fbpx

RETETE RECENTE

COZONAC PUFOS CU SMANTANA UMPLUT CU NUCA SI RAHAT

December 9, 2020 | CATEGORIA

Cozonac pufos cu smantana si umplutura de nuca si rahat – reteta simpla, usoara, fara tehnici speciale de pregatire pentru a obtine un cozonac dolofan, pufos, care se desface in pale, foarte gustos, aromat si parfumat.

Aluatul acestui cozonac este foarte pufos ramane proaspat pana la 5 zile.

Pregatirea aluatului de cozonac pufos cu smantana a fost cea mai rapida si mai usoara din cate aluaturi de cozonac am pregatit in viata mea (va garantez ca am trecut de 150 doar in ultimii 5 ani, caci o mare parte au fost cadouri dulci pentru prieteni). Acest lucru s-a intamplat pentru ca am primit de curand un robot de bucatarie Bosch MUM serie 2. Compact, puternic, cu un design modern, acesta va deveni cel mai bun prieten in bucatarie pentru oricine vrea sa incerce retete noi. Cu ajutorul lui retetele ce par dificil de realizat se vor transforma in cele mai spectaculoase preparate.

Cel mai bun exemplu pe care l-am putut gasi, acum in preajma sarbatorilor, este un cozonac. Framantarea aluatului ii sperie pe multi. Incepand cu tehnica, continuand cu timpul (aveti nevoie de 30 minute) si terminad cu efortul fizic, pregatirea aluatului cu ajutorul Bosch Mum 2 devine o joaca de copil, caci toata operatiunea o face el si este gata in maxim 10 minute. Iar la final, voi veti primi laudele pentru cel mai bun cozonac.

Daca prindeti curaj puteti incerca si alte retete. Am o colectie maricica. O puteti citi daca apasati aici.

Inainte sa va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru acest cozonac pufos cu smantana va las cateva sfaturi utile:

  • 1. toate ingredientele trebuie sa stea la temperatura camerei minim 2 ore – daca aveti de gand sa pregatiti cozonacul la prima ora lasati peste noapte ingredientele in bucatarie, inclusiv untul.
  • 2. sarea pusa in aluat nu trebuie sa intalneasca in mod direct drojdia
  • 3. laptele trebuie sa fie usor caldut – nu fierbinte!
  • 4. nu puneti foarte mult zahar in aluat – impiedica cresterea acestuia. In plus, umplutura este suficient de dulce.
  • 5. nu exagerati cu cantitatea de drojdie folosita – veti obtine gust si miros neplacut
  • 6. in functie de puterea cuptorului din dotare, dar si de materialul din care sunt realizate formele in care coaceti cozonacii (aluminiu, otel teflonat, ceramica, silicon, yena), timpii de coacere pot fi diferiti
  • 7. aluatul poate creste peste noapte in frigider sau in  loc cald timp de 60 minute.

 

Am citit cateva aberatii legate de gustul drojdiei tinute in frigider peste noapte, dar va rog sa nu le luati in seama, cred ca persoanele respective nu au facut retetele corecte. Dovada este  cozonacul insiropat (reteta este aici), facut dupa o reteta documentata, din bucataria frantuzeasca. Si, asa cum stiti probabil, nimic nu se compara cu gustul produselor de patiserie frantuzesti.

 

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru cozonac pufos cu smantana:

INGREDIENTE:

Pentru 1 cozonac – tava 11*30 cm

Pentru aluat;

600 g faina

1/2 lingurita sare

30 g drojdie proaspata sau 8 g drojdie uscata

150 g zahar

180 ml lapte

120 g smantana acra 24% grasime

4 galbenusuri de la oua mici-medii

90 g unt la temperatura camerei

70 ml ulei

1 lingurita pudra coaja rasa de portocale sai 1 lingura coaja rasa de portocala bio

1 lingurita pasta de vanilie sau semintele dintr-o pastaie vanilie sau 1 lingurita esenta naturala vanilie

1/2 lingurita esenta rom

Pentru umplutura:

2 albusuri de la oua mici-medii

1 varf cutit de sare

100 g zahar tos

100 g rahat taiat cuburi mici

20 g pudra neagra de cacao

 

PREPARARE:

Asa cum va povesteam in introducere pregatirea aluatului a durat mai putin decat pregatirea si cantarirea ingredientelor.

Iata cat de multe accesorii are robotul Bosch Mum 2: tel pentru amestecare, tel pentru creme si carlig de framantare, acesoriu pentru razuit cu 3 discuri, blender, masina de tocat carne, capac transparent cu orificiu pentru umplere.

Am cernut faina, apoi am cantarit restul ingredientelor. Le-am lasat la temperatura camerei o ora. Dupa o ora am cernut iar faina si am pus-o in bolul robotului. am daugat sare si am amestecat, astfel incat cand ajunge drojdia in bol sa nu fie in contact cu sarea.

Am pus drojdia intr-un castron inalt, am adaugat o lingurita zahar si una varfuita de faina, apoi 50 ml lapte si am amestecat pana cand acestea s-au dizolvat. Le-am lasat sa dospeasca 10 minute, timp in care drojdia si-a triplat volumul. In aceste 10 minute am separat ouale, apoi am incalzit usor restul de lapte si am dizolvat zaharul in acesta.

Am adaugat in laptele usor caldut pasta de vanilie, pudra de coaja de portocale, esenta de rom si uleiul. Am batut galbenurile si le-am pus peste laptele indulcit si aromat. Am pus drojdia peste faina, apoi smantana.

Am adaugat uleiul, laptele cu oua si ulei si am pornit robotul.

L-am lasat sa amestece aluatul la inceput pe treapta a 2-a, apoi pe a 3-a pana cand compozitia a devenit omogena (se intampla intr-un timp foarte scurt). In acest moment am adaugat treptat cate un cub de unt. Cand am terminat de incorporat untul l-am mai lasat 1-2 minute pe viteza maxima – treapta a 4-a, ca sa fiu sigura ca se dezvolta retetaua de gluten, apoi aluatul a fost gata.

Simplu, rapid si fara efort. Nu are nevoie de framantari ulterioare.

Am mutat aluatul in alt castron, uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat sa dospeasca peste noapte in frigider. Daca va grabiti il puteti lasa in loc cald ( la o temepratura de minim 23°C) pentru 60 minute sau pana isi dubleaza volumul.

Am inceput dimineata folosind robotul pentru a mixa albusurile cu un varf cutit de sare, apoi cu zaharul adaugat treptat in 3 transe, pana am obtinut o spuma tare ca pentru bezea.

Le-am amestecat cu nuca macinata si pudra de cacao.

Am impartit aluatul in doua, apoi am intins fiecare bucata in asa fel incat pe lunguime sa depaseasca cu aproximativ 5 cm lungimea tavii. Prin impletire sulul de aluat cu umplutura va avea o lungime mai mica decat tava.

Am uns fiecare bucata de aluat cu crema de nuci, am presarat rahatul si am rulat. Am grija sa las o margine de aluat neacoperita, iar marginile le pliez spre interior, peste umplutura pentru ca aceasta sa nu curga.

Am copt cozonacul timp de 60 minute in cuptorul preincazlit la 180°C. In functie de cuptorul vostru este posibil sa se coaca in 50 minute, dar la fel de bine se poate sa aveti nevoie de 70 minute. Aveti grija sa fie bine copt! Daca aveti nevoie de timp mai mare de coacere, puteti acoperi cozonacul cu o foaie de copt sau o folie de staniol, astfel incat sa nu se rumeneasca prea tare.

Cu 5 minute inainte sa scot cozonacul din cuptor l-am uns cu galbenus si am presarat zahar granulat. Recunosc ca nu imi place sa vad pe cozonac seminte de susan, iar seminte de mac as pune doar daca le-as folosi si pe post de umplutura.

Cozonacul a iesit foarte pufos. Nu am apucat sa fac cate poze mi-as fi dorit, pentru ca felia pozata initial a disparut. Cineva o mancase cat am schimbat bateria la aparatul foto. Dar, tot raul spre bine, caci urmatoarele poze din postare au aratat umplutura bogata si frumoasa a cozonacului.

 

Sper ca va place reteta si o veti incerca si voi.

CONCURS!

In perioada 10-16.12.2020 puteti castiga si voi robotul Bosch MUM serie 2 in valoare de 1300 lei, daca participati la concursul organizat pe pagina de INSTAGRAM: diva_in_bucatarie. Apasati aici daca vreti sa participati!

Acesta are 4 trepte de putere, un bol de 3.8l din otel inoxidabil si vine la pachet cu un blender, masina de tocat, grinder, 3 lame tip razatoare si 3 carlige de patiserie pentru creme si aluaturi. Cu Bosch MUM Serie 2 poti fi chef la tine in bucatarie!

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *