Savori romanesti – meniu de sarbatori by Kotanyi si Diva in Bucatarie
Savori romanesti – meniu de sarbatori by kotanyi si diva in bucatarie. Dintre toate sarbatorile Craciunul este parca cel mai iubit si mai asteptat, reprezentand o adevarata renastere sufleteasca.
Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, iar romanii incep deja sa is faca planuri legate cadouri sau de modul de ornare a casei, dar si de meniul pe care il vor pregati pentru cei dragi.
Dintre toate sarbatorile Craciunul este parca cel mai iubit si mai asteptat, reprezentand o adevarata renastere sufleteasca.
Aproape toate gospodinele respecta traditiile si pregatesc bucate tradionale: toba, lebar, caltabosi, carnati, kaizer. Nu lipsesc de pe masa de Craciun sarmalutele si friptura, iar pentru desert cozonacii dolofani pot fi preferatii adultilor, dar cu siguranta toata familia se va bucura de niste cornulete umplute cu rahat sau o prajitura pufoasa cu gust de turta dulce.
Din pacate anul acesta sarbatorile nu vor mai fi la fel, iar acest Craciun nu va semana cu cel din anii trecuti, cand casa era plina de prieteni si familie, iar pe langa acestia mai treceau pragul casei si colindatorii sau vecinii.
Emotia sarbatorilor de iarna ne face mai calzi si mai darnici. Chiar daca anul acesta nu putem sa ne intalnim cu toti cei pe care ii iubim, putem fi impreuna prin ganduri sau fapte.
Daca ne gandim la cei singuri, in mod special la oamenii in varsta, la cei fara familii, ce sunt cei mai expusi in fata virusului, putem sa le asiguram sarbatori mai linistite prin gesturi mici, din suflet.
Kotanyi Romania s-a implicat intr-un proiect frumos, aducand speranta si bucurie pentru acesti oameni.
Ma bucur ca pot sprijini acest efort prin realizarea unui meniu special cu preparate pe care le gasiti deja postate pe Diva In Bucatarie, iar cei de la Hanu' lui Manuc va transforma acest meniu intr-o masa savuroasa.
Vor fi mancaruri alese cu grija si preparate cu dragoste si pricepere deosebita de bucatari daruiti cu talent.
Tot ceea ce vom face atat noi, dar si voi, va fi pentru o cauza nobila, pentru a aduce bucurie unor oamnei care merita alinare, in mod special in aceste vremuri pe care le traim si pe care ei le resimt mai acut decat noi.
Pentru fiecare meniu comandat in perioada 7-21 decembrie o parte din bani vor fi livrati catre Asociația Zi de Bine, ce va avea grija sa le asigure sarbatori mai frumoase oamenilor in varsta.
Actiunea va fi sprijinita si de Tazz by Emag, care va livra gratuit comenzile. Fara ajutorul lor nu am fi putut sau ar fi fost mult mai greu ssa reusim in ceea ce ne-am propus.
Este o mare bucurie si o mica victorie personala sa pot contribui la aceasta initiativa.
De aceea tin sa le multumesc celor de la Kotanyi Romania pentru ca mi-au oferit ocazia de a face o fapta buna, dar si celor de la Hanu'lui Manuc si Tazz by Emag pentru implicare.
Impreuna putem aduce o raza de soare in sufletul oamenilor, putem fi eroi ai unor povesti ce nu vor fi spuse. Putem face ca bunatatea noastra sa nu fie o virtute, ci un mod de viata.
Sper sa mai avem ocazia de a lucra impreuna in astfel de proiecte, pentru a aduce bucurie in suflete si zambete pe chipurile cator mai multor oameni.
Meniul propus de mine are Savori Romanesti preferate de romani:
- Oua umplute a la Russe
- Sarmalute Moldovenesti cu mamaliga
- Cornulete cu rahat
Chiar daca retetele traditionale difera de la o zona la alta a tarii, preparatele tradionale sunt cam aceleasi.
Pregatirea lor se face cu cateva zile inainte de Craciun, iar gospodinele depun eforturi pentru ca masa sa fie imbelsugata, probabil cea mai bogata de peste an. Cei care au ocazia sa taie porcul pregatesc din timp retetele tradionale, dar pe langa acestea pe masa de Craciun se mai pot pune si alte preparate:
- Salata Boeuf
- Oua umplute
- Piftie (racitura) de porc sau curcan
- Friptura de porc
- sarmalute
- Ciorba de porc, ciorba de perisoare sau ciorba de potroace
- Prajituri de casa
In meniul meu se a gasi un aperitiv rece pe placul tuturor – oua umplute. Am ales salata a la Russe pentru a umple ouale, aceasta fiind varianta light pentru salata boeuf (fara carne de vita).
Sarmalutele modovenesti cu mamaliga vor fi probabil vedetele meniului. Le-am pregatit anul trecut, iar reteta o puteti citi aici.
Cornuletele cu rahat pe cat sunt de mici, pe atat de apreciate sunt. Crocante la exterior si moi la interior, acestea sunt atat de bune incat simti ca aproape se topesc in gura.
Daca vreti sa pregatiti si voi pentru Craciun retetele ce vor alcatui meniul Savori Romanesti by Kotanyi si Diva in Bucatarie va las mai jos lista de ingrediente.
Meniu saptamana 1
- Oua umplute cu salata a la Russe
16 oua
2 cartofi medii fierti in coaja
1 morcov mare
3 linguri mazare
½ telina mica
1 gogosar mare murat
2 castraveti mici-medii murati
220 g maioneza
Sare
Piper Kotanyi
Boia dulce Kotanyi – pentru decor
Patrunjel verde – pentru decor
Se fierb legumele in apa cu sare, apoi se lasa sa se raceasca si se toaca in cuburi foarte mici. Mazarea fiind congelata se fierbe doar 3 minute. Se pun toate legumele fierte si tocate intr-un bol incapator. Cat timp se gatesc legumele se fierb si ouala pana au consistenta tare. Se curata ouale fierte, se taie in jumatate pe lungime si se scot galbenusurile fierte. Se pot toca si acestea si se adauga in bolul cu legume tocate, se asezoneaza cu sare si piper, se adauga 150 g maioneza si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Se vor umple jumatatile de oua cu salata obtinuta si se decoreaza cu maioneaza pastrata, boia dulce si o frunza de patrunjel verde.
- Saramalute Moldovenesti
INGREDIENTE:
(50-60 sarmale cu lungimea de 4.5 cm si diametrul de 1.5 cm)
500 g carne de porc
200 g carne de vita
70 g orez
1 kg varza murata
300 g afumatura
1 lingurita putin varfuita de sare
1 linhurita rasa piper
1 lingurita rasa marar uscat Kotanyi
1/2 lingurita amestec sarmale Kotanyi
1 lingurita rasa cimbru Kotanyi
50 ml apa foarte rece
150 ml vin alb
250 ml suc gros de rosii
cateva crengute cimbru
1 lingurita boabe de piper
PREPARARE:
Cu o ora inainte de a pregati sarmalele se pune varza murata in apa (daca este foarte sarata). Se pune ceapa tocata marunt la calit, apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. In acest timp se toaca carnea. Peste aceasta se pune orezul si ceapa calita.
Se adauga mararul uscat, condimentul pentru sarmale si cimbrul uscat. Se adauga si restul condimentelor (sare, piper) si se toarna foarte putina apa foarte rece peste carne. Se amesteca carnea cu mainile foarte bine pentru a se omogeniza compozitia. Se impacheteaza sarmalele in frunza de varza acra.
Se taie nervurile tari, apoi fiecare frunza se taie in asa fel incat sa se obtina dimensiuni relativ egale. Se aleg foile subtiri pentru sarmale atat de delicate si micute.
Se pune o lingurita usor varfuita de carne pe frunza, se ruleaza frunza si se imping capetele in interior. Vor iesi sarmalute foarte mici de 4 sau 4.5 cm si diametrul de maxim 1.5 cm. Nu se strange foarte tare foaia de varza peste carne, astfel incat orezul sa se umfle si sa nu strice aspectul final al sarmalelor.
Se pune varza tocata pe fundul oalei de fonta, Se aranjeaza sarmalele circular, punand printre ele bucatele de afumatura. Se toarna vinul, apoi se pune apa pana la nivelul verzei. Se presara boabe de piper, cateva crengute de cimbru (puteti pune 1 linguritande cimbru uscat Kotanyi) si sucul de rosii. Se lasa sa fiarba cu capac timp de 30 minute din momentul in care au dat in clocot, la foc mediu, apoi se muta in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 2 ore.
Cornulete fragede cu untura si smantana
INGREDIENTE:
(pentru 32-36 buc)
120 g untura porc – rece, din frigider
120 g smantana
250 g faina + 120 g faina pentru masa de lucru
1 varf cutit sare
1 lingurita pasta de vanilie sau 1/2 lingurita esenta naturala vanilie
120 g zahar pudra pentru tapetare
PREPARARE:
Se topeste untura, apoi se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Se adauga smantana si pasta de vanilie si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Se incorporeaza faina amestecata cu un varf cutit de sare. In momentul in care aluatul s-a omogenizat se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider pentru 45-60 minute.
Daca sta prea mult se intareste foarte tare si se intinde greu. In cazul in care il veti lasa peste noapte in frigider il veti tine minim 30 minute la temperatura camerei pentru a-l putea intinde usor.
Se imparte aluatul in 4 bucati, se intind in forma de cerc cu diametrul de 18-20 cm. Se taie rahatul in bucatele dreptungiulare cu marime potrivita pentru a putea fi acoperite de aluat, iar marginile sa poate fi lipite si indoite usor. Se pun cornuletele in tava de copt tapetata cu hartie de copt. Cornuletele nu se umfla in timpul coacerii. Se coc la 180°C timp de 15-20 minute – in functie de cuptor, cat sa fie usor aramii pe fund, si albe sus.
Meniu saptamana 2:
Platoul lui Manuc: Crochete de cașcaval, chifteluţe de miel, brânză de burduf rumenită, acompaniate de legume la jar
Friptura brasoveana
2 persoane
400 g muschiulet de porc
100 g slanina afumata
4 cartofi mari
1 ceapa medie
Piper Kotanyi
sare
Boia dulce Kotanyi
Maghiran uscat Kotanyi
4 catei usturoi
200 ml supa carne
70ml ulei
30 g untura
Se fierb cartofii in coaja in apa cu sare, apoi se curata si se taie cuburi sau felii. In acest timp se pregateste carnea. Se incing 30 ml ulei cu untura, se caleste ceapa taiata julienne, apoi se adauga slanina taiata cuburi. Cand toate sunt calite se adauga 2 catei usturoi tocati si muschiuletul taiat in cuburi. Se presara sare, piper, maghiran, se toarna 200 ml supa si se pune capacul. Se prajesc separat cartofii. Cand carnea s-a inmuiat se scoate capacul, se lasa sa se rumeneasca putin, apoi se adauga cartofii, se presara boia dulce si se gatesc impureuna 1-2 minute.
Prajitura turta dulce – prajitura cu miere de albine
Tava 23*28cm
2 oua
150 g zahar
100 ml ulei
100 g miere de albine
150 g miez nuca
1 cana lapte-250 ml
1 lingura coaja rasa de portocale
1 lingurita cuisoare – macinate
1 lingurita bicarbonat
250 g faina
1 lingurita praf scortisoara
Se mixeaza ouale cu zaharul pana devin o spuma. Se adauga ulei, apoi mierea de albine si miezul de nuca. Se toarne laptele cate putin, amestecand continuu, apoi se adauga bicarbonatul si mirodeniile: coaja de portocale, cuisoarele, scortisoara si amestecam pana se omogenizeaza compozitia. La sfarsit se incorporeaza faina. Se toarna aluatul in tava si se coace pana trece testul cu scoabitoarea la 180°C (30-40 min)
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.