Mucenici de post

8 martie 2015Diva in Bucatarie

Mucenici de post. Mucenici de post insiropati, cu nuca si miere de albine. Macinici de post. Reteta sfintisori din aluat de post. Mucenici moldovenesti de post simpli, ca pe vremuri.

Mucenici de post. Mucenici de post pufosi si insiropati. Mucenici moldovenesti de post. Mucenici traditionali de post. Reteta mucenici de post din aluat dospit. Reteta de post de mucenici.

Mucenici de post insiropati, cu nuca si miere de albine. Macinici de post. Reteta sfintisori din aluat de post. Mucenici moldovenesti de post simpli, ca pe vremuri.

Reteta veche de mucenici moldovenesti de post. Reteta de mucenici la cuptor. Mucenici moldovenesti, retete culinare. Aluat de post pentru mucenici moldovenesti.

mucenici-de-post-detaliu

Special pentru cei care tin post am pregatit acesti muceni de post pufosi, aromati si gustosi.

Toate retetele cu mucenici gasiti aici.

Daca vreti sa vedeti doar reteta de mucenici moldovenesti de dulce apasati aici.

In cazul in care vreti sa vedeti cum se fac mucenicii muntenesti de la zero apasati aici.

Aici gasiti varianta simplificata, rapida, cu mucenici cumparati.

La noi in casa se consuma pe 9 martie (dar si in restul lunii martie) atat mucenici muntenesti, cat si cei moldovenesti.

Atunci cand sarbatoarea cade in zilele de post pregatesc mucenici de post. 

Abia asteptam cand eram mica ziua de 9 martie. Acum si copilul meu se bucura de aceste preparate si asteapta cu nerbdare sa i le pregatesc.

Conform traditiei ar trebui sa coc 40 de mucenici. La noi in casa nu se mananca atat de multi, asa ca nu am facut niciodata o asemenea cantitate.

Nu respect nici traditia cu 40 de pahare. De cele mai multe ori nu beau nici macar un pahar de vin.

Anumite traditii nu pot fi respectate in totalitate.

In aceasta zi pe vremuri oamenii obisnuiau sa faca ritualiri de indepartarea gerului, se face curatenie de primavara si se incheie perioada “babelor” si incep pregatirile pentru arat.

In traditiile vechi populare se spune ca se deschid mormintele si portile Raiului, dar mai sunt inca multe alte obiceiuri ce aduc aminte de perioada in cei 40 mucenici aflati in slujba imparatului roman Licinius.

Acestia au fost condamnati la moarte dupa ce au fost chinuiti si torturati pentru ca nu s-au inchinat idolilor.

Iata lista de ingredientre si modul de preparare pentru reteta de mucenici de post:

Ingrediente mucenici de post:

Pentru aluat:

1,2 kg faina

200 g zahar

40 g drojdie proaspata

1 fiola esenta vanilie

1 lingura coaja rasa de portocale

150 g margarina

180 ml ulei

200 ml apa minerala

150 ml bautura vegetala de soia

Pentru sirop: 

1 l apa

10 linguri zahar

1 lingura coaja rasa portocala

Pentru topping:

200 g miere de albine

nuca macinata

zahar vanilat fin

sortisoara

Mod de preparare mucenici de post:

Pentru ca sa puteti face mucenici de post pufosi trebuie sa lasati ingredientele la temperatura camerei cu 1 ora inainte.

Se cerne faina intr-un bol, apoi se adaga sarea si se amesteca. Intr-un bol adanc se pune drojdia cu o lingura faina (fara sare) si 1 lingurita de zahar.

Se toarna apa minerala calda (nu fierbinte) si se lasa sa dospeasca in jur de 10 minute.

Se pun peste faina restul de zahar si drojdia dospita si incepem sa framantam.

Se adauga coaja rasa de portocala, bautura vegetala de soia, esenta de vanilie, margarina si uleiul incalzit usor si se framanta energic pana se obtine un aluat neted, elastic, care nu se lipeste de maini.

Se lasa aluatul aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul, apoi se framanta iar.

Se lasa sa dospeasca inca 30 minute. Prin doua framanatari ma asigur ca se activeaza glutenul, ceea ce va face ca aluatul pentru mucenici de post sa fie pufos.

mucenici-de-post-1

Rupem bucati din aluat, le rasucim intre palme pana obtinem snururi ce vor fi impletite in forma de 8.

Mucenicii de post se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

mucenici-de-post-2

Se lasa la crescut in jur de 20 minute. In acest timp se preincalzeste cuptorul la 180°C.

Acesti mucenici de post se coc in jur de 20 minute.

Cat timp se coace prima serie se pregateste siropul fierband ingredientele enumarate mai sus.

Se toarna siropul cald-fierbinte peste mucenicii scosi din cuptor.

Se ung cu miere de albine si se presara muca tocata (macinata), zahar vanilat si pudra de scortisoara.

mucenici-de-post-3

Servire mucenici de post:

Se lasa sa se raceasca apoi se mananac cu pofta.

Sunt foarte pufosi, aromati si bine insiropati.

Tare buni au iesit acesti mucenici de post!

Alte dulciuri de post gasiti aici.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasiti daca apasati aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Par delicioși mucenicii! Categoric ii voi încerca și eu. Vă mulțumesc mult pentru rețetă!
    Oare pot înlocui laptele de soia cu lapte normal? Margarina cu untul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *