Clatite cu branza de vaci si marar la cuptor
Clatite cu branza de vaci si marar la cuptor
Aceste clatite cu branza de vaci si marar la cuptor sunt un deliciu sarat care vor incanta papilele gustative ale intregii familii.
Cu aceasta reteta simpla si usoara veti obtine clatite aurii, pline de arome, perfecte pentru a fi servite la orice masa.
Am ales ca modalitate de impachetare a clatitelor cu branza de vaci si marar sa fie in forma de floare, dar le puteti rula, stangand capetele, astfel incat umplutura sa nu iasa.
Mai puteti alege sa le strangeti in partea de sus cu un fir de ceapa verde sau chives.
Noi mancam adesea la cina sau pe post de gustare clatite aperitiv.
Acestea completeaza colectia retetelor de clatite aperitiv, pe care o puteti vedea daca apasati aici.
Veti gasi o colectie de clatite sarate cu diverse sosuri si umpluturi (spanac, ciuperci, carne tocata, branzeturi), dar si un tort sarat de clatite.
Mai am pe blog o reteta de clatite cu branza de vaci si marar la cuptor, pe care am numit-o budinca de clatite. O puteti citi daca apasati aici.
Mama mea este responsabila cu clatitele la noi in casa.
Eu nu am rabdare sa stau sa fac un teanc de 30-40 clatite, asa cum face ea.
Stie ca o parte din ele le transformam in retete sarate, pentru gustari sau cina. Pofta noastra de clatite este molipsitoare, asa ca la un moment dat era suficient sa spun ca mama ne face clatite in week-end ca prietenii isi faceau drum pe la noi.
Imi este dor de vremurile acelea si de prietenii mei si sper ca perioada aceasta de distantare si teama va trece si ne vom intoarce la vietile noastre.
Ingredientele si modul de prepare al clatitelor dupa reteta mamei mele le puteti citi daca apasati aici.
Sfaturi si trucuri pentru clatite cu branza de vaci si marar perfecte:
- Branza de calitate: se foloseste branza de vaci de calitate pentru o umplutura gustoasa
- marar proaspat: acesta confera aroma intensa si proaspata, dar poti folosi si marar uscat
- Coacere uniforma: Clatitele se modeleaza la fel pentru a se coace uniform
Eu cumpar adesea o branza de vaci cu textura uscata, care arata ca niste bulgarasi. O gasiti in punga de plastic cu verde (Oke sau Campina).
Puteti folosi si branza de vaci cremoasa (cele din cutii de plastic), caz in care reduceti cantitatea de smantana la jumatate.
Puteti folosi ricotta daca nu aveti cum sa procurati branza de vaci.
Daca folositi branza de vaci cu smantana (tipul Fagaras) nu mai puneti absolut deloc smantana – eu nu sunt fan acest tip de branza pentru aceasta reteta.
Iata cat de bine arata in sectiune aceste clatite cu branza de vaci si marar la cuptor, cu compozitie cremoasa, bine legata, care nu curge.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta explicata pas cu pas:
Ingrediente clatite cu branza de vaci si marar la cuptor:
(pentru 4 portii)
8 clatite
Pentru umplutura:
450 g branza de vaci
50 g smantana grasa
1 legatura marar verde
1 cepe verzi
1 ou mic
sare
piper proaspat macinat
Pentru gratinare:
200 ml smantana pentru gatit
80 g smantana grasa
2 oua
sare
piper proaspat macinat
optional – 50 g cascaval ras – se pune spre final
20 g unt pentru tapetare vas
Pentru servire:
smantana grasa
Mod de preparare:
Avand in vedere ca aveam deja clatitele facute, am pregatit umplutura.
Am cantarit bolul in care urma sa pun ingredientele inainte de a trece la treaba, pentru ca apoi sa pot imparti cantitatea in mod egal in clatitele mele.
Am amestecat intr-un bol branza de vaci cu un ou, sare, piper, mararul tocat si un ou. Am adaugat si ceapa verde tocata rondele.
Puteti adauga si ceapa rosie, dar pe aceasta eu as cali-o in prealabil 1 minut.
Am cantarit cantitatea de umplutura (scazand greutatea bolului) si mi-a fost usor sa impart umplutura in toate clatitele.
Am pus in centru crema de branza de vaci cu marar, apoi am strans marginile spre interior pliindu-le. Marginile le-am impins in interior.
Am pus clatitele intr-un vas termorezistent uns cu unt. Am ales un vas in care acestea sa stea putin inghesuite, ceea ce le va face mai inalte si mai estetice.
Am amestecat intr-un bol ouale cu cele doua tipuri de smantana, sare si piper si am turnat peste clatite.
Am copt clatitele cu branza de vaci si marar in cuptorul preincalzit la 180° pana cand compozitia a devenit ferma si usor aramie.
Cand sunt aproape gata de a fi scoase din cuptor am presarat cascavalul ras peste mijlocul celor doua randuri de clatite umplute cu branza de vaci si marar.
Le-am lasat pana cand s-a topit cascavalul complet.
Le-am mancat fierbinti, imediat cum le-am scos din cuptor.
Sunt atat de bune aceste clatite cu branza de vaci si marar la cuptor, incat o sa tot repetati reteta de fiecare data cand veti avea un teanc mai mare de clatite. Sau veti face unele special pentru a le pregati astfel!
Aceste clatite cu branza de vaci si marar la cuptor sunt un deliciu sarat care va incanta papilele gustative ale intregii familii. Incerca reteta si bucura-te de un preparat delicios!
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.