fbpx

RETETE RECENTE

PUIUL GENERALULUI TSO

February 3, 2022 | CATEGORIA

puiul generalului tso divainbucatarie v

Puiul generalului Tso este o reteta din bucataria chinezeasca, foarte apreciata in restaurantele din afara Chinei. Bucatele de carne de pui in crusta crocanta si glazurate de un sos cu soia si miere de albine sunt extrem de gustoase.

Pe cat de simplu si usor se pregateste aceasta reteta, pe atat de gustoasa este.

Istoria acestui preparat este destul de controversata, dar cele mai multe articole citite de mine pe acest subiect il indica pe Peng Chang Gui (Peng Chang Kuei), un bucatar chinez din Hunan, drept inventatorul retetei.

Se pare ca dupa razboul civil din China liderii partidului Nationalist, ce a fost invins, au fugit in Taiwan si l-au luat cu ei pe acest bucatar.

Cand acestia au fost vizitati de reprezentati ai marinei americane, Peng Chang Gui a creat acest fel de mancare pentru oaspeti. Nu se specifica daca reteta a fost pregatita si inainte ca acesta sa plece din China.

In 1973 Chef Peng a emigrat in Statele Unite si si-a deschis propriul restaurant. A adaptat felul de mancare pe gustul americanilor, iar reteta a fost copiata de multe restaurante asiatice si au adaugat-o in meniu.

 

Ce carne se foloseste pentru a pregati pui chinezesc cu sos de soia si miere?

Poti alege sa folosesti ce iti place: pulpe de pui dezosate  fara piele(asa cum a folosit Peng) sau piept de pui fara piele.

Important este sa tai bucatile de carne de aceeasi marime, astfel incat sa asiguri o gatire uniforma.

Ce garnitura merge langa puiul Generalului Tso?

In primul recomand orezul, dar la fel de bine poti alege taitei chinezesti sau legume stir fry.

Retete de orez chinezesc pentru garnitura poti alege din propunerile de mai jos:

Toate retetele din bucataria chinezeasca pregatite de mine le gasesti daca apesi aici. 

puiul generalului tso divainbucatarie o

INGREDIENTE:

450 g piept de pui

sare

piper

1 ou

40 g amidon

1 catel mare  de usturoi

1 cm radacina ghimbir de grosime medie

1 ceapa verde pentru decor

ulei pentru prajit

Pentru sos:

1 lingura otet chinezesc

1 lingura sos soia

1 lingura sos soia dulce

1 lingura sos Oyster

50 g miere de albine

150 ml apa

12 g amidon

3 ardei iuti uscati (sau mai multi, in functie de cat de picant mancati)

 

PREPARARE:

Pentru inceput las modul de preparare in format video. Mai jos gassti si explicatiile scrise.

 

Am folosit piept de pui dezosat dar puteti face reteta si cu pulpe dezosate, fara piele. Am taiat carnea in cuburi de marime potrivita pentru a fi mancate.

Am batut oul. Am condimentat carnea cu sare si piper, am turnat oul batut si am adaugat amidonul. Am amestecat bine, astfel incat toate bucatile de pui sa fie bine acoperite cu toate ingredientele.

Am lasat carnea sa se  odihneasca, timp in care am pregatit marinada. Am pus intr-un bol pe rand otetul chinezesc, sosul de soia si oyster, piper, sare, ardeii iuti, soia dulce si mierea de albine.

Daca vreti un sos picant rupeti ardeii in bucati, astfel incat sa iasa semintele. Am dizolvat amidonul pentru sos in apa rece.

Pentru ca gatirea se face rapid am tocat inainte ghimbirul in fasii subtiri, apoi in cuburi, ceapa verde in rondele si am dat usturoiul prin presa.

Am incins uleiul si am prajit bucatile de pui fara sa le inghesui. Le-am lasat sa se rumeneasca uniform, apoi le-am scos pe un prosop de hartie, ce absoarbe surplusul de ulei.

Am incins o lingura ulei, apoi am adaugat ghimbirul Dupa aproximativ 1 minut am pus usturoiul, am amestecat putin, apoi am turnat sosurile cu ardei iute.

Peste acestea am pus apa cu amidon si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia ce incepe sa se ingroase.In acest moment am adaugat bucatile de piept de pui si am amestecat pentru ca toate sa fie unse cu sos.

Am oprit focul si am pus puiul pe un platou. Am decorat cu ceapa verde tocata.

 

Pe cat de simplu si usor se pregateste aceasta reteta, pe atat de gustoasa este. Sper ca o veti incerca si imi veti lasa in comentarii cat de mult va place.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *