fbpx

RETETE RECENTE

CARTOFI DULCI CU USTUROI SI CIMBRU LA CUPTOR

March 9, 2020 | CATEGORIA

Cartofi dulci cu usturoi si cimbru la cuptorreteta simpla, gustoasa, de post / vegana.  Pot fi si o garnitura perfecta pentru orice tip de carne, daca nu tineti post. Cartofi dulci cu usturoi si cimbru la cuptor pot fi pregatiti de orice incepator in ale gatitului.

Reteta se poate face aproape cu ochii inchisi, fara sa fie nevoie de cantitati exacte.

Cartofii sunt versatili si pot fi gatiti in foarte multe feluri. Desi multe persoane ii evita pentru ca ar fi vinovati de un continut mare de calorii si amidon, ei bine cartofii dulci sunt considerati o varianta sanatoasa ce iti poate satisface pofta de carbohidrati. Acestia au mai putine calorii decat cartofii clasici, asa ca dietele nu vor fi date peste cap, ba chiar se pare ca reduc pofta de mancare si exista cateva studii care arata ca pot ajuta la reducerea celulelor de grasime. Contin vitaminele A, C, B, E fier, acid folic, magneziu, potasiu, cupru, sunt bogati in fibre. Sunt antioxidanti, o sursa buna de betacaroten, carbohidrati sanatosi, au indice glicemic mic, nu contin gluten. Pot fi folositi si pentru dulciuri.

Din ce am tot citit pe internet nu am gasit nici macar un dezavantaj al consumului de cartofi dulci. Ba chiar am vazut o multimer de recomandari pentru a fi consumati cu coaja, cu conditia ca aceasta sa fie foarte bine spalata cu partea abraziva a unui burete curat.

Cartofii dulci cu usturoi si cimbru sunt irezistibili. Imi place culoarea lor, aroma cartofilor copti scosi din cuptor, textura si gustul lor. Farfuria aceasta am facut-o doar pentru mine. Au fost pranzul meu alaturi de o salata verde cu ceapa verde, ridichi si lamaie.

Am ales sa ii feliez ca pe niste rondele se o grosime relativ subtire, ceea ce le permite o coacere rapida. Ii puteti taia in cuburi, felii, rondele groase, dar veti mari timpul de coacere.

Cartofii dulci nu au nevoie de fierbere inainte de coacere.

Noua ne plac foarte mult cartofii dulci. Daca vreti sa pregatiti si alte retete cu cartofi dulci va recomand sa incercati supa crema de cartofi dulci, cartofi dulci cu parmezan si usturoi la cuptor, cartofi dulci si albi inabusiti cu fasole si patrunjel.  Daca vreti sa pregatiti alte retete de post/ vegane, atunci apasati pe acest link. 

Colectia de retete de post cu cartofi o gasiti daca dati click aici.

Reteta de cartofi dulci cu usturoi si cimbru la cuptor este o varianta mult mai sanatoasa de cartofi prajiti decat cele clasice in baie de ulei.

Am folosit pudra de usturoi pentru ca usturoiul zdrobit se poate gati prea tare si devine amar.

Pot fi mancati simpli, cu o salata verde langa acestia, dar mama mea i-a incercat saptamana trecuta alaturi de orez si peste si a fost foarte incantata de combinatie.

Va las acum lista de ingrediente (pentru orientare) si modul de preparare pentru cartofi dulci cu usturoi si cimbru la cuptor:

INGREDIENTE:

2 cartofi dulci foarte lungi

4 linguri ulei masline

1 lingurita rasa de usturoi pudra (este praf de usturoi / usturoi deshidratat)

1 lingurita varfuita cimbru

1/4 lingurita sare fina

Piper proaspat macinat

PREPARARE:

Am pornit cuptorul la temperatura de 180°C, apoi am curatat cartofii de coaja si i-am taiat in felii relativ subtiri. Intr-un bol am amestecat uleiul cu toate condimentele pana s-a omogenizat compozitia.

Am pus feliile de cartofi in bol, am amestecat astfel incat toate feliile sa fie unse cu uleiul aromat. Am aranjat cartofii pe o tava, rasfirati, astfel incat sa se coaca toate feliile uniform, in acelasi timp.

Am copt cartofii dulci cu usturoi si cimbru timp de 20-25 minute. Asa cum am scris si mai sus, timpul de coacere depinde de grosimea feliilor si de marimea acestora.

Sa va spun cat de bine mioroasea la mine in bucatarie? Si cat de buni sunt acesti cartofi dulci cu usturoi si cimbru?

Va invit sa ii incercati si voi.

Si va las si o reteta video de post/ vegana: salata orientala de post.

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *