doar 4 ore.
- A doua zi l-am scos din forma si l-am decorat cu restul de crema pe margine. In partea superioara am pus restul de crema de zmeura, iar peste aceasta am fixat fructele proaspete si cateva frunze de menta. Marginile le-am decorat cu fulgi de migdale ce au fost usor rumeniti. Pentru prajirea acestora am folosit o tigaie de fonta. Nu se foloseste ulei! Cand prind culoare se scot pe o farfurie, caci tigaia fiind fierbinte va continua sa ii prajeasca. Optional, poti folosi si flori comestibile.