Luna gastronomiei romanesti

9 octombrie 2019Diva in Bucatarie

Luna gastronomiei romanesti.

In Luna Gastronomiei Romanesti mai multe restaurante din Bucuresti afiseaza meniuri speciale cu preparate autohtone

Am sarbatorit anul acesta, pentru prima data, pe data de 6 octombrie, Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinurilor din Romania.

Aceasta zi este instituta prin lege, dupa ce a fost adoptata de Parlament pe 27 martie 2019.

Demersurile au inceput acum trei ani.

Au fost initiate la Congresul National de Gastronomie si Vin de

  1. Cosmin Dragomir (Gastroart.ro),
  2. Chef Nico Lontras (Rare Foods Services) 
  3. Cezar Ioan (Vinul.Ro).

Pentru celebrarea acestei zile, pe parcursul intregii toamne, Gastroart.Ro impreuna cu mai multi parteneri a initiat o serie de evenimente culturale, culinare si enologice, campanii, conferinte si dezbateri despre identitatea nationala. Unul dintre acestea este Luna Gastronomiei Romanesti, o campanie-eveniment care are loc intr-o serie de restaurante din Bucuresti, sectorul 5 – in prima faza, beneficiind de sprijinul Primariei din acest sector, prin Centrul Cultural si de Tineret „Stefan Iordache”. La invitatia organizatorilor*, acestea au pregatit meniuri speciale cu preparate romanesti.

Acestea au fost semnalizate ca atare si disponibile pe mese, langa meniurile a la carte.

Obiectivul acestei campanii este de a (re)aduce in fata bucataria romaneasca si vinurile autohtone nu doar la toate restaurantele partenere si clientilor lor, dar in general, opiniei publice.

Preparate traditionale populare precum sarmalele cu mamaliguta cu varza, bulzul, saramura de crap, ciorba de burta, mititeii, fripturile, papanasii, dar si mai putin gatite in ziua de azi pe scara larga, cum ar fi carcalatele, storceagul, rata din garnita pe pasat se regasesc alaturi de feluri cu o nota moderna fie prin adaugarea de noi ingrediente, fie in prezentare precum florile de dovlecel umplute cu urda si sos de masline, batogul de somn afumat in casa cu ou de prepelita, coliva cu inghetata de coliva pusa intr-un fel de gogoasa de profiterol. Unele dintre acestea au si recomandari de vinuri de asociat.

„Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinurilor este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care sa celebram gastronomia romaneasca altfel decat in fata gratarului cu paharul de tulburel in mana. Putem organiza dezbateri, conferinte, expozitii tematice, lansari de carte si multe alte evenimente. Mi-as dori ca restaurantele sa se foloseasca de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru aceasta zi”, spune Cosmin Dragomir (Gastroart.ro), organizator al campaniei Luna Gastronomiei Romanesti, care a sarbatorit Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinurilor, deschizandu-si oficial „locanta” personala – Blid, chiar duminica, 6 octombrie.

„Am lansat invitatia de a face parte din acest proiect-pilot mai multor proprietari si chefi din restaurantele bucurestene nu numai romanesti, ci si cu alte specificuri culinare si ne bucura ca mai multi au inteles scopul si utilitatea initiativei raspunzandu-i astfel pozitiv. Pe masura ce tot mai multi factori de decizie din restaurante vor intelege de ce sa promoveze gastronomia romaneasca, sunt convinsa ca putem face inca un pas de fixare a ei pe harta valorilor noastre culturale. Este, practic, un win-win pentru toata lumea: sunt aduse in atentia consumatorilor atat mancaruri traditionale populare, dar care, poate, nu se mai fac azi in multe dintre bucatariile citadine, sa zicem, precum si preparate care tind sa devina uitate. Oamenii au ocazia sa le guste, unele fiind disponibile si in promotii speciale. In restaurante este incurajata cererea lor si stimulat consumul.”, precizeaza Adriana Popescu, coordonator campanie Luna Gastronomiei Romanesti.

„Si vizitatorii straini din restaurantele de hoteluri, de exemplu, si nu numai, pot lua astfel contact cu bucataria noastra mai repede. Prin extindere, pe langa restaurantele din sectorul 5, alte restaurante din alte zone bucurestene au dorit sa faca parte din acest proiect.

Insa nu toti cei invitati au inteles, in acest stadiu, campania de fata, dar credem ca este un pas si speram ca, in timp, sa creem o comunitate cat mai mare care sa sustina gastronomia nationala.”

Preparatele enumerate mai sus sunt doar cateva exemple.

Toate propunerile de meniuri dedicate Lunii Gastronomiei Romanesti sunt disponibile pe website-ul www.gourmets5.ro.

Alaturi va fi o harta aproximativa a restaurantelor de sector si de prezentarile acestora.

Lista restaurantelor partenere**:

Sectorul 5

Becker Bräu

Mahala restaurant

Aida Bistro

Ivan Pescar & Scrumbia Bar

Champions Sport Bar & Restaurant – JW Marriott

Pavilion Lounge – JW Marriott

Ibis Palatul Parlamentului

Restaurant „La Vioara Rosie”

Alte sectoare

City Grill Primaverii

City Grill Baneasa

City Grill Covaci

Restaurant Pescarus

Hanu’ Berarilor Casa Oprea Soare

Hanu’ Berarilor Casa Elena Lupescu

 

Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinurilor din Romania se sarbatoreste in fiecare an, in prima duminica a lunii octombrie.

 

*Proiectul Luna Gastronomiei Romanesti este realizat de Asociatia Curaj Inainte si Gastroart.ro, sprijinit de Primaria Sectorului 5 prin Centrul Cultural si de Tineret “Stefan Iordache”. Partener media principal: Vinul.Ro.

**Lista in curs de actualizare

 

www.gourmets5.ro

#LunaGastronomieiRomanesti

 

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *