Cozonac umplut cu branza, stafide si nuca de cocos
Cozonac umplut cu branza
:
Cozonac umplut cu branza, stafide si nuca de cocos, pufos si gustos
Un cozonac foarte bun, cu o umplutura super delicioasa! Cand i-am dat copilului prima felie a crezut ca este aluat simplu, cu stafide. Fara prea mare convingere a cerut un pahar de lapte langa cozonac. Surpriza a fost placuta si nu s-a oprit la o singura felie… In concluzie, trebuie sa il incercati neaparat!
Ingrediente:
Pentru aluat:
600 g faina
150 ml lapte
100 g unt topit
25 g drojdie
180 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua + 1 galbenus
1 praf sare
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la o portocala
Pentru umplutura:
450 g branza de vaci (dr. Oetker)
45 g faina
40 g pesmet
50 g nuca de cocos
50 g stafide
2 linguri lapte
1 lingurita rom
2 galbenusuri
1 lingurita esenta vanilie
Pentru tapetare:
1 galbenus
2 linguri lapte
zahar
Mod de preparare:
Pentru prepararea aluatului procedam pas cu pas ca in reteta cozonacului cu nuca:
Intr-o cana punem drojdia la dospit: punem punem putin lapte caldut (1/2 de cana), drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 minute. Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana se devin ca o crema. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la lamaie si amestecam. Turnam apoi laptele foarte cald (dar nu fierbinte) peste galbenusuri si omogenizam compozitia. Batem si albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma tare.
Punem drojdia dospita in faina amestecata cu un praf de sare si amestecam.
Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de vanilie. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit (fara sa fie fierbinte) si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini (cam 20 de minute). Presaram putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu) – l-am lasat 45 minute iar volumul a fost triplu, a iesit aproape cu totul din vas.
Cat timp creste aluatul pregatim umplutura, amestecand toate ingredientele. In functie de consistenta branzei de vaci adaugam mai mult sau mai putin gris si faina, astfel incat sa obtinem o compozitie groasa, dar care curge din lingura, nu ramane lipita de aceasta.
Intindem aluatul in forma freptunghiulara, subtire. Punem branza la mijloc si o acoperim cu aluatul. Repetam operatiunea, astfle incat sa obtinem doua bucati de aluat cu branza, stafide si nuca de cocos.
Le impletim si le punem in tava, apoi mai lasam aluatul sa creasca in jur de 15-20 minute, la loc cald (eventual langa aragaz pe care il setam la 180°C).
Dupa acest interval coacem cozonacul in jur de 55-70 minute, in functie de cuptorul fiecaruia, avand grija sa il acoperim cand incepe sa se rumeneasca.
Atat aluatul cat si umplutura au iesit in cantitate mai mare decat era nevoie pentru un cozonac, asa ca din ce a ramas am facut 5 bucati „poale in brau”.
Pofta buna!
Iata-l pregatit de Cristina Brejan. Daca o fata asa talentata in pregatirea retetelor l-a incercat si i-a placut, inseamna ca merita sa-l incercati si voi.
Va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube
Arata senzational !!! Eu cu siguranta il voi incerca !! , ador combinatia cu cocos !! 😉
OHH! ce bine se vede branza a doua zi…
Cozonac de sarbatoare, pufos, aromat si aratos!
Multumesc, Mirela!
Vai vai ce bine arata. Imi si imaginez gustul. Bravo Cristina!
🙂
Din nou ceva fenomenal de bun si foarte aratos. Esti o diva , ce mai…
Esti draguta!
Ce pufosi iti ies cozonacii!
Multumesc, Laura!
Ce pofta mi-ai facut acum de cozonac!!!
Asta vroiam!
O bunatate!!
Multumesc, Dea!
Ce minunatie de cozonac… Trebuie sa-l incerc si eu neaparat!!!
Pup
Te pup, Simona!