Kaiserschmarrn sau firimiturile imparatului – cu gem
Kaiserschmarrn sau firimiturile imparatului
. Kaiserschmarrn, firimiturile imparatului. Kaiserschmarrn sau firimiturile imparatului diva. Kaiserschmarrn cu gem

Kaiserschmarrn – firimiturile imparatului – sunt clatite austrice pufoase rupte in bucatele si cunoscute si sub denumirea de firimituri imperiale. Sunt gustoase, se fac rapid si usor si se servesc fie cu piure de fructe sau gem, fie cu compot de fructe, sirop de artar sau doar cu zahar pudra.
Aceste clatite austriece seamana foarte mult cu cele americane (pancakes), doar ca sunt rupte. Pot fi o idee buna pentru mic dejun, desert sau gustare dulce, dar pot fi pregatite si in varianta sarata.
Reteta este pregatita special pentru proiectul „Gatesc cu prietenii” de Alexandra Juncu, autoarea blogului Bucataria familiei mele.
Din pacate proiectul nu l-am putut continua cu retete pregatite live pe facebook, din considerente de distantare sociala, insa acesta continua in acest mod, cu retete prezentate on line si explicate de invitatii mei in asa fel incat sa va iasa perfect si voua.
Pana sa o cunosc personal pe Alexandra am fost doar admiratoarea pozelor pe care le facea pentru blog.
Va invit sa o urmariti si voi caci pe langa faptul ca veti simti ca retetele ei trec prin ecran direct in farfuria voastra, veti descoperi ca va primeste cu drag in familia, bucataria si gradina ei.
Pe langa pasiunea culinara si fotografie mai avem in comun si dragostea pentru catei.
Alexandra este o fata minunata pe care o veti indragi imediat.
Revenind la reteta Kaiserschmarrn – firimiturile imparatului – veti mai gasi pe blogul meu cateva variante:
- Kaiserschmarrn-clatiteaustriece-cu piure de mere
- Kaisermarrn cu dovleac
- Kaisermarrn cu smochine caramelizate
- Kaiserschmarrn cu bacon si ceapa verde
Daca v-ati plictisit de vesnica omleta la micul dejun in week-end, aceasta reteta este cea mai buna idee pentru un mic dejun pe gustul intregii familii. Si daca se intampla sa aveti pofta de ceva dulce rapid dupa pranz, puteti sa pregati aceste clatite pufoase si rupte si le serviti cu gemul sau dulceata preferata.
Este al doilea an in care nu mergem in vacanta la ski si va spun sincer ca reteta pe care ne-a oferit-o Alex pentru proiectul „Gatesc cu prietenii” m-a trimis direct cu gandul la munte si tare as vrea sa fiu in Austria, in statiunea in care am revenit timp de 5 ani din momentul in care Harry a invatat sa schieze. As vrea sa merg si in Germania, sa stam la terasa si sa mancam o portie mare de kaisermarrn, caci noi acolo le-am mancat prima oara.
Momentan, nu pot decat sa ma ba bucur de o portie de clatite pufoase, sparte, ca niste firimituri , la mine in bucatarie. Si asta va doresc si voua pentru ca sa incepeti ziua dulce.
Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de Kaisermarrn – firimiturile imparatului – cu gem, pregatita de Alexandra special pentru voi:
INGREDIENTE:
4 oua
175 ml lapte gras
75 ml apa minerala
175 g faina
60 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 varf cutit sare
coaja rasa de la 1 lamaie necerata
40 g unt
stafide (optional)
zahar pudra si gem de casa
PREPARARE:
Daca vrei stafide in clatite sa iei in considerare ca trebuie puse la hidratat macar 15-20 minute inainate sa incepi sa pregatesti aluatul. Hidrateaza-le in apa cu putin rom sau in suc de fructe.
Cand ai toate ingredientele pregatite si masurate, separi ouale, albusurile de galbenusuri, dai albusul deoparte si continui sa adaugi ingredinetele peste galbenus: faina, zahar, zahar vanilat, lapte, apa si sare.
Amesteca cu telul pana obtii un aluat omogen. Adaugi apoi coaja de lamaie si bati albusul cu mixerul. Cand albusul face varfuri il adaugi in aluat.
O faci amestecand de jos in sus, foarte incet, astfel incat sa se pastreze un aluat pufos.
Aluatul este suficient pentru doua clatite mari. Asadar, pui pe foc o tigaie mai mare. Adaugi untul si il lasi sa se topeasca si sa se incinga.
Atentie sa nu se arda! Adaugi jumatate din cantitatea dea luat. Este o clatita mare si pufoasa si nu o poti intoarce prin metoda clasica. cand e gata pe parte o tai in 4 direct in tigaie si intorci fiecare bucata separat.
Cand clatita ta este gata rumenita pe toate partile, o tai in bucati direct in tigaie. Altfel spus, o faci firimituri.
O serviti cu gem facut in casa si iaurt!
Pofta buna!
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.