RETETE RECENTE

PAPANASI FIERTI UMPLUTI CU CAPSUNI

June 1, 2018 | CATEGORIA

 

Papanasi fierti umpluti cu capsuni, te-ar putea duce cu gandul la clasicele galuste cu prune sau caise. Dar, nu este nici pe departe vorba despre acelasi lucru. Am vrut sa profit de capsunele din gradina inainte sa mi le manance fazanul pe toate. Cei care imi urmaresc contul de Instagram este posibil sa fi observat ca am tot pus filmulete si poze in instastories cu fazanul ce se plimba prin gradina. S-a obisnuit cu noi, asteapta sa ii aruncam paine sau seminte si ne cearta cu croncanitul lui specific daca venim inainte sa isi termine de savurat aperitivul (rosii, castraveti si dovlecei) sau desertul (in functie de sezon: capsuni sau zmeura). Imi este drag, ne-am imprietenit de multi ani, dar uneori ma supara foarte tare. Asta se intampla in zilele in care abia astept sa culeg capsunele coapte iar acestea erau deja ciugulite. De cele crude nu se atinge, caci se pare ca are gusturi bune. Concurenta ii face si o soparla mica si verde. Recunosc cinstit faptul ca nu imi plac soparlele deloc. As vrea sa le vad doar la televizor. Din fericire, aceasta mai pleaca si prin alte gradini, nu sta doar printre rasadurile mele.

I-am spus ca o sa il fac supa intr-o zi. Uitandu-se ciudat la mine si-a luat zborul peste gard in cautarea altor lucruri de ciugulit. Intr-o zi mi-am lasat catelul sa zburde in zona de gradina, cand era si fazanul in zona capunilor, sperand ca fazanul se va speria si isi va lua zborul inainte sa termine fructele pe care speram sa le pregatesc in acea zi. Nici vorba! S-au ignorat reciproc, desi Lucky (goldenul nostru) il latra adesea cand il vede dincolo de gard si nu ar putea ajunge la el. Fiecare si-a vazut de treaba lui intr-o alta parte a gradinii, de parca ar fi fost intelesi.

Papanasi fierti, umpluti cu capsuni, sunt acel desert savuros pentru care nu facem eforturi speciale dar ne bucuram nespus de experienta placuta pe care ne-o ofera fiecare bucatica din acest desert fabulos. Imi place cum am reusit sa transform o reteta banala in ceva extraordinar de frumos si gustos. Papanasi fierti cu capsuni. Cu capsunile din gradina mea, cele mai gustoase si mai parfumate capsuni pe care le-am mancat in acest an.

Pentru a obtine panasi buni fierti trebuie sa avem grija ca, in functie de textura si umiditatea branzei, sa umblam la cantitatea de faina. Am scris si mai jos in explicatii, dar specific si aici, caci ma gandesc ca este singurul lucru care poate influenta reteta. Avem zeci de producatori de branza de vaci si as spune ca nu gasesc doua compozitii 100% identice. Tinand cont de acest lucru ne vom orienta si vom ajusta ingredientele astfel incat sa obtinem un aluat moale, usor lipicios, acesta determinand in final textura moale si fina. Daca aluatul va fi tare, si nu se va lipi deloc de maini, atunci obtinem papanasi uscati. Stiu ca asa suna in teorie (aluat care nu se lipeste de maini), dar din practica va spun ca lucrurile nu stau deloc asa. Nu cred ca cineva isi doreste sa manance ceva uscat si fad. Dar, gusturile nu se discuta, nu-i asa?

Daca sunteti pasionati de bunataturi, reteta aceasta va fi pe placul vostru. Si, cred ca odata intrati in acest club totul va deveni o poveste ce va fi spusa prin gust. Cuvintele isi vor pierde sensul si farmecul. Ramane experienta senzoriala si asta conteaza cel mai mult.

Acum va las sa descoperiti cat de usor se pregatesc si apoi va invit sa ii incercati.

INGREDIENTE:

(16-18 buc.)

16-18 capsuni – aprox. 250 g

500 g branza de vaci cremoasa

2 oua marime mica (M sau S)

100-120 g faina

50 g gris

60 g zahar tos

1 plic zahar vanilat

1 lingurita coaja rasa de lamaie

1 lingurita esenta naturala vanilie

1/4 lingurita sare

Pentru acoperire:

180 g pesmet

80 ml ulei de floarea soarelui

100 g zahar

1 plic zahar vanilat Bourbon

1/4 lingurita scortisoara

Pentru pregatire:

2 l apa

1 lingurita sare

300 g faina pentru tapetare

 

PREPARARE:

Capsunile spalate foarte bine sub jet de apa le punem la uscat. Le scoatem coditele si verificam sa nu ramana mici frunzulite lipite de ele.

In acest timp punem pesmetul in tigaie si il rumenim pana ajunge la culoarea bronzului. In acest moment turnam ulei peste el, amestecam pana se omogenizeaza, apoi luam de pe foc si incorporam cele doua tipuri de zahar.

 

Lasam pesmetul in tigaie sa astepte momentul in care va fi folosit. Trecem la etapa a doua: pregatirea panasilor. Amestecam branza cu oua si putina sare (cat prindem intre doua degete), apoi adaugam zaharul si coaja de lamiae, iar la final faina si grisul. Am avut o branza de vaci cremoasa (nu din cea obisnuinuita cu consistenta uscata si granulata). Din acest motiv cantitatea de faina si gris este mai mare (chiar dubla). Recomand ca faina si grisul sa fie puse treptat pana obtinem o compozitie destul de moale, usor lipicioasa.

 

Punem faina in causul palmei, apoi luam o lingura varfuita din compozitia de branza si in mijlocul acesteia punem o capsuna. Modelam aluatul in jurul capsunei, apoi il tavalim prin faina. Procedam astfel pana terminam fructele si aluatul.

 

Punem apa la fiert cu o lingurita de sare.  Cand da in clocot putem pune papanasii la fiert. Ii punem in 3-4 transe, astfel incat sa nu fie foarte multi in oala si sa nu aiba loc. Pot fi intorsi si scosi usor cu o paleta cu gauri in momentul in care se ridica la suprafata. Ii tavalim prin pesmet, pana sunt acoperiti uniform.

 

Ii mancam calzi, imediat, cu sos de capsuni sau sos de vanilie, si o cupa din inghetata preferata.

Nu-i asa ca v-am facut pofta? Va doresc spor la pregatit si va astept pozele. Le voi publica cu mare drag!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *