Clafoutis cu mure

10 septembrie 2021Diva in Bucatarie

Clafoutis cu mure. Original din Limousin, Franta, o zona din suc-centrul tarii, numele „clafoutis” inseamna a „umple”in dialectul local.

clafoutis cu mure

Clafoustis cu mure – desert rapid pregatit cu fructe proaspete sau congelate – reteta simpla si rapida de desert din bucataria traditionala frantuzeasca. Acesta este un desert usor, lejer, rustic, o crema aromata si parfumata cu fructe, cu textura asemanatoare unei budinci coapte sau „dutch babies”.

Original din Limousin, Franta, o zona din suc-centrul tarii, numele „clafoutis” inseamna a „umple”in dialectul local.

Mi se pare fascinant cum poti pregati ceva atat de simplu si prietenii sa creada ca ai stat in bucatarie mult timp ca sa faci un desert elegant, fin si matasos. Daca puneti langa acest clafoutis o cupa de inghetata sau frisca veti avea un desert elegant, cu o prezentare frumoasa.

Reteta clasica de clafoutis este cu cirese negre, dar puteti sa il pregatiti cu orice fructe fructe aveti, proaspete sau congelate.

Toata lumea se pregateste zilele acestea pentru intoarcerea la scoala, cu noi ghiozdane, caiete, emotii pentru un nou inceput de an scolar, dar cumva incerc sa o iau mai usor si incerc sa petrec aceste zile bucurandu-ma de ultimile mure din gradina, pe care le-am folosit in prajituri.

Am epuizat aproape toare retetele vechi, asa ca am trecut si la deserturi noi, experimentand banalul clafoutis pe care l-am mai facut cu cirese sau cu prune.

Va las cateva sfaturi pentru ca sa obtineti si voi un clafoustis cu mure delicios:

  • 1. Inainte de ajunge in coptor consistenta aluatului este similara cu cea pentru clatite.
  • 2. Fructele vor avea un rol important in ceea ce priveste timpul de coacere, caci continutul de apa al acestora poate influenta textura finala. Din acest motiv este de preferat, daca folositi alt tip de fructe (prune, caise, nectarin, struguri, smochine) sa nu le taiati in felii.
  • 3. Puteti creste si cantitatea de faina pentru ca aluatul sa poata absorbi umiditatea fructelor. Daca folositi fructe din compot sau fructe congelate le puteti pune in prealabil in cuptor timp de 10 minute, pentru ca acestea sa elimine din apa.
  • 4. Folositi zahar tos
  • 5. NU se foloseste praf de copt
  • 6. Cantitatea de lapte si cea de smantana pentru frisca ar trebui sa fie egale
  • 7. Il lasati in cuptor pana cand devine usor maroniu la suprafata.
  • 8. Timpul de coacere este influentat de tipul vasului in care se afla, dar si de puterea cuptorului din dotare.
  • 9. Va creste in timpul coacerii foarte mult, dar va da inapoi dupa ce se va raci.

In general clafoutis se pregateste in forma mare, dar eu sunt un mare fan al portiilor individuale, asa ca azi va propun mini clafoutis cu mure, insa voi puteti sa il faceti intr-o forma obisnuita (dar cu pereti inalti) cu diametrul de 20cm. Daca nu aveti forme speciale de ramequin le puteti coace in forme de briose din silicon.

In plus, reteta pe care v-o propun are un aluat parfumat si un gust deosebit datorat migdalelor macinate si romului (alcool).

clafoutis cu mure

Puteti pregati aluatul cu o zi inainte si il coaceti cand aveti timp.

Daca va plac murele si vreti sa le folositi in deserturi va las aici cateva sugestii:

Nu va mai retin atentia si va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru clafoutis cu mure:

INGREDIENTE:

2 oua

70 g faina

25 g migdale macinate

60 g zahar

150 ml lapte

150 ml smantana pentru frisca 30%

30 g unt topit

1 lingura rom (alcool)

In plus:

unt pentru uns formele/ forma

3 linguri zahar tos pentru tapetare

PREPARARE:

Am mixat ouale cu un varf cutit de sare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o spuma ce si-a dublat volumul.

clafoutis cu mure clafoutis cu mure

Am adaugat untul topit si racit, apoi am amestecat laptele cu smantana pentru frisca si le-am adaugat in compozitia de oua. In acest moment am incorporat faina.

clafoutis cu mure

Am pus si migdalele macinate si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia. Pentru aroma am fturnat o lingura de rom si am amestecat pentru ultima oara. Am uns vasele cu unt si le-am tapetat cu zahar tos.

clafoutis cu mureclafoutis cu mure

Am copt in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 25-30 minute.

Vor sta in cuptor pana cand devin ferme si se rumenesc usor la suprafata. S-au umflat foarte mult in timpul coacerii, dar au revenit la volumul initial cand au inceput sa se raceasca.

Le-am scos din forma dupa 10 minute, cand erau inca caldute. Am pudrat cu zahar si am mancat cu mare pofta.

Daca vreti sa va impresionati prietenii puteti pune alaturi o cupa de inghetata.

Tare bun este acest clafoutis cu mure!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *