Ciorba ardeleneasca de spanac cu afumatura

9 mai 2020Diva in Bucatarie

Ciorba ardeleneasca de spanac cu afumatura. Ciorba ardeleneasca de spanac cu afumatura si omleta se face usor si este extrem de gustoasa. Daca va place ciorba de salata, nu are cum sa nu fie pe gustul vostru si aceasta.

Ciorba ardeleneasca de spanac cu afumatura si omleta se face usor si este extrem de gustoasa. Daca va place ciorba de salata, nu are cum sa nu fie pe gustul vostru si aceasta.

Ciorba ardeleneasca de spanac cu afumatura si omleta se face usor, cu ingrediente simple. Important este spanacul, ce trebuie sa fie proaspat.

Vedeta incontestabila a acestei ciorbe, spanacul contine proteine, vitamina C, caroten, calciu, fosfor, potasiu si fier, asa ca nu este de mirarare faptul ca este una din plantele recoamnadate de medicii nutritionisti si nu doar de acestia.

Acesta apare pe piata la inceputul primaverii, dar poate fi recoltat pana toamna tarziu, chiar pana la caderea zapezii. Este una din plantele iubite si de agricultori, caci rezista la caldurile foarte mari si la temperaturi foarte mici.

Ciorba de salata verde este una din preferatele cititorilor blogului meu. Din acest motiv am venit cu aceasta ciorba cu spanac, cu omleta cu afumatura si usturoi, dreasa cu smantana si oua, deosebit de gustoasa, satioasa si foarte usor de preparat.

Pe post de afumatura in ciorba ardeleneasca de spanac cu afumatura si omleta puteti folosi orice aveti in casa sau va place: kaizer, bacon, slanina si chiar carnat taiat in cuburi mici.

Pentru a aduce cel mai bun gust supei mele am folosit supa de legume concentrata, pregatita de mine si pastrata in congelator.

Puteti face si voi dupa reteta mea, pe care o veti putea citi daca apasati pe acest link. Daca nu aveti rabdare sa faceti stock de legume puteti folosi doar apa sau cuburi bio de supa de legume.

Pentru a acri ciorba am folosit zeama de la 1 lamaie, dar puteti sa o acriti si cu corcoduse sau otet.

Imi place sa folosesc omleta in ciorbele de primavera, asa cum le-ati vazut in ciorba de salata, dar si in ciorba de loboda rosie. Mai multe retete de ciorba de primavera pregatite de mine gasiti daca apasati pe acest link.

Daca spanacul face parte din meniul vostru destul de des, trebuie sa incercati si reteta mea de piure de spanac cu lapte si usturoi.

Puteti da o cautare pe blog si veti descoperi ca am multe retete cu spanac pe blog.

De curand am facut o ciorba foarte asemanatoare ca si gatire, cu gust asemanator cu aceasta – ciorba de spanac a la grec.

In locul benzilor de omleta aceasta are orez si nu am folosit verdeata, dar in aceasta ciorba am adaugat leustean la final. Puteti folosi patrunjel in locul acestuia.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba ardeleneasca de spanac cu afumatura si omleta.

Ingrediente ciorba ardeleneasca de spanac:

1 kg spanac proaspat

2.7 l supa legume

200 g kaizer afumat sau bacon/slanina/ carnat

4 oua mari

4 linguri ulei

1 ceapa medie tocata marunt

1 morcov mediu ras fin

1 felie telina rasa fin

3 cepe verzi

1/4 lingurita boia afumata

2 catei usturoi dati prin presa

sucul de la 1 lamiae mare

250 ml smantana pentru gatit grasa

3 galbenusuri

sare

1 lingurita boabe de piper

optional – leustean verde / patrunjel verde

Mod de preparare ciorba ardeleneasca de spanac:

Am calit kaizerul taiat cubulete intr-o lingura ulei. Am pus puale batute peste kaizer si am pregatit omleta lasand-o intreaga pentru ca mi-am propus sa o tai fasii.

Omleta poate fi pregatita intreaga daca o intoarceti cu ajutorul unei farfurii.

Am spalat spanacul, am indepartat coditele, apoi l-am oparit in apa clocotita cu sare timp pentru 2 minute.

L-am scos si l-am cufundat in apa cu gheata cateva secunde, apoi l-am tocat in fasii de marime medie.

Am incins restul de ulei intr-o alta tigaie si am calit ceapa pana cand s-a inmuiat si a devenit sticloasa.

Am adaugat morcovul, telina si ceapa verde si le-am sotat si pe acestea 2 minute. La final am adaugat boia afumata si am mai sotat cateva secunde.

Am pus legumele sotate in supa de legume (sau apa) fierbinte, am fiert in jur de 5 minute, apoi am adaugat spanacul.

Am adaugat usturoiul dat prin presa, sucul de lamaie, sare, boabe de piper si am mai fiert maxim 5 minute.

Am gustat pentru a vedea daca mai am nevoie de sare, suc lamaie sau usturoi, apoi am oprit focul.

Intr-un bol foarte adanc am amestecat smantana cu galbenusurile, apoi am pus peste acestea treptat 3-4 polonice de supa, amestecand dupa fiecare in parte.

Cand compozitia din bol a avut o temperatura ridicata am putut sa o torn in ciorba.

Si, nu in ultimul rand, am tocat cateva fire de leustean verde si le-am pus in ciorba.

Sa pui leustean in ciorba nu este „ardeleneste”, ar fi spus soacra mea cand am cunoscut-o, dar acum are o tufa mare de leustean in gradina si pune leustean in majoritatea ciorbelor.

Doamne ce bine miroase! Si ce buna este!

Servire ciorba ardeleneasca de spanac:

Este satioasa si gustoasa, asa ca trebuie sa o incercati si voi.

Este minunata calda/ fierbinte. Poti sa mai pui niste leustean sau ptarunjel verde in farfurie.

Poate fi pastrata in frigider pana la 4-5 zile.

Incalziti doar cat consumati.

Va invit sa ma urmariti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gaseiti daca apasati aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Buna draga Diva! De cand ai postat aceasta reteta ,am fost incantata si curioasa in acelasi timp. Desi sunt ardeleanca,nu am gatit sau mancat aceasta combinatie,doar ciorba de salata cu omleta. Acum,pt ca am deja spanac in gradina,o voi face negresit si chiar cat de curand! Multumesc pt reteta!

  2. Gata! Am facut ciorba de spanac cu afumatura! Este FOARTE gustoasa. Eu am pus la calitul legumelor si putina boia afumata,in asa fel incat la suprafata are o usoara tenta portocalie! Va ramane una din preferetele familiei.Maine la pranz am sa incerc sa fac o poza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *