Tort latte macchiato
Tort latte macchiato.
Tort Latte Macchiato – o reteta simpla, usoara si rapida de desert cu cafea. Crema fina din frisca si cafea latte-macchiato este delicioasa si se prepara la rece, in cateva minute.
Pot spune despre acest tort Latte Macchiato ca este unul din cele mai delicioase torturi cu cafea pe care l-am facut.
Poate fi pregatit pentru orice sarbatoare sau eveniment important din viata voastra, dar si pentru momentele in care aveti pofta de o prajitura cu cafea.
Pentru a face acest tort am pregatit latte-macchiato la espressorul manual pe care l-am primit special pentru a-l testa si a face prajituri. Tot cu ajutorul lui am pregatit si un alt espresso, pe care l-am folosit sa hidratez gelatina.
In cazul in care nu ati vazut retetele realizate pana acum datorita cu ajutorul acestui espressor, va invit sa vedeti cum am facut cea mai buna prajitura cu nuca si cafeasi un extraordinar de delicios cheesecake cappuccino fara coacere.
Am multe retete de prajituri si torturi cu cafea pe blog, dar am pregatit si un sirop special de cafea cu alcool pentru insiropat blaturile de tort, un chec marmorat cu cafea, briose cu cafea si ciocolata.
Cafeaua neagra, simpla, preparata cu apa fierbinte si boabe macinate este consumata de multe secole. Se pare ca laptele a ajuns in cafea in secolul al XVI-lea, cand un medic francez a recomandat pacientilor lui sa adauge lapte in cafea.
Un secol mai tarziu a ajuns si zaharul in cafea. Nu am reusit sa descopar cand s-a inventat Latte Macchiato, dar pot sa va spun ca acesta este servit doar in cesti transparente mai inalte pentru a putea fi observate straturile cu nuante de maro si alb.
Toppingul de spuma de cafea este din punct de vedere tehnic spuma de lapte, ce asigura un aspect deosebit acestei bauturi.
Latte Macchiato tradus din italiana inseamna „lapte patat”. Acest lucru inseamna ca in aceasta bautura este mai mult lapte decat espresso.
Daca facem diferenta dintre Espresso Macchiato si Latte Machiatto, in prima bautura avem mai mult espresso, el fiind cel „patat” de lapte. Macchiato seamana cu cappuccino, dar este mai tare si mai aromat.
Ma intorc la tortul meu delicios pregatit cu Latte Macchiato.
Aroma cafelei este scosa in evidenta in aceasta crema delicioasa, delicata si fina de frisca.
Blatul tortului Latte-Macchiato are si acesta gust de cafea. Am vrut sa ma asigur ca este un tort special pentru toti cei care iubesc cafeaua, iar aroma acesteia sa poata fi regasita in orice bucatica de tort daca ar fi luata separat.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru cel mai delicios tort Latte Macchiato.
INGREDIENTE:
Pentru blat 20 cm:
3 oua medii
1 varf cutit de sare
120 g zahar tos
1 plic zahar vanilat Bourbon
50 ml espresso
1 lingurita varfuita ness – cafea solubila
120 g faina
20 g pudra de cacao neagra
5 g praf de copt
Pentru crema machiatto
150 ml latte macchiato (din 150 ml lapte si 12 g cafea)
400 ml smantana pentru frisca
15 g gelatina pudra
50 ml espresso racit
1 lingurita ness – optional – pentru culoare
PREPARARE:
Pentru inceput am pregatit un espresso dublu, am dizolvat in el o lingurita de ness si l-am lasat sa se raceasca. Am dat drumul la cuptor la 180°C.
In acest timp am pus ouale intregi intr-un bol, am presarat un praf de sare si le-am mixat 1 minut.
Am adaugat treptat zaharul si zaharul vanilat Bourbon. Am masurat 50 ml din cafeaua racita si am turnat-o peste oua.
Intr-un bol am cernut faina si pudra de cacao, am pus praf de copt peste ele si am amestecat pana s-a omogenizat, pe care am incorporat-o in compozitia de oua.
Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si am copt blatul timp de 20-25 minute (sau pana trece testul cu scobitoarea) in cuptorul preincalzit deja la 180°C.
Cand s-a racit acesta poate fi taiat in jumatate, obtinand astfel doua blaturi.
Cat timp blatul a stat in cuptor si la racit am pregatit un latte macchiato si am trecut la pregatirea cremei.
Am mixat 200 ml smantana pentru frisca pana a ajuns la consistenta tare (dar nu foarte tare), apoi am turnat usor 150 ml latte macchiato peste frisca si am amestecat usor.
Am pus gelatina intr-o oala mica, am hidratat-o cu ml espresso rece in care am pus si 1 lingurita de cafea pentru ca imi doream sa prinda putina culoare crema.
Am dizolvat gelatina hidratata la bain-marie, am pus 2 linguri din crema de frisca cu latte macchiato peste ea, am amestecat, apoi am turnat-o in castron peste restul de frisca. Am mixat rapid si am lasat crema sa se intareasca. Pentru a grabi acest lucru am pus-o 5 minute in frigider. Atentie la timp! Daca sta prea mult se intareste prea mult si se incorporeaza greu frisca.
Cat timp a stat la rece am mixat 200 ml smantana pentru frisca. Am incorporat-o in crema latte-macchiato.
Am asamblat tortul punand crema intre cele doua blaturi, peste blatul de sus si l-am si imbracat cu aceasta.
Am lasat tortul la frigider 4 ore, apoi l-am feliat si m-am rasfatat cu o felie delicioasa de tort latte macchiato.
Sa aveti o zi frumoasa si dulce!
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina de Facebook este aici.
Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.
Extraordinar TORT cu latte macchiato!!!!!!!!!! sigur o sa-l prepar ca sunt „inebunita” dupa tot ce contine caffea …o sa-mi „ling” degetelele!!!
Primul lucru care m-a surprins a fost de fapt data, 20.10.2019 (la care a fost postata reteta de tort) care este ZIUA MEA DE NASTERE !!!!
La multi ani! Abia astept sa imi spui cum ti se pare.