fbpx

RETETE RECENTE

CARTOFI NOI COPTI CU SOS DE IAURT CU VERDETURI

July 10, 2020 | CATEGORIA

Cartofi noi copti cu sos de iaurt si verdeturi este reteta pe care ti-o propun pentru a te bucura de o reteta simpla, gustoasa, de sezon, foarte usor si rapid de facut.

Acestia pot fi mancati pe post de garnitura langa o friptura de pui, porc sau vita, dar merg foarte bine si langa peste sau simpli, avand langa ei doar cu o salata verde sau salata cu rosii, castraveti si ardei.

Daca sunteti iubitori de cartofi prajiti sau copti, ei bine aici veti avea o reteta sanatoasa de cartofi perfecta atat pentru pranz, cat si pentru cina.

Reteta acestor cartofi noi copti cu sos de usturoi si verdeturi este probabil una din cele mai simple si mai delicioase retete de cartofi copti. Cartofii noi au coaja foarte subtire, fiind culesi inainte sa ajunga la maturitate, asa ca este posibil ca acesata sa nu fie indepartata, dar daca tineti neaparat o puteti face destul de usor cu partea abraziva a unui burete de bucatarie, dupa ce i-ati lasat 10-15 minute in apa rece. In functie de marimea cartofilor, acestia pot fi lasati intregi sau puteti sa ii taiati in jumatate sau in sferturi.

Cartofii noi au o savoare aparte in aceasta perioada, asa ca ar fi bine sa profitati de faptul ca sunt in plin sezon.

Veti avea cartofi cu coaja usor crocanta si miez moale. Sunt aromati usor cu usturoi, untul le ofera cea mai buna savoare, iar sarea de mare contribuie din plin la gustul acestora.

Sosul din iaurt grecesc cu verdeturi este unul din cele mai delicioase si mai bune sosuri. Este cremos, aromat, fresh, racoritor, plin de verdeturi, ce se potriveste perfect langa acesti cartofi copti, dar se potriveste perfect langa fripturi la gratar sau fripturi la cuptor, snitele, legume la gratar sau coapte si pare a fi cea mai buna alegere pentru cartofii noi copti.

Sosul poate fi adaptat in functie de gustul vostru. Puteti pune doar 150 g iaurt grecesc sau puteti mari cantitatea de iaurt. Puteti pune mai putina maioneza de casa, dar aceasta trebuie sa fie prezenta chiar si intr-o cantitate mica pentru a aduce textura, gust si consistenta.

Eu am pus in sos o multime de verdeturi: patrunjel, ceapa verde, marar, chives, dar puteti folosi si menta, busuioc sau oregano. Folositi verdeturile care va plac mai mult sau ce aveti la indemana. Sosul acesta este atat de bun, incat vei vrea sa il mananci si simplu, pe o felie de paine prajita.

Desi este cea mai simpla reteta de cartofi noi copti, daca sunt insostiti de sos de iaurt grecesc si verdeturi, aceasta este incredibil de gustoasa. Aceasta este dovada ca lucrurile simple pot fi cele mai bune.

De aceea ma grabesc sa va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru cei mai buni cartofi noi copti cu sos de iaurt grecesc si verdeturi.

 

INGREDIENTE:

(pentru 4 portii mari)

1.2 kg cartofi noi

40 g unt moale la temperatura camerei

20 ml ulei floarea soarelui

1/2 lingurita sare de mare

1 lingura cimbru uscat

1 lingurita pudra de usturoi

piper proaspat macinat

Pentru sos:

150 g iaurt in stil grecesc Danone

1 galbenus

1 lingurita mustar

sare

200 ml ulei

20 ml suc lamaie

2-3 catei usturoi

1 fir ceapa verde

cateva fire patrunjel verde

cateva fire de marar

cateva fire chives

PREPARARE:

Pentru inceput mi-am pregatit toate ingredientele la indemana. Am pus cartofii intr-un bol incapator si i-am acoperit cu apa rece. I-am lasat sa astepte cat timp am pregatit pregatit sosul.

Am ales ingredientele pentru sos si am inceput sa pregatesc maioneza. Am pus galbenusul cu sare si mustar intr-un castron si le-am amestecat. Am turnat foarte putin ulei si am amestecat energic.

Cand maioneza s-a  ingroasat am pus uleiul in 2-3 transe. Cand am terminat uleiul am turnat sucul de lamaie peste maioneza, iar si am continuat sa amestec pana am omogenizat compozitia.

Am tocat verdeturile si am curatat usturoiul.

Am pus intr-un castron maioneza, verdeturile, sarea, putin piper, apoi dai prin presa usturoiul si l-am pus peste restul ingredientelor in castron.

Am adaugat iaurtul si am amestecat. Am gustat pentru a verifica daca este nevoie de mai mult iaurt, suc de lamaie, sare sau piper.

Am pus sosul in frigider, apoi am spalat cartofii si am pornit cuptorul la 200°C.

Puteti lasa cartofii cu coaja sau puteti insista sa ii curatati cu un burete abraziv astfel incat aceasta sa fie indepartata.

Am taiat cartofii in functie de marime in jumatate sau in sferturi, dar daca sunt foarte mici ii las intregi.

Am pus cartofii intr-un vas, am pus peste acestia untul moale, cimbrul uscat, pudra de usturoi, sarea de mare si am presarat piper proaspat macinat.

Am turnat foarte putin ulei (20 ml), apoi am amestecat cu mainile cartofii, astfel incat toti sa fie acoperiti de unt, ulei, sare si cimbru.

I-am pus in tava mare a cuptorului si i-am aranjat astfel incat acestia sa nu fie suprapusi sau foarte lipiti.

Am lasat cartofii sa se coaca 25-30 minute, apoi i-am rotit pentru ca acestia sa se rumeneasca uniform si i-am mai lasat inca 15-20 minute.

Am verificat daca s-au copt, am scos tava si am presarat sare, apoi am impartit cartofii in farfurii.

Am pus langa acestia sosul de iaurt cu verdeturi.

Puteti imparti sosul de iaurt cu verdeturi in boluri mici, astfel incat fiecare sa poata inmuia cartofii in acesta sau poti turna sosul direct peste cartofi.

Iti doresc spor la gatit si pofta buna!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *