Maioneza de post din aquafaba (apa de naut)

13 octombrie 2023Diva in Bucatarie

Maioneza de post din aquafaba (apa de naut)

Aquafaba este lichidul plin de amidon in care au fiert boabele de naut sau fasole. Cel mai mult este folosit lichidul din conservele de naut.

Se pare ca magia acestui lichid a fost descoperita de un muzician francez Joel Roessel (conform wikipedia).

Cam in aceeasi perioada si un inginer de software,  Goose Wohlt , care incerca sa faca bezele fara oua, a obtinut exact ce si-a dorit.

Lichidul din conserva de naut poate fi folosit ca inlocuitor de ou in produsele de patiserie, pe post de albus pentru bezele vegane sau mousse de ciocolata vegana, frisca vegana, unt vegan.

Pentru a profita de amidonul boabelor de naut scutura conserva inainte sa o deschizi si sa o scurgi.

Conservele de naut sau fasole contin doar apa si sare, asa ca poti apela cu incredere la acestea.

Nu trebuie sa mai pierzi timp in bucatarie pentru a fierbe leguminoasele.

Daca te intrebi ce poti face cu maioneza de post din aquafaba iti las cateva sugestii

Am sa iti dau cateva motive pentru care vei indragi reteta de maioneza de post din aquafaba:

  • –  Se face in maxim doua minute
  • –  Nu exista riscul sa se taie
  • – O poate pregati orice incepator in ale gatitului
  • – Se face cu ingrediente simple pe care este posibil sa le ai deja in casa
  • – Este foarte gustoasa

De acum inainte, de fiecare data cand folosesti boabele de naut din conserva, pastreaza lichidul si transforma-l in cel mai gustos sos.

Acestea fiind spuse iti las lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de maioneza de post din aquafaba:

Ingrediente maioneza de post din aquafaba:

80 ml lichid dintr-o conserva de naut sau fasole

250 ml ulei de floarea soarelui

1/2 lingurita sare

1/4 lingurita piper

1 lingurita varfuita mustar

zeama de lamaie dupa gust

Cum se face reteta de maioneza de post din aquafaba:

Am scuturat conserva de naut, apoi am scurs-o folosind o sita deasa.

Lichidul obtinut se numeste aquafaba.

Am folosit 80 ml din acesta si l-am pus in vasul unui mixer.

Peste acesta am turnal uleiul.

Cu boabele de naut ramase am pregatit naut crocant, desi as fi vrut sa il folosesc in reteta de peste la cuptor cu naut.

Poti sa faci si pilaf de orez cu naut, iar reteta o poti citi daca apesi aici.

Am adaugat sare, piper si mustar.

Am introdus mixerul si l-am pornit fara sa il ridic de fundul vasului.

Maioneza a inceput sa se formeze in jurul lui intr-un timp foarte scurt.

Am miscat mixerul doar cand era maioneza in jurul lui.

Pentru inceput pe lateral, apoi l-am ridicat treptat, centimetru dupa centrimetru.

L-am scos din sos doar cand lichidul a fost complet incorporat.

Asa cum se poate observa maioneza de post din aquafaba a fost gata in mai putin de doua minute.

In acest moment se pot adauga dupa gust zeama de lamaie, sare sau mustar.

Daca vrei sa o colorezi poti pune 1/2 lingurita de turmeric.

Aceasta cantitate nu influenteaza nici gustul, nici aroma sosului.

Veti da doar o culoare usor galbuie preparatului final.

Daca vrei sa obtii o maioneza cu o consistenta mai groasa mai poti adauga 50 ml ulei.

Servire maioneza de post din aquafaba.

Este foarte gustoasa si stabila.

Nu exista riscul sa se taie.

O poti pastra in frigider pana la 5-6 zile, intr-o cutie inchisa ermetic.

Merge de minune in salate, cu legume la gratar sau la cuptor, cu cartofi copti sau prajiti, dar si in sandvisuri.

Ma poti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *