fbpx

RETETE RECENTE

CLATITE CU BRANZA DE VACI SI MARAR LA CUPTOR

January 30, 2021 | CATEGORIA

Clatite cu branza de vaci si marar la cuptor sunt clatite aperitiv gratinate, o reteta simpla, gustoasa si foarte usor de pregatit.

Am ales ca modalitate de impachetare a clatitelor cu branza de vaci si marar sa fie in forma de floare, dar le puteti rula, stangand capetele, astfel incat umplutura sa nu iasa. Mai puteti alege sa le strangeti in partea de sus cu un fir de ceapa verde sau chives.

Noi mancam adesea la cina sau pe post de gustare clatite aperitiv. Aceste clatite cu branza de vaci si marar la cuptor vin sa completeze colectia retetelor de clatite aperitiv pe care o puteti vedea daca apasati aici.

Veti gasi o colectie de clatite sarate cu diverse sosuri si umpluturi (spanac, ciuperci, carne tocata, branzeturi), dar si un tort sarat de clatite.  Mai am pe blog o reteta de clatite cu branza de vaci si marar la cuptor, pe care am numit-o budinca de clatite. O puteti citi daca apasati aici.

Mama mea este responsabila cu clatitele la noi in casa. Eu nu am rabdare sa stau sa fac un teanc de 30-40 clatite, asa cum face ea. Stie ca o parte din ele le transformam in retete sarate, pentru gustari sau cina. Pofta noastra de clatite este molipsitoare, asa ca la un moment dat era suficient sa spun ca mama ne face clatite in week-end ca prietenii isi faceau drum pe la noi. Imi este dor de vremurile acelea si de prietenii mei si sper ca perioada aceasta de distantare si teama va trece si ne vom intoarce la vietile noastre.

Ingredientele si modul de prepare al clatitelor dupa reteta mamei mele le puteti citi daca apasati aici.

Revenind la reteta de clatite cu branza de vaci si marar la cuptor as vrea sa va spun ca puteti aduce un plus de gust adaugand in umplutura ceapa verde, chives, ardei gras rosu sotat in prealabil in ulei cu usturoi, ce va aduce si un plus de culoare sau ardei copt foarte bine scurs si tocat cuburi. Daca nu aveti ceapa verde puteti folosi si ceapa rosie, pe care o veti cali in jur de 1 minut, doar cat se inmoaie putin.

Eu cumpar adesea o branza de vaci cu textura uscata, care arata ca niste bulgarasi. O gasiti in punga de plastic cu verde (Oke sau Campina). Puteti folosi si branza de vaci cremoasa (cele din cutii de plastic), caz in care reduceti cantitatea de smantana la jumatate. Puteti folosi ricotta daca nu aveti cum sa procurati branza de vaci.  Daca folositi branza de vaci cu smantana  (tipul Fagaras) nu mai puneti absolut deloc smantana – eu nu sunt fan acest tip de branza pentru reteta de clatite cu branza de vaci si marar la cuptor.

Iata cat de bine arata in sectiune aceste clatite cu branza de vaci si marar la cuptor, cu compozitie cremoasa, bine legata, care nu curge.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de clatite cu branza de vaci si marar la cuptor – clatite aperitiv gratinate:

INGREDIENTE:

(pentru 4 portii)

8 clatite

Pentru umplutura:

450 g branza de vaci

50 g smantana grasa

1 legatura marar verde

1 cepe verzi

1 ou mic

sare

piper proaspat macinat

Pentru gratinare:

200 ml smantana pentru gatit

80 g smantana grasa

2 oua

sare

piper proaspat macinat

optional – 50 g cascaval ras – se pune spre final

20 g unt pentru tapetare vas

 

Pentru servire:

smantana grasa

 

PREPARARE:

Avand in vedere ca aveam deja clatitele facute, am pregatit umplutura. Am cantarit bolul in care urma sa pun ingredientele inainte de a trece la treaba, pentru ca apoi sa pot imparti cantitatea in mod egal in clatitele mele.

Am amestecat intr-un bol branza de vaci cu un ou, sare, piper, mararul tocat si un ou. Am adaugat si ceapa verde tocata rondele. Puteti adauga si ceapa rosie, dar pe aceasta eu as cali-o in prealabil 1 minut.

Am cantarit cantitatea de umplutura (scazand greutatea bolului) si mi-a fost usor sa impart umplutura in toate clatitele.

Am pus in centru crema de branza de vaci cu marar, apoi am strans marginile spre interior pliindu-le. Marginile le-am impins in interior.

Am pus clatitele intr-un vas termorezistent uns cu unt. Am ales un vas in care acestea sa stea putin inghesuite, ceea ce le va face mai inalte si mai estetice.

Am amestecat intr-un bol ouale cu cele doua tipuri de smantana, sare si piper si am turnat peste clatite.

Am copt clatitele cu branza de vaci si marar in cuptorul preincalzit la 180° pana cand compozitia a devenit ferma si usor aramie.

Cand sunt aproape gata de a fi scoase din cuptor am presarat cascavalul ras peste mijlocul celor doua randuri de clatite umplute cu branza de vaci si marar. Le-am lasat pana cand s-a topit cascavalul complet.

Le-am mancat fierbinti, imediat cum le-am scos din cuptor.

Sunt atat de bune aceste clatite cu branza de vaci si marar la cuptor, incat o sa tot repetati reteta de fiecare data cand veti avea un teanc mai mare de clatite. Sau veti face unele special pentru a le pregati astfel!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Va las aici o reteta in care am folosit branza de vaci cremoasa.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *