Piure de post din cartofi dulci
Piure de post din cartofi dulci. Este o reteta recomandata si copiilor mici (fara sare), femeilor insarcinate si persoanelor care au probleme de colon.
Piure de post din cartofi dulci – reteta simpla, rapida, foarte gustoasa si sanatoasa, pregatita cu ingrediente simple. Este cremos, fin si aerat, cu o culoare frumoasa si aroma deosebita. Este cel mai bun piure de post din cartofi dulci. Din momentul in care va pregatiti ingredientele si pana va asezati la masa aveti nevoie de maxim 30 minute.
Este o reteta recomandata si copiilor mici (fara sare), femeilor insarcinate si persoanelor care au probleme de colon.
Noua ne plac foarte mult cartofii dulci. Au gust dulce-cremos.
Sunt sanatosi si indicati in diete. Contin carbohidrati sanatosi si sunt bogati in fibre, antioxidanti, beta-caroten, acid folic, vitamine (A si C), fier, calciu si o multime de nutrienti ce ajuta la stimularea imunitatii.. In schimb nu contin zaharuri rafinate si sunt un bun ajutor pentru reglarea nivelului de zahar din sange. Sunt considerate cele mai bune legume din punct de vedere nutritional, asa ca in perioada in care renuntati la carne acestia pot fi inclusi in meniul vostru cat mai des. Sunt recomandati in lupta anticancerului, asa ca pentru a profita la maxim de calitatile acestuia cea mai buna metoda este fierberea lor. Indicele glicemic al cartofilor dulci fierti est ela jumatate fata de cel al cartofilor dulci pregatiti la cuptor sau prajiti. Dar, trebuie sa stiti ca in cazul consumului excesiv de cartofi dulci, ca si la morcovi, se pot colora nasul si pielea de pe maini datorita beta-carotenului, iar persoanele cu probleme renale sau insuficienta cardiaca trebuie sa ii consume cu moderatie pentru ca contin potasiu.
Daca v-am facut curiosi si vreti sa incercati reteta de piure de post din cartofi dulci va recomand si alte retete cu cartofi dulci pregatite de mine (apasati titlul retetei care va place si veti fi redirectionati catre aceasta):
- 1. cartofi dulci cu usturoi si cimbru la cuptor – DE POST
- 2. supa crema de cartofi dulci – DE POST
- 3. cartofi dulci si albi inabusiti cu fasole si patrunjel – DE POST
- 4. cartofi dulci cu parmezan si usturoi la cuptor
Pentru a pregati un piure de post din cartofi dulci delicios iata cateva sfaturi:
- 1. nu fierbeti cartofii excesiv
- 2. va recomand sa nu folositi doar ulei de masline pentru ca influneteza gustul. Amestecati-l cu cel de floarea soarelui
- 3. laptele folosit ar fi bine sa aiba gust neutru (soia, orez, mei), dar merge foarte bine cu lapte de cocos cu orez. Un lapte vegetal cu gust de nuci (migdale, caju) schimba foarte mult gustul.
- 4. In functie d egusturi puteti adauga verdeturi sau condimente. Puteti incerca sa adaugati fulgi de ardei iute, pudra de ghimbir sau de usturoi, cimbru proaspat sau uscat, patrunjel, salvie proaspata sau prajita
- 5. „Secretul” piureului de post din cartofi dulci este ca legumele sa fie zdrobite cu zdrobitorul special pentru pasarea cartofilor. Nu exista riscul sa ramana bucati de cartofi nepasate.
Toate retetele de post – apox. 400 – le gasiti daca apasati aici.
Daca nu tineti post puteti insoti acest piure de cartofi dulci cu branza feta sau branza de capra, carnati picanti, fripturi.
Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru piure de post din cartofi dulci:
Ingrediente piure de post din cartofi dulci:
(pentru 2-3 persoane)
700 g cartofi dulci
1 lingurita sare
30 ml ulei (20 ml ulei floarea soarelui + 10 ml ulei de masline)
60 ml lapte vegetal
optional: 1/4 lingurita pudra de usturoi
Mod de preparare piure de post din cartofi dulci:
Am curatat de coaja cartofii dulci, i-am taiat felii, apoi i-am pus la fiert in apa rece cu putina sare.
In maxim 12-13 minute din momentul in care incep sa fiarba, in functie de cat de groase taiati rondelele sau cuburile, cartofii sunt fierti.
Daca sunt intepati cu o furculita, aceasta va intra si va iesi foarte usor dintr-o felie mai groasa.
I-am scurs si i-am pasat cu zdrobitorul special pentru cartofi. Il gasiti in orice supermarket sau hypermarket.
Am adaugat sare, ulei, apoi lapte vegetal.
Am gustat si am simtit nevoia sa ii adaug un plus de aroma asa ca am adaugat si 1/4 lingurita pudra de usturoi. Puteti pune 1 catel foarte mic zdrobit prin presa.
Am amestecat foarte bine, apoi am impartit piureul in doua castroane.
L-am mancat simplu cu o salata verde, dar puteti pune alaturi legume pregatite la tigaie sau la cuptor.
Pireul de post din cartofi dulci este tare gustos, aromat si fin.
Sper ca veti incerca si voi reteta de piure de post din cartofi dulci.
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.