Budinca de paste cu mere si sos caramel

17 octombrie 2019Diva in Bucatarie

Budinca de paste cu mere si sos caramel. . Budinca de paste cu mere. Budinca de paste cu mere si caramel. reteta de budinca de paste cu mere si sos caramel

Budinca de paste cu mere si sos caramel, reteta delicioasa

Budinca de paste cu mere si sos caramel este una din cele mai delicioase, mai simple si mai rapide retete de paste gratinate ce merg mancate atat la micul dejun, pranz, cat si la cina. Sunt extraordinar de gustoase aceste paste cu branza la cuptor!

Reteta de budinca de paste o poate pregati orice incepator in bucatarie. Se face atat de rapid incat as putea spune despre mancarea aceasta ca este genul acela de #comfortfood.

Cat timp se fierb pastele se amesteca ouale cu branza, se feliaza merele pentru a le scufunda apoi in apa cu suc de lamaie ce va impiedica oxidarea acestora. Merele isi pastreaza culoarea frumoasa chiar si dupa coacere daca au fost in apa cu lamaie.

Budinca de paste cu branza dulce, mere si sos caramel este o budinca desert, iar copiii se vor indragosti pe loc de aceasta.

Budinca de paste cu branza dulce, mere si sos caramel o

Mai am retete de budinca de paste la cuptor: una cu macaroane, fix ca in copilaria mea, cand gaseai doar macaroane sau fidea in alimentara, apoi o varianta dulce de budinca de paste cu ricotta, dar gasiti si variante sarate cu mozzarella si rosii sau budinca de paste cu carne. Mai multe retete de paste la cuptor gasiti in acest link. Va spuneam ca in copilarie gaseam in alimentara doar macaroane sau fidea. Mama mea pregatea in casa taitei lati pentru supa sau inlocuiam pastele cu acestea. De multe ori aveam la masa acesti taitei cu telemea rasa, peste care presaram zahar. Pare ciudat, stiu! Dar atunci mi se parea cel mai bun lucru din lume.

Veti observa ca am pus si stafide in reteta de budinca de paste cu branza dulce, mere si sos caramel. Acestea trebuie sa stea in lapte cald pentru a se hidrata minim 30 minute. Puteti pune apa clocotita daca nu aveti in casa lapte. Imi place sa adaug aroma puternica. Folosesc rom (alcool), dar daca nu aveti puteti pune esenta de rom. Daca nu va place gustul si aroma acestuia inlocuiti cu esenta naturala de vanilie, extract de vanilie sau esenta de portocale.

Sosul caramel este otional. Este posibil sa vi se para foarte dulce reteta, dar cu un strop de caramel adaugati un plus de savoare. In plus, sosul poate fi de caramel sarat, ce va scoate in evidenta aromele din budinca.

Eu am folosit pentru aceasta budinca de paste tagliatelle, dar daca aveti in casa doar paste scurte (penne, farfalle, fusilli, s.a) le puteti folosi pe acestea.

Pentru a obtine un preparat delicios, nu uitati sa fierbeti pastele corect (conform instructiunilor de pe pachet), tinand cont de faptul ca pentru fiecare 100 g de paste trebuie sa folositi 1 l de apa si 1 lingurita de sare.

Nu fierbeti pastele prea mult! se flescaiesc si nu au gust bun. Pastele se pun la fiert doar in momentul in care apa clocoteste.

Acestea fiind spuse, va las sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru budinca de paste cu mere si sos caramel.

INGREDIENTE:

Pentru budinca in vas de 18*32 cm

4 oua

1 varf cutit sare

180 g zahar

450 g branza de vaci

60 g stafide

120 ml lapte cald

1 lingurita rom / esenta rom

350 g tagliatelle

4-5 mere rosii medii

sucul de la 1/2 lamaie

300 ml apa

20 g unt – pentru tapetat vasul

2 linguri pesmet

Pentru sosul caramel:

PREPARARE:

Primul lucru pe care il fac cand incep sa pregatesc retete in care folosesc stafide este sa ma ocup de acestea. Le pun intr-o ceasca, torn lapte cald peste ele si 1 lingurita de rom. Le las 30 minute, apoi incep sa pregatesc reteta de budinca de paste cu mere si sos caramel. Pun apa cu sare la fiert si in momentul in care clocoteste pun pastele la fiert. Pe pachet era indicat ca timp de fierbere 8 minute, asa ca fix atat au stat pe foc.

In acest timp am mixat ouale cu un varf cutit de sare, apoi am adaugat treptat zaharul si am continuat sa mixez cateva minute, pana si-au dublat volumul.

Am pus branza de vaci, peste oua si am mai mixat putin. Am avut o branza uscata, gen bulgarasi (o gasiti in punga de plastic). Am pus si stafidele scurse in compozitia de oua.

Am spalat merele, le-am taiat in jumatate, am scos casuta de samburi si le-am feliat. Am incercat sa le feliez cat mai subtire.

Intre timp s-au fiert pastele, le-am scurs, le-am pus inapoi in oala si am turnat ouale cu branza peste tagliatelle si am amestecat usor pentru a omogeniza compozitia.

Am uns o tava termorezistenta cu unt, am presarat pesmet, apoi am pus jumatate din cantitatea de paste. Peste acestea am pus feliile de mere ce au fost scufundate in apa cu lamaie, am presarat putina scortisoara, am pus restul de paste si peste acestea merele ramase aranjate cat mai frumos. Am copt budinca in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 30-35 minute.

Cat timp s-a copt budinca am pregatit sosul de caramel. Am pus zaharul intr-o oala, am pus putina apa avand grija ca tot zaharul sa fie umezit. Cand apa s-a evaporat zaharul se arde si devine auriu, maro deschis.

Am lasat la foc mic, am pus untul, am amestecat, iar cand acesta s-a topit am luat vasul de pe foc. Am adaugat smantana pentru frisca si am amestecat rapid pana s-a omogenizat compozitia.

Am scos budinca din cuptor, am impartit-o in patru farfurii, apoi am pus putin sos caramel pe ficare.

Am mancat budinca de paste cu mere si sos caramel imediat si ne-a placut foarte mult.

Pentru alte retete simple si usor de pregatit va invit sa va abonati la canalul de You Tube Diva In Bucatarie.

Ma gasiti si pe Instagram aici. 

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *