Cum se face branza de vaci de casa?

10 martie 2020Diva in Bucatarie

Cum se face branza de vaci de casa?. Cum se face branza de vaci de casa. Branza de vaci facuta in casa este un produs lactat gustos si foarte sanatos, bogat in substante nutritive, vitamine si minerale.

Cum se face branza de vaci de casa. Branza de vaci facuta in casa este un produs lactat gustos si foarte sanatos, bogat in substante nutritive, vitamine si minerale.

Va recomand o reteta simpla si usoara de branza de vaci facuta in casa, fara calciu lactic, lamaie, otet sau conservanti. Branza de vaci obtinuta din lapte prins (lapte acru), asa cum faceau bunicile noastre, este cea mai buna.

Are mult calciu si vitamina D, vitamina B, ceea ce o transforma intr-una din cele mai bune si mai sanatoase preparate din lapte.

Calciul este un aliat bun pentru a avea oase puternice, asa ca branza de vaci este recomandata copiilor, femeilor insarcinate dar si pentru a preveni osteoporoza si cancerul de colon. Este recomandata si in curele de slabire.

Branza de vaci facuta in casa este si o sursa buna de magneziu, zinc. Acest lucru este important pentru muschi, sistemul nervos si sistemul imunitar, controleaza diabetul zaharat si se pare ca actioneaza si ca antioxidant.

Din branza de vaci puteti pregati o multime de retete, iar eu am chiar foarte multe sugestii pe blog. Cea mai cunoscuta si cea mai indragita de cei care imi urmaresc blogul este reteta de papanasi cu branza de vaci prajiti (dar gasiti si panasi muntenesti fierti), apoi retetele de pasca, saleurile, tarta cu branza de vaci si sos de afine, deserturi la pahar, mere coapte umplute cu branza de vaci si chiar o reteta de cozonac cu branza de vaci, stafide si nuca de cocos. Dati o cautare dupa „branza de vaci”si puteti alege singuri reteta pe care veti dori sa o pregatiti.

Branza de vaci se prepara prin fierberea si coagularea laptelui. Laptele de vaca proaspat, gras si bun de la tarani, nu se fierbe. Este important insa ca sursa pe care o aveti de lapte de vaca sa fie sigura.

Acum cateva saptamani sotul meu a ajuns pe la rude in zona Covasna. A venit de acolo cu 4 l de lapte proaspat de vaca si 2 l lapte de bivolita. Laptele de bivolita l-am pastrat pentru a-l bea, iar pe cel de vaca l-am pus intr-o oala mare si l-am lasat la temperatura camerei pentru a-l transforma in branza de vaci. Ambele tipuri de lapte erau grase si foarte gustoase. Cu cat este mai proaspat laptele, cu atat branza este mai buna.

Exista si metode prin care puteti pregati laptele imediat, grabind procesul cu otet sau suc de lamaie.  Acest proces il aplica italienii branzei ricotta sau mascarpone. Se mai poate grabi pregatirea branzei de vaci de casa prin adaugarea unor pastile de acid lactic .

Din 4 l lapte de vaca am obtinut aproximativ 500 g branza de vaci si 250 g smantana groasa.

Ma bucur ca am reusit sa ii fac poze chiar inainte de a se intuneca complet, pentru ca jumatate s-a consumat pana dimineata. Am facut la cina mamaliga cu branza (am adaugat langa branza de vaci de casa si telemea rasa) si smantana.

Daca vreti sa vedeti cum se face branza de vaci de casa, va las modul de preparare mai jos:

INGREDIENTE:

4 l lapte proaspat de vaca – NEFIERT!

PREPARARE:

Am lasat laptele de vaca in bucatarie, intr-o oala de inox, acoperit cu un prosop de bucatarie timp de doua zile. Chiar daca este iarna eu am in casa o temperatura de 24-25 grade, asa ca in doua zile laptele se „prinsese”. Am adunat smantana cu o spatula (lingura) si am pasatrat-o in frigider. Laptele prins l-am pus pe foc pana s-a incalzit.

Este foarte important ca laptele sa nu fiarba! Altfel branza va fi tare, uscata si nu va fi gustoasa.

Cand observati ca se ridica zerul la suprafata veti sti ca este gata. Daca aveti termomentru ar fi indicat sa il folositi. Trebuie sa aveti o temperatura intre 40 si 45 grade. In acest moment opriti focul.

Am pus branza la scurs dupa ce am turnat zerul cu branza formata intr-o strecuratoare deasa mare, acoperita cu tifon.

Am gasit pe internet o idee care mi-a placut foarte mult. Branza nu a fost strecurata imediat. A fost lasata in laptele caldut timp de 30 minute, apoi au fost adaugate verdeturi, sare si fulgi de ardei iute, apoi s-a amestecat si s-a scurs totul, urmand pasii pe care ii folosim si eu. La final obtinusera o branza de vaci sarata si aromata.

Dupa cateva ore zerul este scurs si poate fi mutata pe o farfurie sau intr-o cutie ce se inchide ermetic si poate fi pastrata in frigider pana la 7 zile.

Branza mea de vaci are textura moale si este foarte gustoasa. Are gust dulce, usor si o textura moale si catifelata.

Va invit sa incercati reteta mea de branza de vaci.

Chiar daca nu iese perfect din prima, macar aveti o branza de casa buna, proaspata, 100% naturala.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Mno.. Asta am mai făcut, deși nu varianta lunga, ci cu zeama de lămâie, deci o sa o fac și pe prezenta… Problema e ca incerc sa găsesc o metoda pt a face telemea… Pentru ca da, surpriza, cel puțin în zona asta de Franta asa ceva nu exista. Și e varaaaa, roșiile, ceapa, castraveții, toate cer telemea ! :))

  2. telemeau se fac f usor; se incalzeste laptele, la 36 grade; apoi se aduaga conservantul pt inchegare; am uitat cum se numetse; am facut mai d emullt, cand aveam 3 vaci cu cate 53 l lapte pe zi; la incaput am plans, ca fiul eu era plecat si eu nu stiam ce sa fac cu atata lapte.Cheag am pus, e mai bun cel natural; dar nua veam de unde lua atata; am cumparat de la farm veterinara.Am amestecat bine laptele, si l am lasat sa se inchege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *