Galuste cu prune – reteta clasica
Galuste cu prune reteta clasica.
Galuste cu prune.
Gomboti cu prune. Reteta de galuste din aluat de cartofi cu oua, gris si faina, moi, fragede si delicioase.
Galuste cu umplutura de fructe si topping crocant de pesmet aromat.
In Bucovina galustele cu prune se numesc cnedle (knedle sau cnele).
Reteta traditionala de galuste cu prune, aurii si aromate, este probabil reteta copilariei a celor mai multi dintre noi.
Mama imi pregatea varianta simpla, de post (reteta o poti citi aici) si mi se parea cea mai buna.
Foarte multi ani am mancat la cunostinte sau in restaurante galuste cu aluat prea tare sau prea lipicios.
Asta, pana am pregatit impreuna cu soacra mea aceste galuste cu aluat din cartofi cu oua, gris si putina faina.
Pot fi mancate ca desert, desi la cat de mari si satioase sunt eu prefer sa inlocuiesc cina cu doua sau trei galuste cu prune.
Sfaturi utile:
- 1. cartofii se fierb intregi, in coaja. Daca se fierb curatati si taiati cuburi vor absorbi prea multa apa, caz in care se adauga mai multa faina, iar aluatul va fi tare.
- 2. se folosesc cartofi albi fainosi.
- 3. poti adauga gris in compozitia aluatului pentru ca acesta sa ramana moale si fraged.
- 4. pesmetul se prajeste in unt cu foarte putin ulei, uleiul impidicand untul sa se arda.
- 5. modelarea galustelor cu prune se face fie cu mana umeda, fie cu ea infainata. In acest caz nu mai framantati aluatul pe masa tapetata cu faina.
- 6. aluatul dupa framantare trebuie sa fie moale si usor lipicios.
- 7. nu adaugati prea multa faina, caci aluatul se va intari.
- 8. galustele se tavalesc in pesmet imediat cand sunt scoase din oala in care au fiert pentru ca pesmetul sa se lipseasca de acestea.
Eu am folosit, ca de obicei, pesmet auriu granulat de la Baneasa. Il gasesti fie la punga, fie la cutie.
Nu imi lipsesc din casa niciodata si celelate tipuri de pesmet: cu boia dulce sau panko, cu ajutorul carora crusta iese perfect pentru orice preparat pane.
Daca vrei sa pregatesti si alte tipuri de desert umplute cu fructe poti incerca reteta de papanasi, cu aluat din branza de vaci.
Eu le-am umplut cu capsuni (reteta o poti citi aici), dar la fel de bine poti folosi si caise, prune, cirese, piersici.
Si papanasii fierti se tavalesc in pesmet prajit si aromat.
Acestea fiind spuse iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru galuste cu prune – reteta clasica.
INGREDIENTE:
Pentru 20-22 galuste mari:
800 g cartofi albi fainosi
1 lingurita sare
2 oua mici
60 g gris
250-300 g faina alba superioara Baneasa (in functie de marimea oualor si calitatea cartofilor)
20-22 prune
Pentru crusta de pesmet
40 g unt
30 ml ulei
250 g pesmet auriu granulat Baneasa
100 g zahar tos
1 plic zahar vanilat Bourbon
1/2 lingurita pudra de scortisoara
PREPARARE:
Pentru inceput va las modul de preparare in format video:
Cum se face reteta de galuste cu prune?
Pentru inceput am pregatit pesmetul. Am pus untul si uleiul intr-o tigaie larga, antiaderenta.
Cand s-a topit untul si a inceput sa sfaraie am adaugat pesmetul si am amestecat cu o spatula.
L-am prajit la foc mediu pana a absorbit grasimea si si-a schimbat culoarea.
Am oprit focul, am adaugat zaharul tos, zaharul bourbon si scortisoara.
Mai departe, am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.
Am pus cartofii in coaja la fiert in apa cu sare. Am ales cartofi albi fainosi.
I-am fiert pana a intrat si iesit usor furculita, apoi i-am scurs si i-am curatat cat au fost inca fierbinti.
I-am zdrobit cu presa speciala pentru cartofi. Daca nu aveti aceasta presa puteti sa ii radeti prin razatoarea mica.
In acest moment am pus o oala mare cu 4 l de apa si o lingurita de sare la fiert.
In bolul cu cartofii zdrobiti am spart 2 oua si le-am amestecat putin cu cartofii.
Am adaugat putina faina si grisul.
In functie de marimea oualor si umiditatea cartofilor se mai adauga faina, framantand aluatul rapid.
Este posibil sa fie nevoie de mai multa decat am folosit eu, dar nu prea multa, caci aluatul se va intari.
Aluatul trebuie sa lipicios si moale.
Am scos samburii prunelor. Imi plac galustele cu prune intregi, chiar daca ies mari.
Cu mainile infainate am rupt bucati de aluat, l-am aplatisat si am facut o gaura in mijloc.
Am pus pruna si am strans aluatul peste aceasta, modeland aluatul apoi intre palme in jurul prunei.
Dimensiunile aluatului depind de marimea prunelor.
Am continuat procedeul pana am terminat aluatul.
Fierbere galuste cu prune:
In apa clocotita am pus galustele cu o lingura speciala. Nu am aglomerat oala cu galuste.
Le-am fiert in 3 transe, in jur de 12 minute din momentul in care fierbe iar apa.
La inceput au cazut la fund si le-am dezlipit, dar in timp s-au ridicat singure la suprafata.
Cand au fost gata le-am scos pe rand din apa si le-am pus in tigaia cu pesmet rumenit si le-am tavalit pana au fost bine imbracate cu acesta.
Servire:
Galustele mele sunt mari si miros foarte bine.
Aluatul este fraged si moale, se taie usor.
Abia astept sa imi spuneti cat de mult va plac galustele cu prune pregatite dupa reteta aceasta!
Multumesc pentru poza si feedback, Stefania Morar! ❤️
Multumesc pentru poza, Vali!
Mulțumesc pentru rețetă. Sunt cele mai bune găluște cu prune. Au fost lăudate de toată familia.
Nota 10!
Multumesc!