PAINE CU IMPLETITURI

December 6, 2018 | CATEGORIA

Daca va place painea de casa, retetele traditionale, atunci o sa va placa si painea mea cu impletituri.

Reteta acestei paini cu impletituri este una simpla, decorul ei fiind insa cel care o transforma in cea mai frumoasa paine pe care o putem pune pe masa de sarbatori.

Cred ca toata lumea a facut  paine impletita in 3, 4 sau 5 fire, asa ca realizarea unei in forma rotunda cu astfel de decoratiuni este un lucru banal si relaxant. Daca nu ati facut inca, este momentul sa o faceti. Nu este greu si s-ar putea sa iasa chiar mai frumoasa decat painea mea.

In plus, miroul de paine calda din casa este atat de frumos incat toata lumea se aduna in bucatarie mai repede.

Ce poate fi mai simplu si mai frumos dect sa ne bucuram intr-o astfel de zi de o paine ca un colac, cu impletituri ce vor sa imite floricele si frunzulite?

Initial am vrut sa fie un colac. Din acel cu gaura in mijloc. M-am razgandit apoi si am pus si un centru in mijlocul ” florilor”, transformand astfel cele 4 flori intr-o floare mai mare, cu pistil indus de prezenta semintelor de mac si floarea soarelui, si mci frunzulite decorate cu seminte de dovleac.

Daca vreti sa ramaneti la ideea unui colac de paine. atunci lasati in mijloc o gaura mai mare ( se va micora in timpul coacerii). Colacii de paine ii puteti imparti colindatorilor, se fac in anumite zone ale tarii pentru a fi impartiti la nunti sau imormantari.

Acum sa va las si cateva secrete: tinem toate ingredientele la temperatura camerei in jur de 30 minute inainte de a incepe sa pregatim painea .

Apa trebuie sa fie calduta, dar nu fierbinte. Drojdia proaspata va fi amestecata cu zahar si putina apa calduta si va fi lasata la dospit 10-15 minute, dar drojdia uscata se pune direct in faina. Framantam aluatul pana cand devine neted si omogen. Pentru a nu se forma pojghita putem pune direct pe acesta o folie alimentara si lasam apoi aluatul sa creasca pana isi dubleaza/tripleaza volumul.

Acum nu va mai retin atentia si va las sa descoperiti cum se face painea de casa cu impletituri, o paine decorativa buna de pus pe masa la orice sarbatoare.

INGREDIENTE:

600 g faina

18 g drojdie proaspata sau 5 g drojdie uscata

10 g sare

8 g zahar

350 ml apa calduta

2 linguri ulei

optional: seminte pentru decor

PREPARARE:

Intr-un vas amestecam faina cu sarea. Separat punem drojdia, zaharul si apa calda. Le amestecam pana se dizolva drojdia, apoi asteptam ca aceasta sa creasca in volum.

 

Intre timp turnam peste faina apa calda si amestecam usor. Adaugam drojdia si uleiul si incepem sa framatam aluatul pana devine neted, omogen si nu se mai lipeste de maini. Cu cat framantam mai mult, cu atat aluatul va fi mai bun.

 

Dupa ce aluatul a crescut am cantarit 4 bile de 100 g. Le-am intins in snururi cu lungime de 60 cm pe care le-am indoit apoi de la jumatate si le-am rulat pe masa, ca si cand am desena casuta melcului. Capatul il bagam prin mijloc, pe dedesub, ca la chiflele japoneze. O biluta mica cu 4 snurulete puse de jur imprejut va forma centru painii, iar pentru exterior impartim aluatul in trei (dar pastram foarte putin aluat pentru aumple eventuale goluri) si realizam alte trei snururi lungi si subtiri pe care le vom impleti in trei (acestea trebuie sa fie mai lungi decat diametrul tavii cu aproximativ 10 cm – prin impletire scade lungimea snururilor). Asamblarea painicii cu decoruri se face de la interior la exterior. Punem biluta cu snurulete, cele 4 flori, apoi impletitura in trei ce le va imbraca pe toate. Cu bucatica mica de aluat acoperim golurile dintre floricele. acestea cresc oricum, si golul se umple, dar estetic va fi mai frumos cu frunzulite.

   

Lasam painea sa creasca in tava inca 20-30 mi nute, apoi o coacem la foc mare in jur de 30-35 minute.

Pentru a lipi semintele de paine nu folosim nici oua, nici ulei. Avem nevoie de o pensula si putina apa calduta.

Sper sa va placa painea mea cu impletituri si sa o pregatiti.

Va astept pe grupul GATESC CU PRIETENII, unde puteti posta si retetele voastre.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *