RETETE RECENTE

BRIOSE CU STRUGURI NEGRI

October 7, 2018 | CATEGORIA

Briose cu struguri negri, rasfat de toamna pentru copii, dar si pentru sufletul meu. Ce poate fi mai bun decat sa pregatesti dulciuri / mancare in functie de sezon?

Cei care imi citesc blogul au observat ca am obiceiul de a veni cu retete in ton cu anotimpul. Asa gatesc si pentru ai mei. Nu prea imi vine sa pun pe masa retete cu capsuni acum, desi le iubesc foarte mult.

Fructele de toamna sunt poate cele mai bune. Aduna in ele toata dulceata si caldura soarelui ce le-a rasfatat peste vara.

Cand soarele nu mai are putere strugurii, perele, gutuile sau merele aduc dulceata zilelor de vara si uitam pe moment ca afara este racoare spre frig, ca in gradina frunzele au cazut si au acoperit verdeata cu un covor ruginiu.

Anul acesta nu am avut parte de frunze galbene. Toate au devenit dintr-o data rosiatice-maronii. Asta nu imi place. Dar nu pot picta eu natura.

Strugurii consumati proaspeti sunt o sursa de antioxidanti si vitamine ce ajuta la prevenirea multor boli dar si a imbatranirii. Este bine sa ii consumam cu coaja, acesata avand rol de detoxifiere pentru organism.

Strugurii negri au mai multe beneficii decat cei albi, dar pentru consumul de zi cu zi eu prefer strugurii negri de tip Hamburg sau “capsunica” parfumati si deliciosi, iar dintre cei albi cred ca as alege soiul chasselas.

Eu cand poftes  ceva ajung sa cumpar in cantitati mai mari decat as avea nevoie. Apoi nu vreau sa arunc mancarea. Si totul ajunge gatit. Desi nu prea am postat de-a lungul vremii prajiturile si tartele cu struguri pe care obisnuiesc sa le fac toamna, gasiti pe blog prajitura cu struguri, 

rulada cu mac si struguri, crostini cu branza de capra, prosciutto si struguri, sau celebrii  gogosari in otet umpluti cu struguri.

Dar, prea multa vorba strica, ma gandesc ca vreti sa vedeti cat de usor se fac aceste briose cu struguri negri.

INGREDIENTE:

(pentru 6 buc. mari)

80 g unt

80 g zahar

1 ou mediu spre mare

1 plic zahar vanilinat Bourbon

1 lingura suc lamaie

150 g faina

4 g praf de copt

1 ciorchine struguri negrii ( cu boabe mici)

PREPARARE:

Mixam untul cu zaharul cateva minute, apoi adaugam oul si continuam sa mixam.

 

Adaugam zaharul vanilinat de Bourbon, apooi faina amestecata cu praf de copt.

 

Compozitia obtinuta dupa omogenizare este destul de groasa, dar daca o gatim vara va fi usor mai moale, untul topindu-se mai mult in timpul pregatirii.

Umplem formele de briose tapetate cu hartii speciale (sau cu ulei si faina) pana la 3/4 din volumul lor. Aranjam boabele de struguri negri, apoi le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 20-25 minute sau pana trec proba cu scobitoarea.

 

Le lasam sa se raceasca pe un gratar, apoi le putem tapeta cu zahar pudra, sau le putem lasa simple.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *