fbpx

RETETE RECENTE

GUGULUF PUFOS CU CAFEA

February 19, 2020 | CATEGORIA

Guguluf pufos cu cafea este un chec delicios cu unt si cafea tare, foarte pufos, aromat, cu gust intens de cafea. In plus, un guguluf are o prezentare frumoasa, festiva, ce poate inlocui retetele de cozonaci sau alte prajituri festive in perioada sarbatorilor. Este o reteta simpla si rapida, ce va cuceri orice iubitor de cafea. Sunt convinsa ca reteta aceasta poate fi pregatita si de un incepator in bucatarie, ce isi doreste un desert senzational, realizat cu ingrediente putine, ieftine, iar reteta se face in timp rapid.

Pentru a face un guguluf pufos cu cafea ai nevoie de o cafea buna si tare.

Pentru a pregati acest guguluf pufos cu cafea am folosit espressorul automat Melitta CAFFEO SOLO & Perfect Milk pe care l-am primit de curand. Am scris toate impresiile mele legate de acesta intr-un articol,  pe care il puteti citi daca apasati pe link-ul de aici.

Cand ai un aparat de cafea bun atunci cafeaua pregatita cu ajutorul acestuia poate fi vedeta deserturilor. Am o multime de retete de dulciuri cu cafea pe blog, iar acest lucru poate fi dovada clara a faptului ca nu ezit sa o aduc in retele mele de cate ori am ocazia.

Sambata am avut musafiri la pranz. M-am tot gandit ce desert pregatesc pentru a fi pe placul tuturor, dar sa fie rapid de pregatit, astfel incat eu sa am timp sa fac si aperitivele, dar si garnitura pentru friptura ce urma sa fie facuta doar inainte ca acestia sa ajunga, Mi-am adus aminte de faptul ca nu exista exceptie in ceea ce priveste gustul pentru deserturile cu cafea, asa ca m-am oprit la acest guguluf pufos cu cafea.

Gustul si aroma de cafea au fost accentuate de glazura, care pe langa rolul estetic are si un aport important la gustul final al desertului.

Pentru a pregati guguluf pufos cu cafea nu am avut nevoie decat de 20 minute, iar cat timp acesta s-a copt am reusit sa fac tot ce imi propusesem pentru masa. Si, pentru ca totul sa mearga rapid am preincalzit cuptorul inca din momentul in care am facut cafeaua.

Guguluful pufos cu cafea este o prajitura delicioasa, cu textura ce cucereste in momentul in care tai prima felie. Aceasta poate fi savurata si langa ceasca de cafea, dar o poti pregati si pentru orice masa festiva sau alte evenimente importante.

Guguluful este cunoscut si sub denumirea de gugelhupf, iar reteta de baza era din aluat dospit. Cu timpul gospodinele au renuntat sa pregateasca cozonac in forma circulara si l-au inlocuit cu retete de chec pe baza de unt.

Formele in care sunt gasite asfel de deserturi le permit sa fie elegante si devin vedetele meselor de sarbatoare.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru guguluf pufos cu cafea:

INGREDIENTE:

3 oua

180 g zahar tos

2 plicuri zahar vanilat

150 g unt topit si racit

100 ml cafea tare

1 lingurita ness

1 lingurita pasta de vanilie

100 g smantana grasa 24%

200 g faina

5 g pudra neagra de cacao

80 g amidon

1 plic praf de copt

Glazura:

120 g zahar pudra

30 ml cafea tare

Decor:

Bomboane boabe de cafea

Pentru tapetare forma:

2-3 linguri ulei

2 linguri varfuite faina

PREPARARE:

In primul rand am facut o cafea tare cu ajutorul espressorului Melita.

Panoul de control al aparatului m-a ajutat sa setez intensitatea cafelei, apoi mi-am dozat cantitatea de apa pe care o vreau pentru cafea.

Am avut nevoie de 130 ml cafea, cantitate pe care am masurat-o apoi cu ajutorul unui pahar special, pentru a fi sigura ca am estimat corect.

Cafeaua iese tare, dar in combinatie cu restul ingredientelor isi va pierde din gust, asa ca am adaugat inca o lingurita de ness si am turnat-o peste cafeaua fierbinte. Am amestecat si am lasat-o sa se raceasca.

Am mixat ouale intregi cu zaharul tos si cel vanilat pret de 5 minute, la viteza mica primele secunde, apoi la viteza mare.

Cand compozitia de oua cu zahar si-a marit foarte mult volumul am adaugat untul topit si racit, am amestecat putin, apoi am turnat 100 ml cafea amestecata cu ness.

Am incorporat faina, amestecata cu praf de copt, esenta de vanilie, apoi am adauagat putina cacao pentru a da mai multa culoare prajiturii.

Am adaugat smantana si am amestecat.

Ultimul ingredient adaugat a fost amidonul. Dupa ce am omogenizat compozitia am turnat aluatul in tava tapetata cu ulei si faina.

Am copt guguluful pufos cu cafea 45 minute incuptorul preincalzit la 180°C.

Dupa ce s-a copt si a trecut proba cu scobitoarea l-am lasat 10 minute in tava sa se raceasca, apoi l-am pus pe un gratar.

Pentru a pregati glazura am amestecat zaharul pudra cu 30 ml cafea tare, pregatita la espresorul automat Melitta CAFFEO SOLO & Perfect Milk.

Am pus-o peste guguluful racit si am decorat cu boabe de cafea din ciocolata, dar puteti folosi ciocolata rasa sau alte decoruri.

Va las acum doua poze cu guguluful pregatit cu espresso pregatit la Melitta CAFFEO SOLO & Perfect Milk.

Nu stiu daca privirea o sa fie atrasa de aparat sau de prajitura mea, dar amandoua merita atentia voastra.

 

 

Comentarii

  • Pfff, minunat! O să-l prepar zilele aste. Nah, merge și cu cafeaua preparat la espresor-ul meu 😀 n-ar strica unul nou! 😉 Mulțumesc pentru idee! :-*

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *