Supa de rosii cu galuste de gris
Supa de rosii cu galuste de gris. Supa de rosii cu galuste de gris este savuroasa, cremoasa, satioasa, delicioasa in orice anotimp.
Supa de rosii cu galuste de gris este savuroasa, cremoasa, satioasa, delicioasa in orice anotimp.
Este alegerea perfecta cand iti doresti sa gatesti ceva rapid, usor, ieftin, dar gustos si sanatos.
Este minunata vara, cu rosii dulci si carnoase, crescute in propria gradina, dar si iarna cu suc de rosii pregatit in casa sau chiar din comert.
Reteta mea de supa de rosii cu galuste de gris nu este noua, dar am republicat-o dupa 11 ani pentru ca am pregatit-o si format video.
Am folosit gris de grau de la Baneasa.
Cu acesta pregatesc atat galustele pentru supa cat si creme pentru deserturi sau gris cu lapte.
Daca iti plac supele de rosii iti las mai jos si alte retete pe care le poti incerca si tu:
Secretul galustelor mele mari, pufoase si moi, sta in faptul ca am grija sa cantesc ouale (fara coaja) si sa folosec aceeasi cantitate de gris.
Daca nu ai cantar, vei pune gris cat sa obtii o compozitie omogena si curgatoare, precum smantana groasa.
Il adaugi in ploaie in ouale batute. Grisul nu trebuie sa fie foarte fin.
Am observat ca exista diferenta intre ouale de tara si cele din comert.
Consistenta galbenusurilor celor de tara (sau al oualor de gaina cu coaja verde pe care le folosesc eu in mod regulat) este mai groasa, iar compozitia finala se ingroasa foarte repede.
Compozitia de oua cu gris trebuie sa se odihneasca cateva minute, in asa fel incat grisul sa se hidrateze, dar sa nu se intareasca de tot.
Atunci cand formezi galustele trebuie sa folosesti o lingura umezita.
Nu este nevoie sa adaugi praf de copt sau bicarbonat caci galustele isi vor mari volumul foarte mult singure.
In plus, nu vrei sa simti gust de bicarbonat in supa!
Iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preprare pentru supa de rosii cu galuste de gris.
INGREDIENTE
Pentru supa:
2 kg rosii foarte coapte
2 morcovi mari
1 ceapa mare
1 felie groasa telina
1/2 ardei gras rosu mare
1 pastarnac
sare
1 lingurita boabe piper
patrunjel verde pentru servit
2 l apa
Pentru galuste gris:
110 g gris Baneasa – trebuie sa fie usor granulat, nu fin!
2 oua (110 g – cantarite fara coaja)
1/2 lingurita sare
PREPARARE:
Pentru inceput iti las reteta de supa de rosii cu galuste de gris in format video si te invit sa te abonezi la canalul meu de YouTube.
Iata si explicatiile scrise:
Am trecut la pregatirea rosiilor pentru supa. Am pus intr-o oala incapatoare apa cu sare si am lasat-o pe foc pana a dat in clocot.
In acest timp am spalat si uscat rosiile, apoi le-am crestat.
Le-am oparit timp de 30 secunde in apa fierbinte. Le-am scos rapid si le-am scufundat in apa rece pentru a impiedica procesul de gatire.
Le-am pus intr-un bol si am indepartat foarte usor pielitele. Le-am taiat in cuburi pentru a usura procesul de pasare.
Sucul lasat de acestea l-am colectat, caci il voi pune in supa.
Am continuat cu pregatirea unei supe de legume.
In 2 l de apa am pus o felie groasaa de telina, ½ ardei gras mare, 2 morcovi mari, un pastranac maricel si o ceapa mare.
Am adaugat sare si o lingurita boabe de piper si am lasat sa fiarba pana cand legumele s-au gatit.
In acest timp am pasat rosiile.
Am scos legumele din supa si am adaugat rosiile pasate si amestecate cu sucul pastrat in urma taierii lor.
Am adaugat sare si am lasat sa fiarba in jur de 15 minute la foc mediu spre mic.
Pentru a pregati galustele am avut nevoie doar de gris, oua si putina sare. Am spart ouale si le-am cantarit, apoi le-am baut cu putina sare.
Eu le cantaresc fara coaja.
Am pus gris intr-un bol in asa fel incat sa am aceeasi greutate cu cea a oualor.
Am adaugat grisul in ploaie peste ouale batute, si am amestecat continuu astfel incat sa obtin o compozitie omogena, legata dar usor curgatoare.
Am lasat compozitia cateva minute sa se odihneasca, doar cat sa se hidrateze grisul si compozitia sa ramana moale, dar sa nu curga.
Am pus apa ferbinte cu sare intr-o oala. Cand aceasta a ajuns la punctul de fierbere am luat cu o lingura inmuiata in apa din compozitia de oua cu gris si am pus la fiert.
Nu se ia o lingura intreaga. Un sfert din volumul lingurii sau putin mai mult, este suficient, caci galustele vor creste mult in volum.
Daca vrei sa le pui in supa de pui atunci le fierbi direct in supa clara. In acest moment am invatat de la mama sa le”sperii”. Se toarna putina apa rece peste ele.
Dupa 5 minute de fiert la foc mic se intorc pe partea cealalta si se lasa sa fiarba inca 10 minute, cu capac.
Cand au fost gata le-am pus in supa.
Galustele ies foarte pufoase si moi, fara alte adaosuri. Pe cat de simpla si usoara este aceasta reteta, pe atat de gustoasa o vei gasi si o vei face nu doar vara, ci de fiecare data cand vei avea pofta.
Este o supa simpla, rapida si gustoasa.
Poti manca supa calda, dar merge si rece.
Iata si poza cu reteta pregatita inca din 2010. Galustele de gris erau mai galbene pentru ca am folosit oua de tara.
Pofta buna!
O K . !!
Cum(cu ce) cantesti ouale?(am grija sa cantesc ouale)
cu cantarul!
Cum(cu ce) cantesti ouale?(am grija sa cantesc ouale)
Daca ai baut ouale, ce ai mai pus in supa ? ( apoi le-am baut cu putina sare.)
Citeste cu atentie tot textul! Sau uita-te la video.