Galette cu branzeturi si dovlecei
Galette cu branzeturi si dovlecei. Galette cu branzeturi si dovlecei este reteta de tarta rustica delicioasa si frumoasa. Aluatul este fraged, crocant si se face foarte, foarte usor.
Galette cu branzeturi si dovlecei este reteta de tarta rustica delicioasa si frumoasa. Aluatul este fraged, crocant si se face foarte, foarte usor.
Galette vine din bucataria frantuzeasca si se refera la tarta rotunda si plata.
Mie nu mi-a iesit chiar rotunda, dar chiar am insistat sa iasa ovala, caci asa mi se aranjau mai bine feliile de zucchini. Am ales sa pregatesc varianta sarata de galette, cu zucchini si trei feluri de branzeturi, caci vroiam ceva lejer pentru cina.
Este potrivita si pe post de aperitiv, gustare, pachetel. Langa galette cu branza si dovlecei noi am baut un pahar de vin alb, dar merge si o halba de bere.
Noi suntem iubitori de tarte sarate, asa ca veti gasi pe blog o colectie de tarte sarate: de la celebrul Quiche Lorraine, la tarta cu iz oltenesc cu praz si branzeturi, tarte cu spanac, ciuperci, sparanghel, cartofi, ceapa, dar am si o tarta din mamaliga.
Toate au fost probate de prietenii nostri si toate au fost apreciate.
Pentru aceasta tarta galette aluatul este unul simplu cu unt, ca pentru biscuiti. Se simte grozav gustul, iar textura este fix ceea ce cautam pentru a pune langa branza si dovlecei. Nu mi-am dorit o tarta cu blat pufos, de paine.
Ca sa faci o reteta de galette nu iti trebuie prea multa experienta in bucatarie. Pentru a pregati aluatul trebuie doar sa amesteci toate ingredientele. Umplutura se face doar punand ingredientele peste aluat. Doar atat! Am lasat 3-4 cm la exterior liveri, pentru a putea aduce blatul peste umplutura. recomand montarea direct in tava de cuptor, pe hartia de copt. Eu m-am ajutat de hartie pentru a ridica aluatul si a realiza pliuri din acesta.
Am ras mozzarella, iar restul branzeturilor le-am lasat cuburi. Am folosit emmentaler si telemea. Puteti inlocui telemeaua cu feta. Imi place sa am si un gust sarat langa dovlecei si mozzarella care au mai degraba un gust dulceag.
Chiar si un copil poate face asta. Aud de multe ori: ” eu nu stiu sa gatesc”.
Ca sa faci galette cu branza si dovlecei nu trebuie sa stii sa gatesti, trebuie doar sa vrei sa iti faci singur o tarta. Si garantez ca iese bine. Oricine poate face galette.
Asa ca va invit sa inecrcati reteta aceasta si sa imi spuneti daca nu am avut dreptate: este foarte buna, se face usor si rapid.
Iata de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru galette cu branzeturi di dovlecei.
Ingrediente galette cu branzeturi si dovlecei:
Pentru aluat:
180 g faina
90 g unt
30 ml apa foarte rece
1/4 lingurita sare
Pentru umplutura:
250 g zucchini/ dovlecei
60 g mozzarella rasa
50 g emmentaler
50 g telemea
Pentru uns:
1 galbenus ou
1 lingura lapte
Optional
o crenguta cimbru
Mod de preparare galette cu branzeturi si dovlecei:
Am pus intr-un bol faina si sarea. Am adaugat untul si am inceput sa framant.
Am turnat apa rece si am continuat sa framant pana in momentul in care aluatul s-a omogenizat.
L-am pus la rece 15 minute.
Am intins aluatul astfel incat sa aiba o grosime de 1-1.5 mm. Am pus la mijloc branzeturile, iar peste acestea feliile de zucchini (dovlecel).
Am ridicat marginile si le-am lipit de dovlecei. Am copt galette de branzeturi si dovlecei in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30 minute, apoi am scos si am uns cu galbenusul batut. Am pus o crenguta de cimbru peste dovlecei pentru a lasa o usoara aroma si am mai copt inca 10 minute.
Am lasat galette cu branzeturi si dovlecei sa se raceasca putin pe un gratar, apoi am savurat-o pana la ultima bucatica.
Daca vreti sa va lasati inspirati de alte retete simple si rapide va invit pe canalul meu de YouTube.
Ma gasiti si pe Instagram aici.