RETETE RECENTE

PUI IN SOS CREMOS CU BRANZA SI VIN

May 28, 2018 | CATEGORIA

Pui in sos cremos de branza si vin este o idee ce va poate incanta papilele gustative, ca o poveste frumoasa ce trebuie savurata incet, astfel incat totul sa atinga cele mai sensibile simturi. Pieptul de pui prajit poate fi fad, dar insotit de un un sos catifelat cu arome, te fac sa nu lasi nici macar un strop in farfurie.

Se prepara foarte usor si repede. Orice incepatyor in ale gatitului va transforma o banala reteta de pui prajit in ceva sensational. Gustul perfect al acestei retete este asigurat si de faptul ca avem carnea marinata in vinul Liliac – Feteasca alba. Este un vin de culoare galbena, cu reflexe verzui ce indica un vin tanar, proaspat si racoritor. Este un vin plin de poersonalitate, elegant, savuros ce se deschide cu flori de camp, pere coapte si carcei de vita de vie. Gustul are tente de citrice cu gust lung, usor amarui si note de grapefruit.

Din acest motiv am ales sa aduc condimente ce se asorteaza perfect si echilibreaza contrastele fara sa supere.

Daca ai putea inchide ochii in timp ce savurezi puiul acompaniat de cartof dulce si imbricate in sos cremos de branza cu vin, surpriza este ca un un tablou senzorial de care nu vrei sa te desparti curand. Si acestea nu sunt doar cuvinte scrise pentru a impresiona. Sunt certitudini traite si atunci cand am testat, dar si dupa ce am pregatit reteta in proiectul “Gatesc cu prietenii”. Veti putea vedea in finalul postarii cum am pregatit reteta si va invit sa o incercati. Promit ca o sa va placa.

INGREDIENTE:

2 bucati piept de pui taiat in 4 – pe lungime

Pentru marinata:

4 stelute anason

1 bat scortisoara rupt in jumatate

1 lingurita varfuita “7 condimente” ((condiment libanez ce contine boia dulce, chimion macinat, coriandru, cuisoare, nucsoara, scortisoara si cardamom macinate)

1/2 lingurita boia dulce

1 deget ghimbir proaspat

cateva feliute de ardei iute

coaja rasa de lime + 2-3 felii

1 lingura miere de albine

200 ml vin

50 ml ulei de masline

2 crengute oregano proaspat – optional

Pentru sos:

2 catei usturoi

cateva fasii ardei iute

ulei pentru prajit

6-8 rosii uscate in ulei

180 ml smantana pentru gatit

100 g parmezan ras

60 g amestec de branzeturi care se topesc (mozzarella, cheddar, emmentaler)

piper proaspat macinat

sare – dupa gust

Pentru garnitura: 

cartofi dulci copti

 

PREPARARE:

Cu 8 -12 ore inainte de a gati puiul il marinam. Aranjam bucatile de pui intr-un vas, le condimentam, adaugam feliile de lamaie verde (fara a le stoarce), crengutele de oregano, apoi amestecam vinul cu ulei si miere si il turnam peste pui.

 

Acoperim cu o folie alimentara sau un capac ce sigileaza, punem la frigider si scoatem de la rece doar inainte sa le gatim.

 

Este bine ca atunci cand avem puiul gatit sa avem si garnitura calda. Din acest motiv vom coace cartofii dulci inainte de a incepe sa gatim puiul. II lasam in cuptor, dupa ce s-au copt, cat timp ne ocupam de acesta.

Prajim bucatile de pui in uleiul incins. Cand incep sa se rumeneasca adaugam usturoiul si ardeiul doar cat sa dea aroma. Cand incep sa se prajeasca le scoatem din ulei. Cand toate bucatile de pui sunt gatite scurgem uleiul, lasand in tigaie doar putin- aproximativ 2 linguri. In aceeasi tigaie vom turna smantana, punem branzeturile, rosiile uscate, piper proaspat macinat si lasam pe foc pana se topesc bine branzeturile. In acest timp amestecam in tigaie, si incercam sa scoatem ce este mai bun din rosiile uscate, apasand cu o lingura pe carnea acestora. Se va “topi” si va da un gust foarte bun. Spre final, adaugam si 2-3 linguri din marinata, mai lasam un minut pe foc si sosul este gata.

Pentru plating aranjam felii de cartof dulce, turnam putin sos peste ele, apoi adaugam pieptul de pui. Decoram cu cateva frunzulite de patrunjel verde.

Va recomand sa puneti in furculita atat pui, cat si cartof dulce uns cu sos. Impreuna sunt absolut grozave! As spune ca este un trio de senzatie.

Va las aici filmul in care am gatit aceasta reteta delicioasa, pentru a va ajuta sa pregatiti usor si rapid pui in sos cremos de branza si vin.

Ep.30 Gatesc cu prietenii – cu Adriana Popescu am pregatit pui cu sos cremos si cartofi dulci, la al carui gust a contribuit vinul Liliac.

Ep.30 Gatesc cu prietenii – cu Adriana Popescu am pregatit pui cu sos cremos si cartofi dulci, la al carui gust a contribuit vinul Liliac.

Publicată de divainbucatarie.ro pe 25 Mai 2018

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *