Paine cu impletituri

6 decembrie 2018Diva in Bucatarie

Paine cu impletituri

Paine cu impletituri.

Painea cu impletituri este simpla, pufoasa si gustoasa, cu aspect frumos.

Daca va place painea de casa, retetele traditionale, atunci o sa va placa si reteta de paine cu impletituri.

Reteta acestei paini cu impletituri este una simpla, decorul ei fiind insa cel care o transforma in cea mai frumoasa paine pe care o putem pune pe masa de sarbatori.

Cred ca toata lumea a facut  paine impletita in 3, 4 sau 5 fire, asa ca realizarea unei in forma rotunda cu astfel de decoratiuni este un lucru banal si relaxant. Daca nu ati facut inca, este momentul sa o faceti.

Nu este greu si s-ar putea sa iasa chiar mai frumoasa decat painea mea.

In plus, miroul de paine calda din casa este atat de frumos incat toata lumea se aduna in bucatarie mai repede.

Ce poate fi mai simplu si mai frumos dect sa ne bucuram intr-o astfel de zi de o paine ca un colac, cu impletituri ce vor sa imite floricele si frunzulite?

Sfaturi:

  1. Toate ingredientele se pastreaza la temperatura camerei cu de 30 minute inainte.
  2. Apa trebuie sa fie calduta, dar nu fierbinte.
  3. Drojdia proaspata va fi amestecata cu zahar si putina apa calduta si va fi lasata la dospit 10-15 minute
  4. Daca folosesti drojdie uscata i pui direct in faina.
  5. Aluatul pse framanta ana cand devine neted si omogen.
  6. Pentru a nu se forma pojghita se pune direct pe acesta o folie alimentara sau se acopera cu casca de par folosita la dus.

Mai multe retete de paine:

  1. paine cu smantana
  2. cu cartofi
  3. paine cu dovleac copt

Ingrediente paine cu impletituri:

600 g faina

18 g drojdie proaspata sau 5 g drojdie uscata

10 g sare

8 g zahar

350 ml apa calduta

2 linguri ulei

optional: seminte pentru decor

Cum se face reteta de paine cu impletituri:

Pregarire aluat

Intr-un vas amestecam faina cu sarea.

Separat punem drojdia, zaharul si apa calda.

Le amestecam pana se dizolva drojdia, apoi asteptam ca aceasta sa creasca in volum.

Intre timp turnam peste faina apa calda si amestecam usor.

Adaugam drojdia si uleiul si incepem sa framatam aluatul pana devine neted, omogen si nu se mai lipeste de maini.

Cu cat framantam mai mult, cu atat aluatul va fi mai bun.

L-am lasat sa dospeasca o ora sau pana si-a dublat volumul.

Modelare

Dupa ce aluatul a crescut am cantarit 4 bile de 100 g.

Le-am intins in snururi cu lungime de 60 cm pe care le-am indoit apoi de la jumatate si le-am rulat pe masa, ca si cand as fi desenat casuta melcului.

Capatul l-am bagat prin mijloc, pe dedesubt, ca la chiflele japoneze.

O biluta mica cu 4 snurulete puse de jur imprejur va forma centru painii.

Pentru exterior impartim aluatul in trei (dar pastram foarte putin aluat pentru aumple eventuale goluri) si realizam alte trei snururi lungi si subtiri pe care le vom impleti in trei.

Acestea trebuie sa fie mai lungi decat diametrul tavii cu aproximativ 10 cm – prin impletire scade lungimea snururilor. Asamblarea painicii cu decoruri se face de la interior la exterior.

Punem biluta cu snurulete, cele 4 flori, apoi impletitura in trei ce le va imbraca pe toate. Cu bucatica mica de aluat acoperim golurile dintre floricele. acestea cresc oricum, si golul se umple, dar estetic va fi mai frumos cu frunzulite.

Coacere

Lasam painea sa creasca in tava inca 20-30 mi nute, apoi o coacem la foc mare in jur de 30-35 minute.

Pentru a lipi semintele de paine nu folosim nici oua, nici ulei. Avem nevoie de o pensula si putina apa calduta.

Sper sa va placa painea mea cu impletituri si sa o pregatiti.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *