Mancare de pui cu gutui

28 octombrie 2020Diva in Bucatarie

Mancare de pui cu gutui. Soacra mea inca nu m-a convins sa incerc supa de visine sau supa de mere, dar la un moment dat o sa le dau si acestora o sansa.

Mancare de pui cu gutui – reteta traditionala din bucataria ardeleneasca – este gustoasa, aromata si se face foarte usor. Reteta este intalnita si in Banat, Crisana sau Maramures, in zonele apropiate de granita cu Ungaria, caci retetele cu carne si fructe sunt foarte intalnite in bucataria austro-ungara.

Recunosc ca nu sunt un mare fan al mancarurilor cu fructe, dar exista si exceptii. Aceasta este una din ele si ma bucur ca i-am dat o sansa caci este cu adevarat deosebita. Imi place gustul dulce -usor acrisor si parfumul fructelor din aceasta mancare de pui cu gutui.

Soacra mea inca nu m-a convins sa incerc supa de visine sau supa de mere, dar la un moment dat o sa le dau si acestora o sansa.

Nu este prima oara cand folosesc fructe ca acompaniament langa o friptura.

Folosesc fructe precum mere, prune sau gutui la cuptor, ce merg foarte bine cu carnea de porc. Retetele de muschiulet de porc cu sos de prune sau cotlet de porc impanat cu mere si gustui sunt extraordinar de gustoase. O reteta extraordinar de gustoasa cu fructe, pe care am pregatit-o intr-o perioada foarte des, este cea de pui dulce-acrisor cu ananas– am facut reteta si cu porc si iese la fel de buna. Daca apasati pe titlul retetelor veti fi directionati la reteta.

Mi-am spus ca daca am deja retete cu fructe si carne atat de bune, merita sa incerc si aceasta reteta de mancare de pui cu gutui. 

Retetele unguresti pe care le-am primit pentru a face mancare de pui cu gutui aveau miere de albine si putin suc de lamaie. Mi s-au parut putin prea dulci pentru gustul meu. Mi-am adus aminte ca am vazut reteta si in cartea lui Radu Anton Roman, asa ca am preferat sa ma inspir din reteta acestuia. Am schimbat rachiul cu coniac (nu imi place nici gustul nici mirosul de rachiu/palinca) si a iesit ceva tare bun. Daca nu aveti coniac  completati cantitatea cu vin si adaugati 2 picaturi de esenta vanilie. Ma gandesc ca in acest mod puteti avea la final parfumul pe care il ofera coniacul acestei retete de mancare de pui cu gutui.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru mancarea de pui cu gutui explicat pas cu pas:

INGREDIENTE:

850 g pulpe de pui (pot fi combinate pulpe, cu ciocanele sau piept de pui)

70 ml ulei

50 g unt

800 g gutui – 2-3 gutui medii spre mari

60 g zahar

40 ml vin alb

30 ml coniac (Radu Anton Roman recomanda rachiu)

30 g faina

300 g supa clara de pui (sau apa)

sare

piper

PREPARARE:

Am rumenit pulpele de pui in ulei cu unt, apoi le-am scos pe o farfurie. Am spalat bine gutuile indepartand puful de pe ele, apoi le-am feliat. Feliile trebuie sa fie mai groase (1-1.5cm), ca sa nu se rupa in timpul gatirii. Le-am pus in aceeasi tigaie si le-am calit pana s-au rumenit usor pe ambele parti. Radu Anton Roman scria ca trebuie sa prinda un fel de crusta.

Intr-o oala am pus zaharul la topit. Cand s-a caramelizat am turnat peste el vinul si coniacul si aproximativ 100 ml din supa de pui. Atentie, se toarna cu grija! Va bolborosi si va puteti arde cu lichidul care sare. Am lasat la foc pana s-a dizolvat caramelul.

Intr-un bol am dizolvat faina cu restul de supa, adaugand lichid treptat, ca sa nu faca cocoloase. Am pus in tigaia cu gutui pulpele de pui, apoi am turnat supa cu faina si lichidul cu zaharul caramelizat.

Am amestecat pentru a se omogeniza compozitia.

Am lasat pe foc pana s-a ingrosat sosul. Radu Anton Roman recomanda sa fie gatit la cuptor pana se ingroasa sosul, insa pe aragaz treaba a fost mai rapida, caci si asa eram in intarziere cu pranzul.

Am ales piure de cartofi pe post de garnitura, dar puteti manca si cu orez sau couscous.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Este o retetă pe care o gatesc cu drag.
    Rezultatul este fff .apreciat si de prieteni.
    PS:când gătesc mai accesez câte o inghititura de coniac.
    Pentru că: dacă coniacul este slab si nu-ti place să nu-l pui nici în mâncare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *