fbpx

RETETE RECENTE

CIULAMA DE CIUPERCI CU MAMALIGA

October 8, 2019 | CATEGORIA

Azi am pregiti cea mai simpla si mai delicioasa reteta de ciulama de ciuperci, o reteta traditionala de mancarica de ciuperci imbracate in sos alb, fin catifelat si gustos.

Cumparasem saptamana trecuta o cutie de 500 g de ciuperci champignon. Aveam de gand sa le pun la gratar in week-end, alaturi de carne, dar am uitat de ele. Si-au schimbat putin aspectul, nu mai sunt atat de proaspete, dar puteau fi inca pregatite. Initial am vrut sa fac o tocanita de ciuperci, dar am observat ca si borcanul cu smantana era pe trei sferturi golit, asa ca reteta de ciulama de ciuperci era cea mai indicata pentru a folosi atat ciupercile, cat si smantana.

Reteta de ciulama de ciuperci cu mamaliga se face plecand de la reteta de baza de ciulama, unde sosul este ingrosat cu faina. Diferenta intre o reteta de ciuperci cu sos de smantana si o ciulama de ciuperci consta in faptul ca in sos este adaugata o supa (de legume in cazul de fata). Asa procedez la cea cu pui, asa fac si ala aceasta. Si, in plus, veti observa ca am calit ciupercile in avans, exact ca in reteta de ciulama de pui. Am prajit separat ceapa. Acest lucru l-am facut pentru ca vreau sa calesc faina cu ceapa, nu vreau sa o dizolv si sa o pun in sos. Faina calita, rantasul, o sa vedeti ca da gust mult mai bun.

Aceasta contribuie foarte mult la gustul final. Daca nu aveti supa clara de legume gata pregatita, pastrata in congelator sau in frigider, puteti face rapid una din doi-trei morcovi, o ceapa, o felie de telina, o radacina de pastarnac, o frunza dafin si boabe piper+ apa (1 deget peste legume). Fierbeti supa incet pana se fierb legumele (morcovul il tai in 4 pe lungime ca sa fie gatit mai repede) si scade lichidul la jumatate.

Daca sunteti in criza de timp puteti folosi cuburile de supa bio din magazine sau puteti cumpara online. Nu va recomand sa folositi  altfel de cuburi de supa, caci sunt chimicale si trebuie sa aveti grija de sanatatea voastra!

Puteti vedea in acest link cum am pregatit ciulamaua de pui, pornind fix de la aceasta idee.

Noua ne plac foarte mult retetele cu ciuperci, iar pe blog gasiti o multime de retete, in toate categoriile: aperitive, rulade sarate, salate,  supe, tocanite sau alte mancaruri cu sos, gatite simple sau la gratar, le-am folosit in paste simple sau gratinate, marinate si conservate pentru iarna, ciuperci sotate sau umplute, omlete si placinte. In acest moment imi dau seama ca nu am pregatit o postare in care sa strang toate retetele cu ciuperci, asa cum facut la retetele cu pui, dar am o colectie de retete cu ciuperci de post.

Ciupercile sunt considerate super-alimente, asa ca trebuie sa le includem cat mai des in meniul nostru.

Acestea contin minerale esentiale pentru organismul nostru(seleniu, potasiu, cupru, fier si fosfor). Nu contin grasime, zahar sau sare si sunt o sursa importanta de fibre si vitamine (B1, B2, B3, B6 si acid folic).

In perioada postului cred ca sunt legumele cele mai consumate, inlocuind carnea cu succes. Chiar si aceasta reteta poate fi transformata intr-o reteta de post inlocuind smantana cu crema de orez si lapte de orez sau soia, acestea avand un gust neutru.

O ciulama de pui facuta dupa reteta de mai jos este tot ce va puteti dori pentru pranz sau cina. In 30 de minute este gata si puteti sa va asezati la masa. Daca vi se pare ca este foarte greu sa faceti ciulamaua de pui in acelasi timp cu mamaliga, incepeti intai aceasta la gatit si pe alt ochi apa cu sare si putin malai pentru fiert mamaliga. Cand se termina de gatit ciulamaua de ciuperci puneti capacul pe tigaie/oala pentru a impiedica, prin condens, realizarearea unei pojghite la suprafata, moment in care puteti incepe sa amestecati in mamaliga.

Reteta de ciulama de ciuperci cu mamaliga este simpla, ieftina si usor de pregatit. Trebuie sa tineti cont de faptul ca ciupercile proaspete scad mult in timpului procesului de gatit.

Acestea fiind spuse va invit sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru ciulama de ciuperci cu mamaliga, cea mai simpla si mai buna reteta:

INGREDIENTE:

(pentru 3 persoane)

500 g ciuperci

1 ceapa mare

4 linguri ulei floarea soarelui +1 lingura ulei masline

25 g faina

250 g supa legume

150 g smantana grasa (24%)

150 ml smantana de gatit grasa

sare

piper

patrunjel verde

mamaliga pentru servit

PREPARARE:

Am pus apa cu sare si putin malai la fiert intr-un ceaun pentru a face mamaliga.

Intr-o tigaie am incins 2 linguri ulei si am sotat ciupercile curatate si taiate Julien. Acestea au lasat apa, asa ca le-am lasat pe foc pana cand aceasta aproape s-a evaporat. Am pus ciupercile intr-o farfurie si am continuat sa calesc ceapa in restul de ulei.

Am adaugat faina, am amestecat bine, am lasat pe foc cateva secunde, apoi am adaugat treptat supa si am amestecat pana s-a dizolvat faina.

In acest moment am pus malaiul in ploaie in apa din ceaun, am amestecat cu un tel ca sa nu faca cocoloase si m-am ocupat mai departe de ciulama. Am adaugat cele doua tipuri de smantana in ciulamaua de ciuperci, sare si piper proaspat macinat. Am pus si ciupercile, am amestecat si am lasat sa fiarba cateva minute, pana cand sosul s-a ingrosat (in timpul acesta am mai amestecat in mamaliga cu o lingura de lemn).  Am luat de pe foc ciulamaua si am pus patrunjel tocat. Am gustat sa vad daca mai are nevoie de sare sau piper. Am pus capacul peste oala cu ciulama de ciuperci si m-am intors la mamaliga amestecand in ea ca sa nu se lipeasca. In cateva minute a fost gata si aceasta.

Ciulamaua de ciuperci cu mamaliga este delicioasa calda, imediat cum a fost gatita.

O puteti pastra in frigider 2-3 zile, iar cand o veti incalzi pe foc puneti peste ea 2-3 linguri de lapte pentru a improspata sosul.

Sa aveti pofta!

Iata si retete pregatite de mine in varianta video:

Ma gasiti si pe Instagram.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *