fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA TAVALITA – RETETA DE POST

April 14, 2021 | CATEGORIA

Prajitura tavalita – reteta de post – este atat de buna si de usor de pregatit, incat nu nici nu veti sti ca nu are oua, lapte sau unt. Probabil suna a cliseu, dar credeti-ma este cea mai delicioasa prajitura de post si nu se simte ca ca nu ar fi de dulce.

Prajitura tavalita de post este un desert exceptional, de care o sa va indragostiti. Are blat pufos cu nuca de cocos si este imbracata intr-o glazura delicioasa, astfel incat sa poata fi apoi tapetata cu fulgi de nuca de cocos, precum varianta originala australiana (Lamington) sau, cu nuca tocata marunt.

In comparatie cu prajitura de dulce, aceasta se face mult mai rapid si mai usor, amestecand intr-un bol ingredientele solide, apoi pe cele lichide si in final se amesteca toate. Operatiunea nu dureaza mai mult de 5 minute, nu aveti nevoie de un mixer, iar coacerea se face in 20-25 minute, in functie de puterea cuptorului din dotare. Cred ca daca incercati varianta aceasta nu veti reveni la retetele vechi. Atat de mult o sa va placa.

tavalita de post

 

Ca sa pregatiti prajitura tavalita de post nu aveti nevoie de experienta in bucatarie.

Este garantat una din cele mai simple retete, pe care o poate pregati oricine.

Toppingul il alegeti in functie de gusturi si ce aveti in casa: fulgi de nuca de cocos sau nuca tocata. Puteti folosi si alune de padure, fulgi de migdale maruntiti, fistic.

Prajitura tavalita de post pregatita de mine are un blat extrem de pufos si delicios, iar glazura NU CONTINE margarina sau unt de cocos.

Am ales sa pun in glazura o ciocolata bio/vegana, cu lapte vegetal. Gasiti in orice supermarket sau puteti cumpara on line. Magazinul meu preferat pentru produse bio este BioMania, dar gasiti si pe eMag sau Bebe Tei.

Prajitura tavalita de post completeaza colectia mea de deserturi fara oua, lapte sau unt. Le gasiti pe toate daca apasati aici. 

Glazura acestei retete a fost inspirata de cea pe care am folosit-o pentru alta prajitura de post (apasati aici ca sa cititi reteta).

Ultima reteta de prajitura de post creata de mine cu nuca de cocos si visine a fost un real succes. O puteti citi daca apasati aici. 

Si reteta pe care v-o prezint mai jos imi apartine, asa ca daca o pregatiti si o veti posta pe blogurile voastre sau pe retetele sociale va rog sa specificati sursa de inspiratie.

Cred ca sectiunea acestei prajituri este mai convingatoare decat tot ce v-am povestit pana acum.

Va las acum sa vedeti cum se face prajitura tavalita de post, asa ca aveti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare, prezentat pas cu pas, insotit de poze:

INGREDIENTE:

(Tava 21*21cm –  20 sau 25 portii)

300 g faina

30 g fulgi de nuca de cocos

120 g zahar pudra

5 g praf de copt

1 varf cutit de sare

250 ml apa minerala

50 ml ulei

1 lingurita extract de vanilie

1/2 lingurita otet

Pentru glazura:

200 g zahar pudra

20 g pudra neagra de cacao

100 g ciocolata neagra bio vegana – cu lapte vegetal

100 ml apa

20 ml ulei

Pentru tapetare:

250 g nuca macinata

50 g fulgi nuca de cocos

 

PREPARARE:

Pentru a pregati prajitura tavalita – reteta de post am amestecat intr-un bol ingredientele solide. In paharul cu care masor lichidele am pus ingredientele lichide, apoi le-am amestecat si le-am turnat peste cele solide.

Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si am copt blatul timp de 20 minute (sau pana trece testul cu scobitoarea) in cuptorul preincalzit la 180°C.

Cand a fost gata l-am scos din tava si l-am lasat sa se raceasca complet, apoi am taiat cuburi – am avut 20 cuburi maricele.

Puteti sa le faceti mai mici si obtineti 25 bucati, insa va trebui sa mariti cantitatea de glazura.

Intr-o oala mica am dat intr-un clocot apa cu uleiul, apoi le-am turnat peste zaharul pudra amestecat in prealabil cu cacao. Le-am amestecat bine, apoi le-am pus inapoi in oala.

Am adaugat ciocolata si am fiert sosul timp de 4 minute, la foc mic. Am fiert pana a inceput sa se ingroase.

Am luat de pe foc, am lasat sa se raceasca putin, apoi am uns cuburile de prajitura cu aceasta glazura. Imediat dupa glazurare le-am tavalit prin nuca tocata.

Din pacate nu am avut multi fulgi de nuca de cocos, asa ca am imbracat doar cateva cuburi cu aceastia.

Aproximativ jumatate din cuburi  (cred ca au fost 8-9) le-am pus in oala si le-am intors pana au fost bine acoperite, dar pe urmatoarele le-am uns folosind un cutit.  Mi s-a parut ca pot controla mai bine grosimea glazurii, caci se imputina foarte rapid si imi era teama ca nu ajunge.

Daca se ingroasa prea tare o puteti reincalzi si continuati tapetarea. Puteti adauga inca 1 lingura de apa  si amestecati cand puneti oala pe foc. Cand continutul devine lichid luati de pe foc.

Asa cum observati prajitura tavalita de post se face foarte rapid si foarte usor.

Timpul total pentru pregatirea ei nu depaseste 60 minute.

Sper ca veti incerca si voi reteta si daca va place o veti distribui.

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *