Tort buturuga cu crema cappuccino – Buche de Noel cu cafea si frisca – reteta de tort special pentru Craciun. Este delicios, aromat, cu o crema simpla si fina si se face rapid si usor.
Acest desert frantuzesc este asociat cu sarbatorile de iarna si cred ca toate gospodinele care isi doresc sa pregateasca un tort sau o prajitura delicioasa vor fi incantate de faptul ca reteta nu necesita mult timp sau efort.
In plus, este spornic si nu este costisitor. Reteta poate fi modificata, astfel ca tortul „buturuga de Craciun” poate avea cremele realizate dupa gustul vostru.
Una din cele mai iubite creme pentru torturi si prajituri este cea cu mascarpone si cafea, iar eu m-am gandit ca o cafea cappuccino cu spuma de lapte nu este tare, iar o cantitate mica aduce aroma de cafea si poate fi gustata si de copii. Am pastrat ideea straturilor de cafea si spuma de lapte asa ca felia tortului are culorile unui cappuccino.
Sa spun ce o sa va cucereasca? Crema de mascaporpone cu cafea, unde din cele mai indragite si mai folosite creme pentru prajituri si torturi pentru ca se face rapid si usor, fara fierbere.
Tortul „buturuga de Craciun” este o rulada simpla, decorata cu mai multa crema decat ruladele obisnuite. Sunt trasate linii pentru a imita scoarta copacilor.
Acesta se decoreaza in asa fel incat sa se pastreze ideea de iarna si sarbatori.
Daca vreti sa vedeti cum am pregatit acest tort in varianta cu ciocolata apasati aici.
Exista mai multe variante legate de istoria acestui desert. Una dintre acestea plaseaza aparitia tortului in anul 1870 cand cofetarii francezi au vrut sa realizeze un desert inspirat de arderea bustenilor din soba, in Ajunul Craciunului.
O alta varianta povesteste cum Napoleon Bonaparte a interzis aprinderea focului in sobe pentru a evita raspnadirea bolilor, iar francezii au inventat acest desert ca modalitate a familiei de a petrece timpul in jurul sobei, acesta amintindu-le de bustenii arsi in soba.
Indiferent de istoria si originea desertlui, acesta a ajuns sa fie pregatit si la noi in tara, in mod special dupa 1990, cand accesul la internet a usurat modul de cautare al unor retete. Este unul din cele mai pregatite torturi de Craciun.
Eu am ales sa modific reteta clasica cu crema de ciocolata si am pregatit o crema cu cappuccino.
Imi palce sa folosesc cafeaua in deserturi, asa cum observati daca cititi colectia de retete pregatite de-a lungul timpului – apasati aici ca sa descoperiti retetele de prajituri cu cafea.
Cappuccino este cafeaua cu spuma de lapte cu prezentare frumoasa pe care il pregatesc cu ajutorul espressorului Prima Latte II Breville.
Imi place acest aparat pentru ca poate pregati mai multe tipuri de cafele: espresso, cappuccino sau caffe latte, in marime mica sau mare.
Printr-o simpla apasare a butonului iti poti pregati cafea preferata. Si poti face chiar doua cafele in acelasi timp, daca vreti sa iti tina cineva companie. Nu multe aparate se pot adapta la inaltimea cestilor voastre, dar Prima Latte II Breville are un sistem de reglare a inaltimii.
Iti poti pregati spuma de lapte exact asa cum iti place, regland gradul de spumare de la foarte putina pana la muuulta spuma.
Rezervorul de lapte este detasabil, asa ca il poti pune in frigider pentru ca laptele sa ramana proaspat.
Iata doar cateva din motivele pentru care va invit sa puneti in sacul mosului acest espressor. Il puteti cumpara la un pret redus daca apasati aici si in plus, puteti beneficia de o extra reducere folosind codul DIVA 5 pana pe 31 decembrie 2020.
Daca cumparati orice produs Breville in perioada 10-31 decembrie 2020 folosind acest cod veti avea inca o reducere de pret, fata de cele afisate pe site, folosind codul de reducere codul DIVA 5.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru tort buturuga cu crema cappuccino:
INGREDIENTE:
Pentru blat:
6 oua
150 g zahar
130 g faina
20 g pudra neagra de cacao
1 lingurita coaja rasa de portocale
Pentru crema:
700 g mascarpone
100 g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
300 ml smantana pentru frisca
70 ml cappuccino
1/2 lingurita esenta portocale
1/2 lingurita rom
Pentru decor:
100 g ciocolata neagra
2 lingurite pudra neagra de cacao
frunze de rozmarin
coacaze rosii
PREPARARE:
In primul rand mi-am pregatit un cappuccino mic si l-am lasat sa se raceasca.
Am separat albusurile de galbenusuri. Am mixat albusurile cu un varf cutit de sare, pana au devenit o spuma alba, apoi am adaugat treptat zaharul si am mixat pana cand totul a devenit o spuma tare. Am incorporat galbenusurile si am amestecat usor, de jos in sus.
Intr-un bol am cernut faina si pudra de cacao si le-am amestecat. Am adaugat faina cu cacao in compozitia de oua si am amestecat usor, de jos in sus pana s-a omogenizat.
Pentru aroma am pus si 1 lingurita coaja rasa de portocale. Am turnat aluatul in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt si am copt blatul timp de 12 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Am scos blatul din cuptor si l-am rasturnat pe un prosop textil de bucatarie usor umezit. Am indepartat hartia de copt, apoi am rulat blatul cu prosopul umed si l-am lasat sa se raceasca complet.
Cat timp s-a copt blatul am pregatit crema. Pentru a pregati crema am mixat mascarpone cu zaharul pudra si zaharul vanilat, apoi am adaugat treptat smantana pentru frisca. Am turnat cappuccino rece si am mixat pana s-a omogenizat. Am pus crema la frigider.
Dupa ce s-a racit am desfacut blatul si l-am uns cu o parte din crema (ceva mai putin de jumatate), apoi l-am rulat strangandu-l bine, ca sa se lipeasca crema de blat. Am infasurat rulada cu hartie de copt si am pus-o in frigider pentru 4 ore. Cu putin timp inainte sa o scot din frigider am topit o ciocolata neagra la bain-marie, am lasat-o sa se raceasca putin, apoi am pus-o peste restul de crema. Am adaugat pudra de cacao neagra, esenta de rom si am mixat pana s-a omogenizat compozitia. Am imbracat rulada cu crema, apoi am taiat din rulada o bucata de aproximativ 10 cm.
Bucata de 10 cm am tait-o oblic, in asa fel incat sa am doua bucati de rulada de dimensiuni diferite. Pe acestea le-am lipit de rulada obtinand o „buturuga” sau „trunchi de copac”.
Am trasat cu o furculita dungi si am decorat cu cateva frunze de rozmarin si coacaze rosii.
Tortul „buturuga de Craciun” trebuie sa stea la frigider minim 4-6 ore inainte sa fie taiat, dar daca il lasati peste noapte va fi si mai bun.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Comentarii