Fish and chips, reteta simpla

29 octombrie 2025Diva in Bucatarie

Fish and Chips. Reteta de Fish and Chips. Ce este Fish and Chips ? Cum faci Fish and Chips? Peste prajit in aluat. Peste prajit

reteta de fish and chips A
Porții: 4 Portii Dificultate: Usor Timp prep: 15 Min Timp gatire: 15 Min Timp total: 30 Min

Fish and Chips – Reteta Clasica Britanica si Povestea Celui Mai Iubit Preparat

Fish and chips este probabil unul din simbolurile culinare ale bucatariei britanice. Putine preparate reusesc sa defineasca o cultura culinara, asa cum o face celebrul Fish and Chips in Marea Britanie.

De la micile localuri de pe coasta, pana la restaurantele elegante din Londra, acest fel de mancare este sinonim cu traditia.

Reprezinta un  echilibru perfect intre fraged si crocant, intre mare si pamant, o experienta ce aduce impreuna savoarea pestelui si textura cartofilor prajiti aurii.

Ce Este Fish and Chips

Fish and Chips este unul dintre cele mai reprezentative preparate din bucataria britanica, un adevarat simbol al culturii culinare din Regatul Unit.

Desi simplu la prima vedere – peste prajit in crusta aurie, servit alaturi de cartofi prajiti crocanti – acest fel de mancare are o poveste bogata si un farmec aparte.
Popular in intreaga lume, Fish and Chips a devenit o experienta gastronomica ce imbina gustul autentic cu traditia si nostalgia.

Originea Istorica a Fish and Chips

Radacini in secolul al XIX-lea

Aparitia preparatului Fish and Chips dateaza din perioada Revolutiei Industriale, cand muncitorii britanici aveau nevoie de o masa rapida, ieftina si consistenta.

Se crede ca inspiratia pentru pestele prajit vine de la evreii portughezi stabiliti in Londra, care pregateau pestele in aluat.

Cartofii prajiti au fost adoptati ulterior, iar combinatia a devenit rapid o traditie culinara britanica.

La inceputul secolului XX, aproape fiecare cartier avea propria “fish and chips shop”, loc unde aroma prajelii calde atragea trecatorii.

reteta de fish and chips B

De Ce Este Fish and Chips Atat de Iubit

Gustul autentic care nu se uita

Motivul pentru care Fish and Chips continua sa fie popular de generatii este gustul sau echilibrat: pestele fraged si usor dulceag contrasteaza perfect cu cartofii aurii, crocanti la exterior si moi in interior.

Crusta usoara, rumenita uniform, ofera o textura irezistibila.

Traditia si legatura emotionala

Pentru multi britanici, acest preparat nu este doar o mancare, ci o parte din identitatea nationala.

Este asociat cu amintiri din copilarie, plimbari pe malul marii si seri petrecute in familie. Fish and Chips evoca sentimentul de “comfort food”, hranitor si familiar.

Fish and Chips in Lumea Moderna

Astazi, Fish and Chips nu mai apartine doar Regatului Unit. Este reinterpretat in restaurante din intreaga lume, de la fast-food-uri la localuri gourmet.

Bucatarii moderni adauga condimente exotice, sosuri artizanale sau variante fara gluten, pastrand insa esenta clasica a preparatului.

Aceasta adaptabilitate face din Fish and Chips un exemplu perfect de mancare traditionala care a evoluat fara sa-si piarda autenticitatea.

Beneficiile Nutritionale ale Fish and Chips

Desi este un preparat prajit, atunci cand este gatit corect, Fish and Chips poate fi o optiune echilibrata.

Pestele alb – precum codul sau eglefinul – este o sursa excelenta de proteine de calitate, vitamina D si acizi grasi omega-3.
Consumat cu moderatie si insotit de o salata proaspata, acest preparat poate face parte dintr-o dieta sanatoasa si hranitoare.

Cum Se Serveste Fish and Chips in Mod Traditional

In forma sa clasica, Fish and Chips se serveste in hartie groasa (uneori asemanatoare cu cea de ziar), pentru a pastra textura crocanta si aroma intensa.

In mod traditional, britanicii il savureaza alaturi de otet de malt, sos tartar, mazare pasata sau o felie de lamaie.
Aceasta simplitate face parte din farmecul autentic al preparatului, iar servirea sa rustica completeaza experienta culinara.

De Ce Merita Sa Incerci Fish and Chips

Fish and Chips nu este doar o reteta, ci o calatorie in cultura britanica.

Cu un gust inconfundabil, o istorie fascinanta si o popularitate globala, acest preparat ramane un clasic atemporal.

Fie ca il savurezi pe malul marii, intr-un pub londonez sau chiar acasa, Fish and Chips te va cuceri prin savoare, textura si autenticitate.

Mai multe retete de peste:

  1. Peste prajit in malai
  2. Pastrav pane cu salata de cartofi
  3. Pastrav la cuptor cu cartofi

Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de YouTube.

 

Ajustează porțiile

Ingrediente

0/20 Ingrediente
  • Pentru aluat
  • Pentru sos tartar

Instrucțiuni

0/10 Instrucțiuni
  • reteta de fish and chips 1
    Pentru inceput am pregatit sosul tartar. Am pus oul intreg cu uleiul, sare si mustar in vasul unui mixer vertical. Am introdus mixerul si l-am pornit fara sa il ridic de fundul vasului. Maioneza a inceput sa se formeze in jurul lui intr-un timp foarte scurt. Am miscat mixerul doar cand aceasta era in jurul lui. Pentru inceput pe lateral, apoi l-am ridicat treptat, centimetru dupa centrimetru. Cand a fost gata am adaugat suc de lamaie, capere, ceapa, castraveti murati si patrunjel - toate tocate marunt. Am amestecat bine si am pus sosul in frigider.
  • reteta de fish and chips 2
    In continuare am curatat cartofii si i-am taiat in betisoare cu o grosime de aproximativ 1 cm latime. Nu i-am taiat prea subtiri ca sa semene cu cei din reteta autentica. I-am pus intr-un castron cu apa rece si i-am lasat 20 de minute. In acest timp se va elimina excesul de amidon. Apoi i-am pus la fiert. Cand apa a dat in clocot am cronometrat fix 3 minute, apoi i-am luat de pe foc si i-am scurs.
  • reteta de fish and chips 3
    Am lasat cartofii sa se raceasca putin, timp in care am pregatit aluatul pentru peste.
  • reteta de fish and chips 4
    Intr-un bol am amestecat faina cu amidonul si sare.
  • reteta de fish and chips 5
    Am turnat berea si apa minerala si am amestecat bine cu un tel, dar nu foarte tare, pentru ca sa pastrez o parte din bulele de gaz. Aluatul trebuie sa fie neted, fara cocoloase.
  • reteta de fish and chips 6
    In continuare m-am ocupat de peste. Daca este congelat este posibil ca dupa dezgetare sa lase multa apa. Strange-l intre palme pana elimini cat mai multa apa, dar incearca sa nu il trivesti. Este bine sa ramana mai gros. Am presarat sare si piper proaspat macinat pe fiecare bucata de peste, apoi le-am tavalit prin faina, scuturand la final surplusul.
  • reteta de fish and chips 7a
    Am incins jumatate din cantitatea de ulei pentru prajit. Fiecare bucata de peste a fost scufundata in aluat astfel incat sa fie bine acoperit pe toate partile.
  • reteta de fish and chips 8
    Cand uleiul a fost bine incins am pus fileurile de cod cate doua bucati in acelasi timp. Le prajesc pe rand pentru ca temperatura uleiului sa nu sacada foarte tare. Au avut nevoie de 6-8 minute, intorcandu-le o data. cand aluatul a devenit auriu si crocant am scos pestele din tigaie si la-m pus pe un servet de hartie. Acesta absoarbe surplusul de ulei.
  • reteta de fish and chips 9
    Cat timp s-a prajit pestele am pus si cartofii in alta tigaie la prajit. I-am lasat pe foc pana cand s-au rumenit uniform. I-am scos din vas si am presarat sare (pentru acestia am folosit sare de mare).
  • Fish and chips se serveste fierbinte, asa ca am pus cartofii si pestele pe o farfurie, iar sosul intr-un bol mic. pentru un plus de prospetime am mai pus pe farfurie si cate o felie de lamaie. Merge de minune cu un pahar de bere alaturi.

Notă

Este important sa prajesti pestii in cantitate mica. Supraaglomerarea scade temperatura uleiului. Daca vrei sa adaugi o nota personala aluatului poti adauga ierburi uscate, boia picanta sau pudra de curry.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *