Focaccia decorata cu flori si plante aromatice

15 iulie 2020Diva in Bucatarie

Focaccia decorata cu flori si plante aromatice. Nici pentru coacere nu aveti nevoie de temperaturi ridicate, asa cum necesita retetele de paine.

Focaccia decorata cu flori comestibile si plante aromatice este o reteta delicioasa, simpla si usor de pregatit. Focaccia este o paine italiana usoara, pufoasa, intinsa, pe care o puteti cu ingrediente simple, usor de procurat.

Aluatul nu necesita framatare intensiva, caci este moale si usor.

Nici pentru coacere nu aveti nevoie de temperaturi ridicate, asa cum necesita retetele de paine.

Aveti grija insa ca drojdia sa fie in termenul de garantie, iar uleiul sa fie bun. Reteta o iasa garantat oricui, chiar si unui incepator in bucatarie.

Imi place focaccia caci este pufoasa, gustoasa si poate insoti atat mesele cu tematica italiana, dar o mancam si retetele noastre de mancaruri cu sos, langa aperitive, la mic dejun sau la picnic.

In plus, reteta de fata, este atat de parfumata si aromata de la plante, incat atunci cand va fi scoasa din cuptor va aduce cu ea un miros extraordinar de placut.

Iti vine sa stai doar in bucatarie si sa adulmeci mirosul de focaccia decorata cu flori si plante.

Acest tip de paine ce contine ulei de masline este cunsocuta si iubita in Italia, dar se pare ca originile acesteia sunt de pe taramurile nordice ale Mediteranei, inca din antichitate, la etrusci si greci, pana la egipteni si triburile din Levant.

Versiuni ale acestei paini sunt cunoscute si pe alte meleaguri. In anumite zone din Franta este fougasse, in Bretania foisse sau foyaisse, in Argentina fugazza, iar in Spania hogaza.

In multe brutarii din Italia focaccia este imbunatatita cu diverse arome, asa ca de la acest lucru pana la o focaccia decorata frumos cu plante sau legume nu a fost decat putina imaginatie.

Am profitat de ploaia ce a adus si o scadere brusca a temeperaturii, asa ca am pornit cuptorul special pentru a pregati o focaccia decoarata cu flori comestibile si plante aromatice.

Inspiratia pentru aceasta reteta de focaccia a venit de Instagram, unde am vazut cateva conturi frumoase dedicate retetelor de paine. Imi doream de cateva luni sa o pregatesc, insa acum 2 luni eram intr-o oarecare criza de drojdie, asa ca am amanat pana la momentul in care stiam ca voi gasi in magazine drojdie pentru toata lumea.

Uleiul de masline este esential pentru un gust bun. Folositi cel mai bun ulei de masline pe care il gasiti in magazine. Pentru ulei de masline extravirgin aciditatea trebuie sa fie cat mai mica (sub 0.8%).

Florile si plantele aromatice pe care le-am folosit sunt: cimbru, busuioc, busuioc grecesc, salvie, levantica, galbenele, chives, negrilica, dar in functie de ce aveti in casa, in gradina sau puteti cumpara, veti putea folosi si alte flori sau plante aromatice: flori de dovlecel, flori de chives, panselute, papadie, musetel, cicoare, caprifoi, sunatoare, flori de marar, rozmarin, tarhon, marar, patrunjel, oregano, lamaita, maghiran.

Iata cat de pufoasa a iesit aceasta focaccia decoarata cu flori si plante aromatice!

Acestea fiind spuse va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru focaccia decorata cu flori si plante aromatice:

INGREDIENTE:

(tava 23*36cm)

450 g faina

7 g drojdie uscata

10 g zahar

200 ml apa calduta

100 ml lapte usor caldut

9 g sare

40 ml ulei de masline/floarea soarelui

Pentru decor:

flori de galbenele

flori de levantica

floare de busuioc

cateva fire de busuioc grecesc

cateva fire de cimbru

floare de oregano

floare de salvie

flori de negrilica sau flori de cicoare

rondele de ardei iute rosu

3-4 fire de chives sau ceapa verde

PREPARARE:

Am amestecat intr-un bol drojdia cu zaharul si faina. Am turnat pe rand apa si laptele si am amestecat usor.

Pana sa incep framantarea cu mana am pus sarea, apoi 20 ml ulei.  Restul de 20 ml ulei i-am adaugat treptat, in timp ce am framantat aluatul.

Am lasat aluatul sa creasca timp de 45 minute. In acest timp si-a triplat volumul.

Am tapetat tava cu hartie de copt si am intins un strat foarte subtire de ulei de masline, apoi am pus aluatul si l-am intins cu mana. Daca aveti o tava buna nu trebuie sa folositi hartie de copt.

L-am mai lasat timp de 15 minute, apoi l-am decorat cu flori comsetibile si plantele aromatice.

Am copt focaccia decorata cu flori comestibile si plante aromatice in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30 minute sau pana se rumeste usor la suprafata.

Doamne cat de bine miroase in bucatarie cand scoti tava cu focaccia decorata cu flori comestibile si verdeturi.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *