Focaccia pufoasa cu bule si rozmarin

21 octombrie 2022Diva in Bucatarie

Focaccia pufoasa cu bule si rozmarin. Focaccia mille bolle (1000 de bule).

focaccia pufoasa cu bule si rozmarin diva in bucatarie v

Daca iti place mirosul de paine coapta in casa, atunci trebuie neaparat sa faci reteta de focaccia pufoasa cu bule si rozmarin.

Chiar daca esti incepator in ale gatitului reteta aceasta o sa iti iasa perfect daca urmezi toti pasii indicati mai jos.

Te poti juca cu aluatul precum un copil si te vei bucura de fiecare bula care se va forma, ca si cand s-ar petrece o magie in bucatarie.

Nu te lasa intimidat de faptul ca nu ai facut pana acum un aluat ce trebuie sa creasca, caci vei surpriza sa descoperi ca se face mai usor decat pare.

focaccia pufoasa cu cu bule su rozmarin diva in bucatarie a

Focaccia este o paine italiana simpla, dar extrem de gustoasa, cu ulei de masline si diverse toppinguri.

Are crusta aurie crocanta si un miez moale, aerat, cu multe gauri de aer mici sau mari.

Ce imi place la aceasta reteta este faptul ca desi nu necesita framantare, tehnici sau unelte speciale, iese extrem de pufoasa, cu alveole frumoase.

Singura etapa grea este asteptarea. Asa ca, cel mai bine ar fi sa incepi pregatirea seara si lasi aluatul peste noapte in frigider.

Am urmarit cateva retete pe YT si toate indicau un timp de asteptare de la 12h, pana la 24h sau chiar 48h.

Am descoperit si un blog cu retete de focaccia mille bolle extrem de frumos colorate cu spanac, cartofi mov, morcovi sau cacao.

Cred ca voi incerca foarte curand una din acele retete.

Aluatul este mai umed decat al retetelor obisnuite de aluat. Nu te speria daca la inceput este foarte lipicios.

Cu fiecare manevra de intindere si pliere, cunoscuta sub numele de strech and fold, aluatul va deveni mai elastic si mai putin lipicios.

Un amanunt important: acest aluat nu are zahar sau alt indulcitor pentru a ajuta aluatul sa creasca.

In timpul fermentatiilor, pe o perioada lunga de timp, enzimele din faina si drojdie vor descompune amidonul din faina in zaharuri simple.

focaccia pufoasa cu cu bule su rozmarin diva in bucatarie b

Pentru ca sa iti iasa perfect aceasta focaccia pufoasa cu bule si rozmarin trebuie sa folosesti o faina de calitate. Eu am ales faina de grau alba 650 de la Baneasa.

Are un procent ridicat de gluten si este indicata pentru produse de patiserie si brutarie care trebuie rumenite.

Cu aceasta faina am facut cele mai pufoase paini de casa: paine cu smantana si paine cu cartofi in oala de fonta. 

In ceea ce priveste drojdia o prefer pe cea uscata pentru aceasta reteta.

In ceea ce priveste toppingul poti fi artist si alege ce iti place, personalizand aluatul dupa gustul tau.

Daca nu ai inspiratie pentru toppinguri iti las cateva sugestii:

  • sare de mare (eu folosesc „flori de sare”) si rozmarin proaspat sau uscat
  • coaja rasa de lamaie si cimbru uscat
  • pudra de usturoi si boia afumata
  • sare de mare, seminte de susan si za'atar
  • masline (fara samburi) intregi sau feliate
  • rosii cherry
  • ceapa rosie taiata julien
  • pesto
  • parmezan adaugat spre final, altfel devine amar
  • mai multe tipuri de legume, flori comestibile sau ierburi aromatice

O focaccia cu flori comestibile si ierburi aromatice, aranjate ca un tablou am pregatit acum doi ani. Reteta o poti citi daca apesi aici.

Daca ai calatorit prin Italia probabil ai observat ca focaccia nu are acelasi gust si nu arata la fel in diverse zone ale tarii.

Focaccia genovese are aproximativ 2 cm grosime si are topping din ulei de masline si sare, in timp ce focaccia Recco (din aceeasi zona) are straturi subtiri de branza.

In zona San Remo poti gasi hamsii sau sardine in acest tip de paine. In zona Venetiei este dulce, cu zahar si unt in loc de sare si ulei.

Focaccia Barese este acoperita cu ulei de masine, sare, rosii sau masline. Exista si o varianta su cartofi.

Reteta cu gropite facute cu degetele in aluat, este din zona Toscanei.

Aluatul modelat astfel va creste corect si va crea textura aerata.

Acestea fiind spuse sa trecem la reteta de focaccia pufoasa cu bule si rozmarin.

Gasesti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare in format video, dar si cu explicatii scris, pas cu pas.

INGREDIENTE:

(tava 22*33 cm)

500 g faina de grau alba 650 Baneasa

420 ml apa calduta

4 g drojdie uscata

12 g sare

20 g ulei masline

Pentru uns tava

25 ml ulei masline

Pentru topping:

20 ml ulei de masline

1/2 lingurita flori de sare (sare de mare)

rozmarin proaspat sau uscat

PREPARARE:

Modul de preparare in format video il poti urmari apasand pe sageata. Te invit sa te abonezi la canalul meu de YouTube.

Intr-un bol foarte mare am pus apa calduta. Am adaugat drojdia uscata si am amestecat pana cand s-a dizolvat. Am turnat faina si am amestecat cu o spatula.

Inainte de omogenizarea completa am adaugat sarea si am turnat uleiul de masline. Am amestecat cu spatula pana cand aluatul a devenit omogen.

Am acoperit bolul si am lasat aluatul sa se odihneasca 30 minute.

Dupa acest interval am descoperit bolul. Mi-am umezit mainile in apa, apoi am intins si pliat aluatul spre centru, de cateva ori, avand grija sa nu rup aluatul.

Am acoperit aluatul si am repetat operatiunea de intindere si pliere spre centrul vasului la intervale de 30 minute.

Aceasta manevra am facut-o doar de 4 ori in urmatoarele etape.

La ultima tura de strech and fold aluatul a devenit foarte elastic si s-au format bule in aluat.

L-am pus in frigider pentru 14 ore.

A doua zi am turnat putin ulei pe fundul tavii. Cu mainile umezite cu apa am mutat aluatul din bol in tava si am afectuat inca o data manevra de intindere-pliere spre mijloc.

Am lasat aluatul 30 minute la temperatura camerei, apoi l-am intins bagand mainile sub el la inceput. L-am lasat sa dospeasca o ora in cuptor, la 30°C.

Dupa acest interval aluatul a crescut putin si se vad deja bule de aer in el.

L-am stropit cu putin ulei de masline, mi-am uns si eu degetele cu ulei, apoi am apasat aluatul usor.

Am presarat sare de mare si am pus cateva fire de rozmarin.

Am copt focaccia in cuptorul preincalzit la 230°C, fara ventilatie, cu coacere de sus si jos,  timp de 25minute pe nivelul doi.

Cand a fost gata am lasat-o sa se raceasca apoi am feliat-o.

focaccia pufoasa cu bule si rozmarin diva in bucatarie

Crusta a iesit crocanta iar miezul moale si foarte pufos.

Oricine poate face focaccia foarte pufoasa numita “focaccia o mie de bule” daca respecta etapele din reteta si lasa aluatul peste noapte in frigider.

Sper ca vei incerca si tu si imi vei spune cat de mult iti place.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *