fbpx

RETETE RECENTE

DULCEATA DE AFINE – reteta fara conservant

July 18, 2021 | CATEGORIA

Dulceata de afine – reteta simpla si usoara, fara conservanti sau gelifianti – reteta dulceata de afine fructe intregi, bob cu bob.

Are gust foarte bun, un sirop bine legat si culoare frumoasa. Dulceata de afine nu necesita timp indelungat de fierbere.

In functie de fructe si perioada lor de recoltare, acestea pot lasa mai multa apa. Cu cat sunt mai mari, cu atat vor lasa mai mult lichid si siropul va parea prea mult. Dar eu privesc acest lucru ca un avantaj, caci ce este in plus voi folosi separat.

In concluzie, daca dulceata de afine are prea mult sirop, nu va panicati. Puteti strecura fructele si asteptati ca siropul sa se raceasca complet. Daca siropul este bine legat si gros, dar totusi prea mult, veti pune in borcane  fructe si sirop cat considerati iar siropul ce va ramane il imbuteliati in sticle si il folositi pe post de sirop concentrat ce poate fi transformat in bautura racoritoare sau il folositi in cocktailuri, prajituri, creme. Eu am pus 100 ml in crema de branza pentru cheesecake si a iesit frumos si delicios.

Daca siropul nu este este legat (ceea ce nu cred ca se poate intampla) il veti mai fierbe inca 10 minute sau pana scade putin din volum, il lasati sa se raceasca si umpleti borcanele cu fructe si sirop.

Mama imi spunea ca se poate ingrosa o dulceata daca este pusa la cuptor. In acest mod se ingroasa si fructele nu se strivesc ca la fierberea excesiva.

dulceata de afine reteta fara conservant diva in bucatarie

Dulceata de afine facuta in casa este perfecta pentru papanasi, la micul dejun pe paine cu unt, alaturi de clatite sau french toast (paine prajita in ou).

Una din cele mai mari bucurii in aceasta perioada a anului este bogatia de fructe si legume de care profit pentru inceput mancand cat mai multe, apoi incerc sa le salvez si sa le pastrez transformandu-le in dulceturi, gemuri sau conserve. Nu fac prea multe dintr-un sigur sortiment, caci vreau sa am camara plina cu de toate.

Iata si alte retete de dulceata/ gem pe care le-am facut saptamanile acestea:

Desi pentru dulceata se foloseste cantitatea de zahar egala cu cea a fructelor, la dulceata de afine nu aveti nevoie de un raport de 1:1, pentru ca siropul se leaga bine inainte ca fructele sa junga in el.

dulceata de afine reteta fara conservant diva in bucatarie

Acum va las sa vedeti cum se face dulceata de afine, lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas.

 

INGREDIENTE:

(4 borcane de 240 ml si 600 ml sirop afine)

2 kg afine bio

1, 400 kg zahar

120 ml apa

sucul de la 1 lamaie

 

PREPARARE:

Diferenta intre gem si dulceata este ca pentru dulceata este nevoie de sirop, asa ca nu pune zahar peste fructe si nu se lasa astepte ca acestea sa lase sirop.

Se fierbe un sirop simplu, din apa si zahar, in care se vor scufunda fructele intregi. In sirop se adauga sucul stors de la o lamaie.

Am primit 3 kg de afine bio de la Merryberry Romania, asa ca dupa ce am mancat 500 g si am vazut cat sunt de bune, mi-am propus sa profit si sa pregatesc si o dulceata, astfel incat la iarna sa ma bucur de minunatiile acestea.

Dulceata era oricum in planurile mele pentru saptamana trecuta, ca sa fiu sigura ca la intoarcerea din vacanta imi raman alte conserve de pregatit.

Prin urmare, am pus la fiert zaharul cu apa intr-o cratita mare. am turnat sucul de lamaie si am lasat sa fierba pana cand s-a topit zaharul iar consistenta acestui sirop era precum mierea de albine.

dulceata de afine reteta fara conservant diva in bucatarie dulceata de afine reteta fara conservant diva in bucatarie

In acest moment am pus afinele in sirop si amestecat uosr pentru a nu le zdrobi. Am dat focul incet si am cronometrat 10 minute din momentul in care a inceput iar sa fiarba. In acest timp am cules spuma formata.

Dupa 10 minute am facut proba cu picatura scursa de pe o lingura pe o farfurie rece. Picatura si-a pastrat destul de bine forma, nu s-a prelins, ci a ramas ca o bobita usor turtita.

dulceata de afine reteta fara conservant diva in bucatarie dulceata de afine reteta fara conservant diva in bucatarie

Siropul lasat de fructe a fost destul de mult, asa ca am scos fructele din dulceata separat, cu o spumiera. Daca folositi afine de padure acestea nu lasa atat de mult sirop.

Am lasat siropul de dulceata sa se raceasca, apoi am umplut borcanele sterilizate in prealabil punand alternativ  fructe si sirop. Imi place sa am sirop cand folosesc dulceata de afine la papanasi. cantitatea nu a fost mare, asa ca timpul de racire poate fi de aproximativ 3-4 ore intr-o bucatarie cu aer conditionat.

Au iesit 4 borcane si un castronel mic.

Din siropul rama am pastrat 100 ml pentru un cheesecake, iar l-am pus intr-o sticla mica sau un borcan. Am infiletat bine, apoi am sterilizat-o prin fierbere intr-o oala timp de 30 minute, la foc mic.

Sticla a fost invelita intr-un prosop de bucatarie inainte sa o pun la fiert. Siropul poate rezista peste 12 luni, in functie de temperatura din camara.

Sper ca veti incerca si voi reteta, caci dulceata de afine se face foarte usor, intr-un timp foarte scurt.

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *